Max Verstappen is met remproblemen uitgevallen in de Grand Prix van Australië. Bij de start leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de drievoudig wereldkampioen die vanaf pole positie direct de leiding pakte. In ronde twee nam Carlos Sainz de leiding over van Verstappen en al snel werd duidelijk dat er problemen waren bij de Oracle Red Bull Racing RB20 van Max. Een brandende rechter achterrem zorgde ervoor dat Max de pits moest opzoeken. Aldaar werd duidelijk dat de rem te zwaar beschadigd was waardoor Max het strijdtoneel moest verlaten. Carlos Sainz wist de race te winnen, slechts twee weken na zijn blindedarmoperatie waardoor hij de Grand Prix van Saoedi-Arabië moest missen. Ferrari-stalmaat Charles Leclerc maakte er een Ferrari één-twee van, met Lando Norris die in zijn McLaren het podium completeerde.


Eenmaal omgekleed laat Max over zijn uitvalbeurt weten: “Ik denk dat er al vanaf de start iets fout is gegaan. We konden in de data zien dat de rem niet meer afkoelde en vast liep. We weten het nu nog niet precies maar iets is daar wel fout gegaan. Daarom had ik een momentje in bocht drie waar ik remde en het leek net of één rem vast stond, waardoor de auto uitbrak.”


Het remprobleem kwam pas aan het licht na de start van de race: “Op weg naar de grid voelde de auto nog perfect aan en ik had vertrouwen in de auto. In de eerste ronde zijn de remmen nog redelijk koud. Normaal koelt een rem gewoon af, maar de rechter achterrem koelde niet meer af en de temperatuur liep maar op. Daardoor heb je ook een enorm verschil tussen de remmen en er loopt iets aan.”


Max vervolgt: “Je zag het ook nadat ik achter Sainz belandde. Ik kon hem wel terug inhalen, maar de auto brak weer uit in bocht zes en daardoor ging ik weer bijna van de baan af. De auto was erg raar om mee te rijden dus toen zag je wel dat er iets mis was.” Verstappen is gelaten over zijn uitvalbeurt, maar is uiteraard wel teleurgesteld zijn tiende Grand Prix-zege op rij mis te lopen: “Het blijft een mechanische sport natuurlijk. Dat soort dingen kunnen altijd gebeuren alleen is het wel balen want we konden winnen vandaag.”

Onder een aangenaam zonnetje en een buitentemperatuur van 20 graden Celsius gaat de Grand Prix van Australië van start. Zhou Guanyu vangt de race aan vanuit de pitstraat, wat betekent dat er slechts achttien coureurs op de startgrid staan. Logan Sargeant moet vanaf de zijlijn toekijken, omdat Alexander Albon zijn stoeltje heeft overgenomen na op vrijdag zijn eigen auto onherstelbaar te beschadigen in een crash. De complete top negen start op de medium compound banden, terwijl Fernando Alonso vanaf P10 op de harde compound banden start, met Lewis Hamilton vanaf P11 op de zachte compound banden.

Max komt goed weg vanaf pole and behoudt de leiding. Carlos Sainz sluit aan op P2, met Lando Norris op P3. In de tweede ronde verremt Max zich bij bocht drie en gaat Sainz met behulp van DRS voorbij aan Verstappen. Over de boordradio klaagt Max dat de auto glijdt. Even later komt er rook van de rechter achterrem van de RB20 van de Nederlander. De rem staat in brand en Max moet langzaam terugkeren naar de pits. Aldaar wordt de brandende rem geblust maar de auto is te zwaar beschadigd om zijn weg te vervolgen. Dit betekent dat Max voor het eerst sinds de Grand Rrix van Australië in 2022 moet uitvallen. Er komt een eind aan een reeks van 43 puntenfinishes en tevens kan Max zijn record van tien overwinningen op rij niet evenaren.

Door de uitvalbeurt van Verstappen, sluit achter leider Carlos Sainz, Lando Norris aan op P2, gevolgd door Charles Leclerc en thuisrijder Oscar Piastri. Lewis Hamilton moet in ronde zeventien zijn Mercedes met technische problemen naast de baan parkeren en er volgt een kortstondige virtual safety car. Door de pitstops komt Leclerc op P2 te liggen, achter teamgenoot Sainz.

In de laatste ronde is er nog een zware crash voor George Russell die in zijn jacht op de zesde plek van Fernando Alonso van de baan vliegt en met veel geluk gaat zijn auto niet over de kop. De Brit kan ongedeerd zijn Mercedes verlaten. Aan kop wint Carlos Sainz de race. Het betekent de derde Grand Prix-overwinning voor de Spanjaard. Charles Leclerc maakt het feest voor Ferrari compleet door tweede te worden. Lando Norris wordt derde en met zijn veertiende podium zonder overwinning neemt hij het record over van Nick Heidfeld. Oscar Piastri wordt voor zijn thuispubliek vierde, gevolgd door Sergio Perez. De Aston Martins van Alonso en Lance Stroll eindigen op P6 en P7, terwijl Yuki Tsunoda, Nico Hulkenberg en Kevin Magnussen de top tien completeren.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl