De Nederlandse 17-jarige coureur Robert de Haan heeft afgelopen weekend zijn debuut gemaakt in de Mobil1Porsche Supercup tijdens de British GP op Silverstone. Als gastrijder nam De Haan deel aan deze prestigieuze race, waarin de beste coureurs strijden om de Porsche Supercup titel. De Haan zet een bijzondere goede prestatie neer; hij rijdt naar het podium op Silverstone en wordt tweede in zijn allereerste Porsche Supercup race.

Normaal gesproken komt De Haan uit in de Porsche Carrera Cup Benelux en Porsche Carrera Cup Great Britain. Zowel voor De Haan als zijn team, Richardson Racing, was dit de eerste deelname aan de Porsche Supercup. Bovendien was de tweede keer dat De Haan op het circuit van Silverstone reed in zijn jonge race carrière, in de Porsche was het zelfs de eerste keer. Waar velen coureurs uit de Porsche Supercup testdagen hebben gereden ter voorbereiding, had De Haan die mogelijkheid niet.

Vrije training stond in het teken van meters rijden
Tijdens de vrije training heeft De Haan voornamelijk veel ronden afgelegd om het circuit beter te leren kennen met de Porsche en om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de auto voor eventuele aanpassingen aan de setup.

Porsche Mobil 1 Supercup, Silverstone 2023 #38 Robert de Haan (NL, Richardson Racing)

Verbeteringen in de kwalificatie
In de kwalificatie wist De Haan een uitstekende tiende positie te bemachtigen. Het circuit werd gedurende de kwalificatie steeds sneller. Al vroeg in de kwalificatie weet De Haan een goede tijd neer te zetten in de top 5. Het tweede gedeelte van de kwalificatie wilde De Haan een nog snellere ronde neerzetten, maar deze kans kreeg hij niet, omdat de communicatie met zijn team voor de strategie niet doorkwam in zijn auto. Met een 10de tijd mag De Haan als debutant en Rookie zeer tevreden zijn.

Strijden om het hoogste podium
Op zondag startte De Haan vanaf de 10de positie. Zijn start was uitstekend te noemen. In de eerste ronde (bocht 3) raakten de top drie coureurs, Harry King, Larry ter Voorde en Dorian Boccolacci elkaar, en De Haan wist hiervan goed te profiteren. Via de 6de positie reed De Haan met mooie acties naar een tweede positie. Vanaf de tweede positie slaagde De Haan er echter niet in om raceleider Alexander Fach te passeren. Euforisch eindigde hij op het podium in Silverstone tijdens zijn debuut in de Porsche Supercup. Een droomdebuut voor De Haan.

De Haan over zijn ervaring van zijn eerste Porsche Supercup race. Robert: “Toen de stofwolken na de start waren opgetrokken, reed is snel naar een tweede positie.  Alessandro Ghiretti op de derde plaats en ik reden met dezelfde snelheid. Ik probeerde op de een of andere manier druk uit te oefenen op de leider, Alexander Fach om hem een fout te laten maken, maar het lukte me niet. Ik ben super blij met deze prestatie.” aldus de 17-jarige Nederlander.

De Haan kan met recht trots zijn op zijn prestatie in de Porsche Supercup en kijkt uit naar de volgende uitdagingen in zijn racecarrière. 11 t/m 13 augustus rijdt Robert de Haan weer in de Porsche Carrera Cup Benelux, waar hij momenteel aan de leiding gaat van het kampioenschap.

Zonder sponsoren is het niet mogelijk om te rijden voor De Haan. Nu met dank aan: BINK, Rijvaardigheid centrum Lelystad, Octane Finance(UK), Proceed(UK) en Richardson Racing(UK).

Samenvatting Porsche Supercup Silverstone via Ziggosport: https://www.ziggosport.nl/video/1010742-samenvatting-porsche-supercup-silverstone-debutant-de-haan-knap-tweede/

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl