Tot kilometer 99 van de zevende etappe van de Dakar Rally is er niets aan de hand en zijn zowel Erik als Anja van Loon snel. Erik en Sébastien Delaunay crashen met de Toyota Hilux en moeten opgeven. Delaunay blijft ongedeerd, Erik van Loon moet voor controle naar het ziekenhuis, gelukkig heeft hij geen letsel. Anja van Loon is aangeslagen na het zien van de auto en het ontbreken van Erik ter plekke, maar rijdt behouden verder met Dmytro Tsyro aan haar zijde en is blij dat ze aan de finish is.

“Het was de zwaarste crash die ik heb meegemaakt,” vertelt Erik. “In het roadbook stond dat we over een slecht pad moesten. Vervolgens staat er een situatie met 2 gevaar, maar die zie ik te laat en ik ga er vol in. Een hele nare crash over de stenen, met deze snelheden had hier een 3 gevaar moeten staan. De auto is compleet afgeschreven. Gelukkig hebben Sébastien en ik niks en komen we zonder kleerscheuren hieruit. Ik blijf in Saoedi-Arabië om Anja te helpen en begeleiden.”

Zowel Erik als Anja begonnen dus goed aan de etappe. “Gezien wat er allemaal gebeurd is vandaag en eerder had er voor ons zeker een top tien klassering ingezeten deze Dakar, maar helaas mag het niet zo zijn. Ik ben heel erg trots op Anja en dat ze gewoon aan de finish komt en zich niet gek heeft laten maken.”

Anja is dan ook blij dat ze aan de finish is. “Ik ben echt geschrokken. Je ziet de auto staan, of wat ervan over is, en je ziet Séb, maar geen Erik. Je denkt meteen het ergste, maar je moet door. Dus ik heb de knop omgezet en samen met Dmytro zijn we rustig verder gereden. Wij hebben niks meegemaakt, maar de buggy heeft wel klappen gekregen. Zeker het tweede stuk waren alleen maar stenen. Er rammelt van alles, dus hopelijk krijgt South Racing de auto weer goed voor het tweede deel van de marathon. Ik ben vooral blij dat het goed gaat met Erik en Séb en ik vind het fijn dat hij me blijft steunen.”

Aan het einde van de 7e etappe vindt er een service plaats van 2 uur. Daarna rijden de deelnemers door naar het bivak in Al Duwadimi. Morgen gaat de rally terug naar Riyadh over een proef van 386 kilometer. Met daarin een afwisseling van zand, duinen en gravelpaden. Na de finish is het nog 383 kilometer naar het bivak in de hoofdstad waar de rustdag welkom is. Volg de rally live via https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/car/.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl