De titelverdedigers Boss Machinery Team de Rooy FPT van vorig jaar reden vandaag in een zware vrachtwagen en begon de etappe met 900 liter diesel “in de buik”. Het beklimmen van de duinen was dus een beetje zwaar, maar ze kwamen er toch met een goed tempo doorheen.

Het beklimmen van de duinen was vandaag gemakkelijker omdat onze monteurs de hele nacht hebben gewerkt om veel versleten onderdelen van gisteren te vervangen. Na de neutralisatie van 180 km voerden ze het tempo nog wat op, maar kregen een lekke band die snel vervangen moest worden. Ze verloren dus enkele minuten in deze lange etappe, maar eindigden toch op de 4e plaats.

Door hun maximale inzet zal Boss Machinery Team de Rooy FPT een veel betere startpositie hebben in etappe 9 van deze ontzettend ruige rally.

Becx Competition Team de Rooy FPT
Michiel Becx, Edwin Kuijpers en Wuf van Ginkel stonden vandaag als laatste aan de start. Deze lange etappe bevatte veel hoge duinen met veel grote klim- en afdaling stukken. Ze moesten een grote verscheidenheid aan duinen veroveren en konden veel andere vrachtwagens en buggy’s inhalen.

Nu de truck, en vooral de voorruit, weer in topconditie was, vermeden ze het stof met slimme rij- en navigatie vaardigheden. Door een goed tempo aan te houden konden ze later op de dag steeds meer vrachtwagens en buggy’s inhalen.

De laatste 110 km van deze etappe waren gevuld met scherpe rotsen en dit maakte het inhalen lastiger. Bij veel oversteken over droge rivierbeddingen begon het stof in de weg te zitten en dit maakte het inhalen van anderen bijna onmogelijk.

Helaas hadden ze slechts 15 km voor de finish een lekke band, maar verloren ze slechts 5-6 minuten om deze te vervangen. In dit laatste deel van de etappe was er steeds meer stof bij het naderen van de finishlijn. Al met al was het een geweldige en snelle race-ervaring en de drie heren hadden veel plezier tijdens de wedstrijden. Met nu een 6e plaats overall kan er nog van alles gebeuren.

Ladies Team de Rooy FPT
De achtste etappe van de Dakar Rally was niet de etappe van Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven. Ook al waren er twee korte etappes, het eerste stuk leek langer te duren dan de etappe van gisteren. In het tweede deel ging het beter met de dames en wisten ze wat tijd in te halen. Op naar morgen!

De etappe van gisteren was voor veel deelnemers zwaar. “Daar kwamen nogal wat klachten over binnen, maar voor ons voelde het heel goed. Het eerste deel vanochtend voelde zwaarder en langer aan dan gisteren. Gelukkig konden we ons opmaken voor het tweede deel en dat ging goed. We installeerden ons en de snelheid was goed, dus we hebben wat tijd ingehaald. Het was een zware dag.”

Morgen staat de 9e etappe op het programma en deze gaat van Ha’il naar Al Ula. De etappe is lang, met 436 kilometer, maar ook erg snel. Het belooft een mix te worden van vele ondergronden, maar navigatie is belangrijk op de vele paden en kruispunten die de dames tegen zullen komen.

Volledig verslag

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl