Rocco Coronel is in het Tsjechische Trinec bij de openingsronde van de FIA Karting Academy Trophy als 17de geëindigd. Deze klassering deed geen recht aan de snelheid en strijdlust die het Nederlandse karttalent, met zijn 12 jaar een van de jongste deelnemers van het veld, aan de dag legde. Door een wat mindere kwalificatie moest Coronel op de baan waar inhalen juist zo lastig is in de heats vanaf plek tien beginnen. Ondanks drie goede klassering leverde dit een 15de startplaats voor de finale op. Deze op zich nog kansrijke positie werd in de eerste ronde tenietgedaan toen de jonge Nederlander werd aangereden en vanaf plek dertig zijn race moest vervolgen. Met dertien plaatsen winst in een veld dat zo aan elkaar gewaagd is, mocht Coronel toch tevreden terugkijken. “Ik had op iets meer gerekend, maar het was wel een heel leerzaam weekend”, vatte Coronel zijn eerste ervaringen met de FIA Karting Academy Trophy samen.

De FIA Karting Academy Trophy trapte afgelopen weekend het drie ronden tellende kampioenschap af op Steelring International Circuit. Het was voor het eerst dat de bij Trinec in Tsjechië gelegen baan in deze titelstrijd was opgenomen en voor veel rijders relatief onbekend terrein. Aan de FIA Karting Academy Trophy kan uitsluitend worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen. Rijders die eerder hoge ogen gooiden in deze competitie en de Formule 1 haalden zijn Charles Leclerc (winnaar in 2011), George Russell en Esteban Ocon.

Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige Rocco Coronel. Het jonge karttalent uit Eemnes veroverde in 2021 al zijn eerste titel en komt dit jaar uit in meerdere hoog aangeschreven internationale kampioenschappen. Daarbij boekte Coronel al diverse podiumklasseringen en overwinningen. In de vrije trainingen liet de jonge Nederlander zijn talent opnieuw zien door op zowel een droge als natte baan in het 45 deelnemers tellende veld binnen de top drie te eindigen. In de kwalificatie lukte het echter niet om in de allesbeslissende drie ronden de sectoren optimaal aan elkaar te knopen waardoor Coronel in zijn groep bleef steken op plek tien. Dit betekende tevens een tiende startplaats in de drie kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen. Hoe competitief de FIA Karting Academy Trophy is, mag wel blijken uit het feit dat maar liefst 37 rijders binnen één seconde van de tijd van de poleposition bleven! “De trainingen gingen goed dus plek tien is niet wat ik had verwacht. Achteraf gezien ging ik te laat naar buiten en reden we elkaar in de weg”, aldus Coronel, die gezien zijn getoonde snelheid duidelijk op meer had gerekend.

In een zo competitief veld en op een baan waar de bochten elkaar direct opvolgen is het lastig inhalen en dus wist Coronel dat het moeilijk zou worden om snel naar voren te komen. Dat werd in de eerste kwalificatieheat ook meteen duidelijk. Bij de start moest Coronel één plaats prijsgeven maar reed vervolgens de ontstane gaten dicht en knokte zich terug naar plek acht. Dat de snelheid er wel was, mocht blijken uit het feit dat hij met zijn rondetijden in de top vijf zat. In de tweede kwalificatieheat klom Coronel op naar plek acht om door wat penalty’s van andere rijders als zesde te worden geklasseerd.

In de derde kwalificatieheat was Coronel in een mooie strijd verwikkeld, wist ook nu weer wat plekken winst te boeken en passeerde als zevende te finish. Met zijn in de kwalificatieheats behaalde resultaten stond Coronel in de finale op plek vijftien.

Met maar liefst 21 ronden in de finale te gaan, lagen er voor Coronel kansen om in de top tien te finishen. Halverwege de eerste ronde was deze hoop echter vervlogen. De jonge Nederlander werd door een concurrent geraakt en kon pas op plek dertig zijn weg vervolgen. Gaandeweg de race kon Coronel steeds meer tegenstanders passeren, schoot met name in de slotronden nog snel naar voren en wist zo op te rukken naar een 17de positie. Uiteraard niet de plek waarop hij vanaf zijn 15de startplek gehoopt had, maar in een veld waarbinnen de snelheidsverschillen zo minimaal zijn toch een opmerkelijke prestatie.

“Ik had dit weekend op iets meer gerekend, maar het was wel een mooie ervaring en ik heb heel veel geleerd. Het is een baan waar je heel moeilijk kunt inhalen en dan is de kwalificatie juist zo belangrijk. In de finale zat ik naast iemand, maar die stuurde toch gewoon in waardoor hij me vol raakte. Gedurende het weekend hebben we de setup van de kart nog wat aangepast. Dat hielp wel want daarna had ik veel meer grip. Het is een heel sterk veld met minimale onderlinge verschillen, dat is in het eerste weekend wel duidelijk geworden”, blikte Coronel op zijn debuut in de FIA Karting Academy Trophy terug.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl