Het Ierse merk Tillotson produceert betaalbare karts, die vanaf dit seizoen een eigen kampioenschap hebben. NXT GP biedt rijders in de klassen Tillotson T4, Mini, Junior, Senior en Masters een podium én kans op deelname aan de Nations Cup.

Sinds afgelopen jaar is Schuurman BV, het bedrijf van voormalig topkarter Harm Schuurman, importeur en dealer van Tillotson. Pim Speelman, eveneens een begenadigd coureur in de sport, heeft de dagelijkse leiding over deze activiteiten in de Benelux. Hij is stellig over de rol van het merk in het Nederlandse kartlandschap. “Het dreigt een elitesport te worden en Tillotson gaat daar iets aan doen.” Dat vraagt natuurlijk om harde cijfers en die laten weinig aan de verbeelding over: voor 3550 euro exclusief btw verkoopt Schuurman BV via een dealer netwerk een Tillotson T4 Junior of Senior, met inbegrip van motor en banden. De T4 Mini kost 2890 euro. “Dat is natuurlijk nog steeds best veel geld, maar het komt wel in de buurt van een betaalbare hobby,” stelt Speelman. “Bovendien is de T4-viertaktmotor betrouwbaar en met 15 pk voor de Senior en 9,5 pk voor de Mini sterk genoeg om een heel rappe kart neer te zetten.” Om de kosten laag te houden mogen rijders in een heel seizoen slechts twee sets banden plus twee reservebanden gebruiken. De onderhoudskosten vallen mee: af en toe klepspeling controleren, regelmatig de olie verversen, daar blijft het bij.

Geweldig vooruitzicht
Tillotson heeft al in meer dan dertig landen een eigen klasse en vanaf dit jaar komt Nederland daar dus bij. “We willen graag met NXT GP in zee, omdat de filosofie van die organisatie past bij de onze,” zegt Speelman. “Plezier staat voorop en het moet betaalbaar blijven, maar we gaan wel serieus racen.” Zodanig zelfs, dat er voor de kampioenen in elke klasse een ticket naar de Tillotson World Finals in Valencia in het verschiet ligt. Deze Nations Cup bestaat inmiddels vier jaar en krijgt in 2023 dus ook een Nederlandse afvaardiging aan de start. “Dat is voor veel jonge rijders die geen groot budget hebben en toch op hoog niveau willen racen natuurlijk een geweldig vooruitzicht.” Youri Verswijveren van NXT GP ontvangt het merk met open armen. “We hadden vorig jaar al een paar Tillotson-rijders in onze open klasse, dus we weten dat er animo is. Het vult echt een gat op, zeker bij de kleintjes. De 60-cc-klasse waar nu veel beginnende karters rijden is erg duur. De Tillotson T4 mini biedt vergelijkbare prestaties, maar voor het budget van een Parolin Rocky. De klassen Junior, Senior en Masters bieden een plek aan rijders die anders wellicht noodgedwongen zouden moeten overstappen naar de tweetakten, met alle bijkomende kosten van dien.”

Kalender  www.nxt-gp.nl  2023

NXT GP Dutch Open 1: 1 April Emmen Rechtsom
NXT GP Dutch Open 2: 2 April Emmen Linksom
NXT GP Dutch Open 3: 7 Mei Venray Special lay-out
NXT GP Dutch Open 4: 24 & 25 Juni Vledderveen
NXT GP Dutch Open 5: 8 Oktober Raceway Venray
NXT GP Dutch Open 6: 5 November TT-Circuit Assen
NXT GP Kids Cup 1: 19 Maart Emslandring Dankern
NXT GP Kids Cup 2: 14 Mei Eefde
NXT GP Kids Cup 3: 4 Juni Eefde
NXT GP Kids Cup 4: 17 September Texel

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl