Max Verstappen heeft in Djedda een uitstekende inhaalrace gereden door als tweede te eindigen tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Na een teleurstellende kwalificatie, waarin hij vanwege technische problemen zich als vijftiende kwalificeerde, reed Max in de beginfase van de race zich al snel de top vier in. Na een gunstig getimede safety car, kon Max zich opwerken naar plek twee achter teamgenoot Sergio Perez. De twee heren brachten hun auto’s veilig over de meet om een soevereine één-twee voor Oracle Red Bull Racing te scoren. Verstappen scoorde tevens het punt voor de snelste raceronde. Fernando Alonso kwam, net als in Bahrein, als derde over de finish in zijn Aston Martin, maar door een tijdstraf na afloop van de race, werd uiteindelijk George Russell in zijn Mercedes als derde geklasseerd. 

Na afloop van de race laat Max weten: “Het was niet makkelijk om door het veld te komen. In het begin van de race was het lastig om andere auto’s te volgen: er was weinig grip en ik gleed veel. Maar, toen ik ze eenmaal voorbij was, kwamen we in een goede ritme. We werden geholpen door de safety car, dus daardoor was het makkelijker om naar de tweede plek te rijden, maar ik ben natuurlijk erg blij om hier op het podium te staan.”

Nadat Verstappen zich had opgewerkt naar de tweede plek, leek hij de aanval te kunnen inzetten op teamgenoot Perez, maar enkele waarschuwingen van zijn auto weerhielden hem hiervan. Max verklaart: “Ik reed het gat wel ietsje dicht, maar ik kon niet aanvallen. Ik merkte veel vibratie en de balans was niet in orde. Dit was zo tot en met de finish, maar ik lag op plek twee en had een grote voorsprong op de mannen achter mij, dus we besloten de auto veilig naar huis te brengen en genoegen te nemen met de tweede plaats, wat evengoed een erg goed herstel is.”

Dat Max in de laatste ronde het punt voor de snelste raceronde pakte, stemt hem ook tevreden: “Ik had gisteren een pechdag, dus als je dan tweede ligt, wil je ook het extra puntje pakken. Ik ging ervoor op het einde en gelukkig pakte het goed uit.”

Ondanks zijn goede inhaalrace, ziet de tweevoudig wereldkampioen nog genoeg ruimte voor verbetering: “Het moet beter gaan als team. We mogen deze problemen niet hebben. Het was anders een hele andere wedstrijd voor mij geweest. Uiteindelijk beperken we de schade nog een beetje, maar we hadden hier gewoon moeten winnen.”

Lewis Hamilton en Logan Sargeant starten de race op het 6,174 kilometer lange Jeddah Corniche Circuit op de harde bandencompound. Charles Leclerc en Lando Norris vangen de race aan op de zachte banden, terwijl alle overige coureurs op de medium compound banden van start gaan. Sergio Perez start op pole positie, met naast hem Fernando Alonso op de eerste startrij. Bij de start is het Alonso die de leiding pakt. Achter de Spanjaard sluit Perez aan, met George Russell op P3. Alonso ontvangt echter een tijdstraf van vijf seconden omdat hij niet goed op zijn gridpositie stond. Max zit bij de start in de drukte en hij ligt na de eerste ronde op de dertiende plaats. Oscar Piastri beschadigt zijn voorvleugel bij de eerste bocht en de Australische rookie, die zich nog op een uitstekende achtste plek kwalificeerde, moet de pits opzoeken om een nieuwe voorvleugel te halen. Tot overmaat van ramp moet ook McLaren-stalmaat Lando Norris naar de pits voor een nieuwe voorvleugel.

Perez is duidelijk sneller dan Alonso en in ronde vier neemt de Mexicaan de leiding over van de Spanjaard. Ondertussen haalt Verstappen de beide Haas-coureurs in, waarmee hij op P11 ligt. In ronde acht ligt Max in de punten als hij Zhou Guanyu voorbij gaat voor plek tien. Eén ronde later wordt ook Pierre Gasly een plekje terugverwezen door de aanstormende Verstappen. De Nederlander gaat in ronde twaalf voorbij aan Hamilton voor plek acht en twee ronden later ligt hij op plek zes, nadat hij voorbij is gegaan aan Esteban Ocon en Lance Stroll ondertussen zijn eerste pitstop heeft gemaakt.

Verstappen is door pitstops van anderen al doorgeschoven naar plek vier als Lance Stroll in ronde achttien zijn Aston Martin met technische problemen naast de baan moet parkeren. De safety car komt de baan op, wat de koplopers de kans geeft om hun pitstop te maken. Perez, Alonso, Russell en Verstappen maken allen hun eerste stop en ze komen ook weer in dezelfde volgorde terug de baan op. Als het veld in ronde 21 weer wordt vrijgelaten, is Perez wakker en hij consolideert zijn leidende positie. Alonso volgt op P2, met daarachter Russell en Verstappen. Max voert direct de druk op bij Russell vóór hem en in ronde 23 gaat Max voorbij aan de Mercedes-coureur. Twee ronden later gaat Max ook voorbij aan Alonso, waarmee hij op plek twee ligt, vijf seconden achter teamgenoot Perez.

Alexander Albon moet in ronde 28 zijn Williams in de pits parkeren met remproblemen is daarmee de tweede uitvaller van de race. Ondertussen rijden Perez en Verstappen vrijwel hetzelfde tempo, waardoor Verstappen amper inloopt op de Mexicaan. Over de boordradio meldt Max dat er wat problemen zijn aan zijn auto, maar het team vertelt de Nederlander dat alles er oké uit ziet. Perez en Verstappen worden door het team verzocht hun auto’s te managen en thuis te brengen.

Perez wint hierdoor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, op zes seconden gevolgd door Verstappen. Max rijdt in de laatste ronde nog de snelste raceronde, wat hem een extra punt oplevert en waarmee hij de leiding in het kampioenschap behoudt. Fernando Alonso komt in zijn Aston Martin voor de tweede race op rij als derde over de finish. Echter, ontvangt de Spanjaard na afloop van de race een tijdstraf van tien seconden omdat de monteurs van Aston Martin te vroeg aan het werk waren aan de auto van Alonso tijdens zijn eerste pitstop, waardoor de oorspronkelijke tijdstraf van vijf seconden niet goed is uitgevoerd. Door de straf van Alonso pakt George Russell de derde plaats, terwijl Alonso terugvalt naar plek vier. Lewis Hamilton eindigt op plek vijf met daarachter de Ferrari’s van Carlos Sainz en Charles Leclerc op P6 en P7, terwijl Esteban Ocon, Pierre Gasly en Kevin Magnussen de top tien completeren.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl