‘De broers Vermeulen, daar kun je een boek over schrijven,’ hoor je in autosportkringen weleens zeggen. Nou, dat heeft Ric van Kempen onlangs gedaan en zonder de inhoud nog te kennen kijken wij daar verschrikkelijk naar uit. Niet geheel verbazingwekkend barst het namelijk van de anekdotes. “Alles met een kwinkslag,” zegt Jim Vermeulen. “Dit gaat niet over snelste rondes of ereplaatsen, maar over van alles wat zich áchter de schermen heeft afgespeeld… Genoeg om je over te verbazen.”

Dat laatste klinkt als een understatement, zeker wanneer de oud-directeur van Circuit Zandvoort een tipje van de sluier oplicht. “De avonturen van Loek in Afrika, waar hij vrachtwagens uit de rimboe ging redden en 600 accu’s moest monteren. Het verhaal van onze vader, die als penningmeester van de Haagsche IJsclub door zorgvuldig kasbeheer drieënhalf miljoen gulden aanbood toen de gemeente De Uithof wilde bouwen. Huub met zijn kleurrijke schaats- en skicarrière. Operatie Giraffe, toen Loek en ik op 21-jarige leeftijd zestien maanden en 60.000 kilometer lang met een paar DAF’jes door Afrika crosten. ‘Volgas’ moest vooral een leuk boek worden, want wij hebben geen zin in trieste verhalen. Kijk, ik beleefde ooit een zware crash in Engeland met een privévliegtuig, maar ik denk nog altijd met een grijns terug aan de ambulancechauffeur die absoluut niet kon rijden. Het is nergens kommer en kwel. Natuurlijk gaat het ook over racen, maar dan niet over de bekers die we op die en die momenten wonnen. We willen onszelf niet op de borst kloppen alsof we tot de wereldtop behoord zouden hebben.”

Foto © Chris Schotanus

Tijdsdruk
Aan Ric van Kempen de schone taak om dat allemaal op te tekenen. “Hij is van onze generatie, heeft in de jaren zeventig Formule Ford gereden en misschien wel honderd boeken geschreven,” zegt Jim Vermeulen. “Er zat tijdsdruk achter, want we begonnen twee maanden geleden en we wilden ‘Volgas’ natuurlijk voor de feestdagen kunnen lanceren. Gelukkig kon Ric aan de slag met het redigeren van min of meer kant-en-klare verhaaltjes van Huub en Loek. Mij belde hij elke week om me te interviewen, want schrijven moet je mij niet laten proberen.” Wel blijkt Jim de grote aanstichter van de publicatie. “Al jarenlang houd ik een lijst met anekdotes bij, intussen een stuk of 120. Nou moest het vooral over ons drieën gaan, dus hebben we allemaal een stuk of twintig verhalen verzameld om in het boek op te nemen. Het werd nog aardig proppen om die op 96 pagina’s te krijgen, zeker omdat de helft ervan uit foto’s bestaat, waarmee we het lekker luchtig houden.” Goedkoop is ‘Volgas: Huub, Jim, Loek’ ook, want het kost slechts 14,90 euro en Start ’84-lezers die het vóór 26 november reserveren betalen zelfs maar de helft daarvan: 7,45 euro plus twee piek verzending. “Voor 9,45 euro krijg je het thuisbezorgd. Daar leggen wij op toe, maar dat vinden we niet erg.”

Normale prijs: € 14,95

Start ’84-prijs: € 7,45 (tot 26 november)

Reserveren via: www.edicola.nl, webshop, ‘Volgas’

Bezorging: vóór 15 december

Meer informatie: www.dnrt.nl

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl