Max Verstappen heeft op dominante wijze de eerste Grand Prix van 2024 naar zich toegetrokken. Gestart vanaf pole positie leidde Max onbedreigd de gehele race in Bahrein om met 22 seconden voorsprong voor Oracle Red Bull Racing-teamgenoot Sergio Perez te finishen. De Ferrari’s van Carlos Sainz en Charles Leclerc moesten genoegen nemen met de derde en vierde posities. Dankzij de snelste ronde verlaat Verstappen Sakhir met 26 punten. 


“Simply lovely”, laat Max bij de finish weten. “Het was een geweldige race en de balans van de auto was ongelooflijk goed. Een een-tweetje scoren is een fantastisch begin van het jaar. Ik had me niet meer kunnen wensen.” Max vertelt over het begin van de race: “Mijn start was goed. De eerste bocht is een krappe haarspeldbocht, dus daar verdedig je het liefst de binnenkant. Dat lukte en daarna konden we ons op onze eigen race richten.” 


Max vult aan: “Het ging tijdens de race in Bahrein beter dan verwacht. De auto ging op alle compound banden erg goed, we waren snel en het was een genot om vandaag te rijden. Zo’n dagen waarop alles perfect verloopt zijn speciaal, omdat je die niet vaak hebt. Ik was echt één met de auto, alles voelde geweldig.”

Nadat de zon in Sakhir is ondergegaan gaat de race op het Bahrain International Circuit van start met Verstappen op pole positie. Max gaat net als het hele veld op softs weg en pakt meteen de leiding, gevolgd door Charles Leclerc (Ferrari) en George Russell (McLaren). Sergio Perez (Red Bull Racing) wint een plekje en gaat naar P4 ten koste van Carlos Sainz (Ferrari).

De Haas van Nico Hülkenberg komt met de Aston Martin van Lance Stroll in aanraking en komt meteen de pitbox binnen om z’n neus te wisselen. Russell weet in de derde ronde Leclerc te verschalken voor de tweede positie, terwijl Max dan al bijna twee seconden voor ligt. In de zevende ronde haalt Perez de Ferrari van Leclerc in en ligt de Mexicaan derde. Max ligt dan al zes seconden voor mede dankzij het DRS-treintje achter Russell.

In de tiende ronde valt de Williams van Logan Sargeant stil met een oververhitte motor, maar de Amerikaan kan na enig oponthoud zijn weg vervolgen. Sainz weet vervolgens na enig aandringen zijn Monegaskische teamgenoot met behulp van DRS te passeren voor P3, waarna de laatste de pitbox induikt. Ook Russell maakt zijn eerste pitstop en beiden wisselen naar de harde band. Perez doet in de dertiende ronde hetzelfde. Een ronde later verschalkt Perez de Mercedes van Russell, waardoor hij naar de virtuele tweede plek gaat.

Sainz ligt na zijn pitstop weer achter teamgenoot Leclerc, die al een paar uitstapjes heeft gekend door blokkerende voorwielen. Bandenfluisteraar Verstappen is de laatste van het veld die zijn zachte banden wisselt voor de harde compound, waarna hij na achttien ronden met vijf seconden voorsprong op Perez als leider zijn weg vervolgt.

Sainz blijft aanvallen en na Leclerc is nu Russell het slachtoffer, waardoor de Spanjaard het laatste podiumplekje overneemt. Max, die ronde na ronde zo’n acht tienden sneller is dan Perez, heeft zijn voorsprong na de 24e ronde tot tien seconden uitgebouwd. In de 37e ronde komt Perez binnen op het moment dat Max negentien tellen voor ligt. Verstappen wisselt één ronde later naar de softs voor zijn laatste stint.

In ronde 40 gaat Max er even goed voor zitten en pakt hij met 1:32.608 veruit de snelste ronde. Leclerc zit na de laatste pitstops in het kielzog van Russell, die zich in de 47e ronde verremt waardoor de Ferrari hem voor P4 passeert. Verstappen spaart ondertussen zijn materiaal en rijdt onbedreigd naar de finishlijn voor zijn eerste overwinning in 2024, zijn achtste zege op rij en zijn 55e Grand Prix-winst. Perez maakt het feest voor Red Bull Racing compleet door er een een-tweetje van te maken en Sainz pakt met zijn Ferrari het laatste podiumplekje.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl