De vierde ronde van de Motul Clio Rally Trophy, de Omloop van Vlaanderen, is gewonnen door Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen. Op de uitdagende proeven rond het Belgische Roeselare waren zij duidelijk de snelsten en mochten ze na dik 180 kilometer tegen de klok de winnaarstrofee in ontvangst nemen.

 

De Omloop van Vlaanderen is een van de twee buitenlandse wedstrijden op de kalender van de Motul Clio Rally Trophy en vormt een unieke uitdaging voor de deelnemers. Sinds 1960 wordt de wedstrijd in het rallygekke West-Vlaanderen verreden die daarmee de oudste rally van België is en met onder andere Zoning, Zilverberg en Passendale enkele klassieke proeven herbergt.

 

Met de karakteristieke proeven van de Omloop van Vlaanderen kregen de deelnemers van de Motul Clio Rally Trophy een totaal andere ervaring voorgeschoteld dan ze normaliter in Nederland gewend zijn. De wegen kronkelen en hobbelen en gaan nooit meer dan 200 meter echt rechtuit. De ondergrond testte het Hankook rubber onder de auto’s bovendien tot het uiterste. Zoals navigator René Bril uitlegt “Het is spekglad, maar ook heel afwisselend, soms heb je één weg die uit drie soort asfalt bestaat”. Al met al een moeilijke maar daarmee ook zeer leerzame wedstrijd.

 

Alsof de uitdaging nog niet groot genoeg was speelden de weergoden ook hun rol en teisterde zware regen het gebied op vrijdag voor de rally. Bij aanvang van de eerste proef op vrijdagavond regende het niet meer, maar de proeven lagen er nog listiger bij dan normaal. Voor Willem Wouter Overbeek bleek dit geen probleem. Hij schoot uit de startblokken en was zelfs sneller dan zijn Belgische Clio rivalen. Waar veel lokale rijders zich in het donker verslikten in de verraderlijke omstandigheden en in een van de vele greppels eindigden, hielden de deelnemers van de Motul Clio Rally Trophy het hoofd koel om zonder noemenswaardige kleerscheuren Roeselare weer te bereiken voor een welverdiende nachtrust. Alleen Esmee dan Hartigh moest door ziekte de strijd staken. Op zaterdag zou ze onder SuperRally regels herstarten.

 

Zaterdagochtend, de regen heeft plaats gemaakt voor de zon en de wegen drogen snel op. Dat betekent echter niet dat er meer grip is. “Het was spekglad” begint Overbeek na de eerste lus van vijf proeven. “Het is droog maar het asfalt is veel gladder dan gisteren” vervolgt hij verbaasd. “Het wordt lastig om de lokale jongens nu bij te houden, we zijn al even wat mais wezen hakselen en voor de Trophy maakt het niet uit hoe we ten opzichte van de Belgen eindigen, dus we moeten geen grote risico’s meer nemen.” Hoewel Overbeek de kont van de Clio nog enkele malen iets dieper dan wenselijk in een greppel hing slaagde hij erin om de rest van de zaterdag goed door te komen en zijn voorsprong op zijn Nederlandse rivalen uit te bouwen. Zo kon hij zaterdagavond voor de derde keer dit seizoen winst de opeisen in de Rally5 categorie en de leiding in het kampioenschap overnemen.

Elbert Deij en Nadia Muilwijk nestelden zich direct op de tweede plaats en consolideerden die gedurende de hele wedstrijd. “Het is een hele leuke wedstrijd om te rijden, je leert er enorm veel. Mooie uitdagende proeven, maar ook erg moeilijk. Die rundkurs, zo die was glad. We gleden alle kanten op, ik dacht verrek maar en ging van het gas af. Het was voor ons vooral zaak om op de weg te blijven, zonder foutje van Willem Wouter zouden we die toch niet verslaan” aldus een nuchtere Deij. In de Rally5 categorie is Overbeek hem gepasseerd maar Deij heeft nog wel de leiding in het algemeen klassement van de Motul Clio Rally Trophy.

Jasper en Miranda Cuppens schaften onlangs, na drie wedstrijden te hebben gehuurd, een gloednieuwe Renault Clio Rally5 aan. “De auto beviel zo goed dat we hebben besloten er een te kopen” aldus Cuppens. “We hebben drie wedstrijden met een huurauto gereden en daar was nooit wat mee aan de hand. Voor mijn werk sleutel ik veel aan jetski’s, dan heb ik ’s-avonds weinig zin meer om aan een rallyauto verder te sleutelen. Met de Clio hoeft dat ook niet, als je hem gewoon goed onderhoudt heb je er verder weinig omkijken naar.” De wedstrijd vond Cuppens lastig. “De Belgische wegen liggen me niet zo, af en toe leek het wel ijs zo glad. Maar we leren er wel heel veel van, het rijden zelf maar ook dingen eromheen. In Nederland verkennen we bijvoorbeeld vaak in een treintje auto’s en rijd je achter de auto voor je aan. Hier hadden we twee dagen en reden we alleen waardoor we alles veel beter zagen en opschreven, de notes stonden echt heel strak, dat gaan we in Nederland ook doen. Al met al staan we in Hellendoorn gewoon veel sterker aan de start met deze ervaring op zak.”

Esmee den Hartigh en Rene Bril speelden door het uitvallen op vrijdagavond geen rol van betekenis meer in het klassement maar reden wel een sterke wedstrijd. “Het ging gewoon heel lekker” licht navigator René Bril toe. “Geen foutjes gemaakt, strak gereden en zo meerdere top drie tijden en zelfs een keer een tweede tijd gereden. In Nederland heb je veel haakse bochten, die liggen ons niet zo maar hier heb je veel snelle bochtencombinaties en minder haaks werk.” Ook Den Hartigh leerde veel. “We reden eerder dit jaar al in de Ardennen, maar dit was weer een totaal andere wedstrijd. Veel hobbels, zand op de weg en je moet wel snijden want anders rijd je in het vuil en glij je van de weg. Dat kom je in Nederland niet tegen.”

Jeroen Klein Kromhof nam afscheid van zijn Rally4 en stapte voor het eerst in de Rally3 versie van de Clio. Daarmee reed hij buiten Trophy verband maar kon hij de auto alvast goed leren kennen voor de Hellendoorn Rally over twee weken waar maar liefst vijf Rally3 Clio’s aan de start zullen verschijnen. Klein Kromhof keek niet teveel naar de tijden en richtte zich vooral op de nieuwe auto. Desondanks pakte hij de winst in de RC3 klasse.

Over twee weken staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. De Hellendoorn Rally vormt dan de apotheose van de Motul Clio Rally Trophy 2023. De titel in de Rally4 categorie is al binnen voor Jeroen Klein Kromhof maar de algemene en Rally5 titels moeten nog vergeven worden. Deij voert het algemeen klassement aan en Overbeek in de Rally5. Deij moet nog een schrapresultaat nemen en kan daardoor alleen nog scoren door beter dan derde te finishen. Overbeek lijkt dus de beste papieren te hebben maar de titels worden pas bij de finish verdeeld. De Hellendoorn Rally wordt verreden op 15 en 16 september rondom Hellendoorn.

Highlights Omloop van Vlaanderen

Datum: 1/2-9-2023
Locatie: Roeselare (B)
Proeven: 20
KM: 185
Ondergrond: Asfalt

Uitslag Omloop van Vlaanderen, Roeselare (B), 1/2-9-2023

 1. Willem Wouter Overbeek / Christiaan van der Rijsen – Renault Clio Rally5; 1:54.01,6
 2. Elbert Deij / Nadia Muilwijk – Renault Clio Rally5; +5.45,2
 3. Jasper Cuppens / Miranda Cuppens – Renault Clio Rally5; +7.46,0
 4. Esmee den Hartigh / René Bril – Renault Clio Rally5; +46.00,9

Stand Algemeen na 4 van de 5 wedstrijden:

Rijders

 1. Elbert Deij – 107
 2. Willem Wouter Overbeek – 105
 3. Jasper Cuppens – 87
 4. Esmee den Hartigh – 51
 5. John Coumans – 42
 6. Jeroen Klein Kromhof – 35
 7. Nard Ippen – 27
 8. Hendri Klein Kromhof – 22
 9. Ben van de Laar – 21
 10. Henri Kamphuis – 18

 Navigatoren

 1. Nadia Muilwijk – 107
 2. Christiaan van der Rijsen – 105
 3. Miranda Cuppens – 87
 4. Rene Bril – 51
 5. Renaldo Lier – 42
 6. Jouri Dockx – 35
 7. Mark Bierbooms – 27
 8. Marlon Krieger – 22
 9. Michiel Klein Horsman – 22
 10. Arjan Reefhuis – 18

Stand Rally4 na 4 van de 5 wedstrijden:

Rijders

 1. Jeroen Klein Kromhof – 25
 2. Ben van de Laar – 18
 3. Ceriel Klein Kromhof – 0

Navigatoren

 1. Jouri Dockx – 25
 2. Marlon Krieger – 18
 3. Jarno Bak – 0
 4. Marcel Hanstede – 0

Stand Rally5 na 4 van de 5 wedstrijden:

Rijders

 1. Willem Wouter Overbeek – 75
 2. Elbert Deij – 73
 3. Jasper Cuppens – 57
 4. Esmee den Hartigh – 32
 5. John Coumans – 28
 6. Nard Ippen – 18
 7. Hendri Klein Kromhof – 15
 8. Henri Kamphuis – 12
 9. Ingmar Kobes – 8

Navigatoren

 1. Christiaan van der Rijsen – 75
 2. Nadia Muilwijk – 73
 3. Miranda Cuppens – 57
 4. Rene Bril – 32
 5. Renaldo Lier – 28
 6. Mark Bierbooms – 18
 7. Michiel Klein Horsman – 15
 8. Arjan Reefhuis – 12

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl