Ondanks het wisselvallige weer was de derde wedstrijd van de IAME Series Benelux in Genk een succes.  Aan het einde van dit felbevochten raceweekend zijn het Elie Goldstein (X30 Senior), Rocco Coronel (X30 Junior), Luis Bielande (Mini Rookie), Edouard Godfroid (Mini), Jim Ringelberg (X30 Master), Matthieu Delbauf (X30 Senior Cup) en Christof Huibers (X30 Super Shifter) die de overwinningen hebben behaald.  Terwijl enkelen onder hen de kans hebben gepakt om zich opnieuw te lanceren in het kampioenschap, slaagden anderen erin om hun voorsprong te vergroten.

Twee maanden na de meeting in Ostricourt kwamen 235 piloten aan de start in Genk voor de derde afspraak van de IAME Series Benelux op 21, 22 en 23 juli.  En het minste wat we kunnen zeggen is dat het ook deze keer opnieuw zeer fascinerend was om te volgen!  Alhoewel er een paar regenbuien actief waren tijdens de oefensessies en de kwalificaties mochten de piloten de Finales afwerken op een droge omloop.  Hier krijg je een overzicht van wat je moet onthouden van de zeven categorieën die aan de bak kwamen.

X30 Senior: Goldstein aan de top
Heeft Elie Goldstein reeds een optie genomen op een 4de opeenvolgende titel in de X30 Senior categorie (14-29 jaar)?  Het is nog te vroeg om dit te zeggen, maar hij kon in Genk wel al een mooie voorsprong uitbouwen op zijn directe tegenstanders!  Door de tweede opeenvolgende Finale te winnen heeft de Brusselaar nu een voorsprong in het kampioenschap van 24 punten op Sam Balota en 53 op Aaron Ferrazzano.

Net als in Ostricourt kon de drievoudige kampioen en titelverdediger zijn duel tegen Ean Eyckmans winnen.  Terwijl Eyckmans op kop stond na de kwalificaties kwam hij voorbij de geblokte vlag met een achterstand van 3 tienden van een seconde op de winnaar.  Henkie Kalteren, waarvan het niet altijd een geslaagd seizoen is geweest tot nu toe, kon een mooie derde plaats behalen.  De Nederlander kon zo zijn eerste podiumplaats van het jaar veroveren voor Victor Louis, Sam Balota en Mika Vos. Julian Kamen, François Dell’Atti, Aaron Ferrazzano (beste rookie) en Mattiz Meerschaut vervolledigden de Top 10.

X30 Junior: Onberispelijke Coronel
Door de afwezigheid van de tot nu ongeslagen Sacha van’t Pad Bosch was het de ideale kans voor zijn tegenstanders om een eerste overwinning van het seizoen binnen te halen in de X30 Junior categorie (12-15 jaar).  Deze kans liet Rocco Coronel alvast niet liggen!  De Nederlander, die de drie kwalificaties won en autoritair de Finale binnenhaalde, realiseerde een foutloos parcours en neemt de leiding in het voorlopige klassement van het kampioenschap.  We hebben ook een speciale vermelding voor Tyron Kinard!  De Belg verzorgde het spektakel en behaalde een magnifieke tweede plaats.  De strijd voor de derde trede van het podium bleef duren tot het uiterste einde van de wedstrijd, maar het was uiteindelijk Roméo Roussel die aan het langste eind trok.  Na een enorme remonte van 22 plaatsen kon de Fransman de bovenhand nemen van Nederlander Jorn Helder, poleman Quinten Van Leeuwen en Patrice Kowalewski.  Na dit viertal vinden we Jason Bralic, Charly Glume, Clovis Nougueyrede en Eden Spanswick.  We onderstrepen eveneens de prestatie van Eva Dorrestijn, die “Best Lady” werd op een 16de plaats algemeen.

De grote teleurstellingen van deze Finale waren van Lukas Horcicka (28ste, aanrijding bij de start), Colin Cronin (14de, idem) en Alexi Constant (uitsluiting): allen hadden ze het ritme om te mogen hopen op een podiumplaats, maar leden dus een groot verlies in de strijd…

Mini: Godfroid herneemt met succes
Edouard Godfroid, die we regelmatig vooraan zagen tijdens het verloop van het 2023 seizoen, slaagde er nog niet in een Finale te winnen dit jaar in de Mini categorie (10-12 jaar).  De Genappois kon deze leegte invullen dankzij een fantastische inhaalactie in de voorlaatste bocht van de laatste ronde!  De vicekampioen van 2021 in Mini Rookie, ging Flavio Caira (op de piste) en Stig De Raedemaecker voor, maar de eerstgenoemde werd naar de 6de plaats verwezen na een jumpstart.  Hiervan kon Priam Bruno profiteren om zo de derde plaats te behalen en zijn leidersplaats in het kampioenschap behouden met een voorsprong van 13 punten op de dagwinnaar.  De top 5 werd vervolledigd met Jordi Broekman en Antoine Venant.

Mini Rookie: Bielande werkt af, Pelizzari is leider
Tijdens de wedstrijd van de Mini categorie was vooral de strijd in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) behoorlijk hevig en geanimeerd tijdens de Finale!  Nadat er meerdere malen van leider werd gewisseld, was het uiteindelijk Luis Bielande die zijn tweede overwinning van het seizoen behaalde.  Maar de jonge Belg had het zeker niet makkelijk, want hij kon de kop slechts veroveren in de laatste ronde!  De Noor Patrick Kristiansen en de Luxemburger Lukas Pelizzari eindigden op slechts 120 en 687 duizendsten van een seconde na hem!  Net naast het podium vinden we de uitmuntende Jules Decoen en Aurélien, auteurs van een mooie remonte van 4 plaatsen tijdens de Finale.  Tijs Richard behaalde de 6de plaats voor Fransman Edouard Berger, die een Top 4 kon viseren zonder de straftijd van 3 seconden (twee wielen buiten de startstrook).

In functie van het kampioenschap doet Lukas Pelizzari de beste zaak dit weekend.  Vooraleer de laatste twee proeven aan te vangen in Genk en Mariembourg neemt hij de leiding in het kampioenschap met 6 punten voorsprong op Henri-Constant Kumpen (10de in de Finale) en 16 punten op Lewis Boodts (11de in de Finale).  Luis Bielande klimt op zijn beurt op naar de 4de plaats op 18 punten van de leider.

X30 Senior Cup/X30 Master: Ringelberg bevestigd, Delbauf reageert
Jim Ringelberg, die reeds winnaar was in Mariembourg en Ostricourt in de X30 Master/Gentlemen klasse (30-39 jaar/ouder dan 40), bevestigde in Genk de regel “Geen twee zonder drie”.  De Nederlander kwam als winnaar uit de Finale met een mooie voorsprong op Fransman Fabrice Frete en op zijn landgenoot Sebastiaan Koppenol.  De kans voor hem om zijn voorsprong in de IAME Series Benelux uit te bouwen tot 41 punten op Bjorn Verhamme, die zondag 6de werd na Anthony Delcurou en Quentin Henry.

In de Senior Cup (18-29 jaar) nam Matthieu Delbauf een kletterende revanche na een matig seizoensdebuut !  De titelverdediger pakte de pole na de oefensessies en de eerste kwalificaties, om nadien nog de Finale binnen te halen voor het trio Matteo Raspatelli (leider in het kampioenschap), Olivier Palmaers en François-Xavier Venet.  De Top 5 van deze klasse werd vervolledigd door Jentsen Adriaenssens.

X30 Super Shifter: Huibers loopt uit
Christof Huibers realiseerde een perfect weekend in de X30 Super Shifter categorie (175cc karts met versnellingsbak).  Nadat hij de beste tijd reed tijdens de oefensessies en leider was na de kwalificaties, pakte hij eveneens de overwinning in de Finale.  Terwijl de Antwerpenaar schitterde en zijn voorsprong in het kampioenschap uitbouwde tot 27 punten, kenden zijn tegenstanders zowel hoogtes als laagtes.  Jimmy Deveen, Bart Ploeg, Sam Claes en Sten Dorian Piirimägi hadden allemaal te kampen met mechanische problemen tijdens de kwalificaties en verloren zo kostbare punten.

Dit betekende echter niet dat Christof Huibers het de hele race makkelijk had!  In de Finale stond de drievoudige kampioen en titelhouder onder constante druk van Jimmy Deveen en Bart Ploeg die respectievelijk de 2de en de 3de plaats behaalden.  Achter hen konden Sten Dorian Piirimägi en Sam Claes de schade beperken met de 4de en 5de plaats voor Darragh Adriaenssens en Hugo Besson.

Tot slot noteren we ook nog de overwinning van Hughes De Schepper in de X30 Super Shifter Master klasse na de opgave van Kevin Delcroix door een mechanisch probleem.

Ook de vierde ronde van de IAME Series Benelux die doorgaat van 18 t.e.m. 20 augustus zal worden verreden op het Genkse circuit.  Afspraak binnen een kleine maand!

Foto’s: Pascal Verheuge

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl