Net als in Spa-Francorchamps verdeelden de Nederlander Dirk Schouten en de Belg Benjamin Paque in de Nederlandse Noordzeeduinen de zeges onder elkaar en toch kregen we een heel ander weekend dan in de Belgische Ardennen. Niet alleen was er het gesmaakte debuut van de Finse rallylegende Kalle Rovanperä (RedAnt Racing) die bij zijn debuut net geen eerste podium scoorde, ook Niels Langeveld (Q1 Trackracing) liet van zich spreken met een eerste polepositie en podium van het seizoen. In de strijd om de titel doet Dirk Schouten op snelheid en regelmaat een goede zaak, maar Benjamin Paque en ook Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) manifesteren zich mee als titelkandidaten.

In Zandvoort werd zaterdagochtend de kwalificatiesessie van de Porsche Carrera Cup Benelux afgewerkt, met een polepositie voor de race van zaterdag, voor thuisrijder Niels Langeveld en op zondag zou een andere Nederlander in de kleuren van Q1 Trackracing vooraan starten, met name de leider in het kampioenschap, Dirk Schouten. Er werd ook uitgekeken naar het debuut van tweevoudig kampioen Kalle Rovanperä en hij liet zijn kunnen zien, want in de eerste kwalificatiesessie op circuit reed hij naar de vierde en de zesde plaats.

De Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – is een heerlijke wagen om mee te rijden en ik ben blij dat ik mijn circuitervaring hier in de Porsche Carrera Cup Benelux kan starten”, vertelde de jonge Fin na de strijd tegen de chrono. “Het racen in peloton, zowel op aanvallend als op verdedigend vlak, zal ik al doende moeten leren.”

Q1 Trackracing pakt de dubbel, Rovanperä animeert
De start van de eerste race verliep wat in mineur, maar Domas Raudonis (GP Elite), Nick Ho (PG Motorsport), Niels Troost (GP Elite) en Thomas Kangro (Porsche Estonia) ondervonden dat ook op vlak van veiligheid de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – een standaard in de racerij blijft.

Bij de herstart was Dirk Schouten het beste weg en hij reed naar een knappe tweede zege van het seizoen, ondanks aandringen van teamgenoot Niels Langeveld. Achter de top twee reed Robin Knutsson (NGT Racing) naar een derde opeenvolgende podiumplek. De Zweed kreeg in de laatste meter nog het bezoek van Kalle Rovanperä, die op één tiende van een seconde van zijn eerste podium strandde. Paul Meijer (HWM) pakte weer de nodige punten en werd strak vijfde.

Ik ben bijzonder blij met deze tweede zege in de Porsche Carrera Cup Benelux dit seizoen”, glunderde winnaar Schouten na de race. “Ik besef nu al dat regelmaat een sleutelfactor zal worden in de strijd om de titel, al zijn we nog maar twee weekends ver. Bedankt ook aan alle partners en het team voor de schitterende omstandigheden waarin ik kan racen.”

Jamie Colin Bönighausen toonde zich de beste Rookie, voor Kobe Pauwels en Sam Jongejan (Team RaceArt), terwijl Jules Grouwels (Team RaceArt) de beste in Pro-Am was voor Jani Käkelä (39 Racing) en Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport).

Paque neemt revanche
Toegegeven het zat de Luikenaar even niet mee, maar Benjamin Paque bleef rustig onder de druk en zette de tweede race op Circuit Zandvoort na een perfecte start naar zijn hand. Hij haalde het voor Dirk Schouten en de uiterst regelmatige Paul Meijer.

We wisten dat de eerste race, met de straf van Spa moeilijker zou worden, maar pakten toch wat punten en winnen hier en dat is belangrijk”, aldus Paque.

Achter de podiumplaatsen reed Sacha Norden (JW Raceservice) naar een zeer mooie vierde plaats, Norden die ook een strakke start van het seizoen kent. Kalle Rovanperä kwam ditmaal als vijfde over de meet, met in zijn zog de jonge wolven van het Rookie-klassement, waar Kobe Pauwels het haalde voor Jamie Colin Bönighausen en Sam Jongejan.

Niels Troost nam ook revanche voor de pech van zaterdag en won in PRO-AM, voor Jules Grouwels en Jani Käkelä.

In het algemene kampioenschap leidt Schouten nu voor Paque en Meijer, terwijl Pauwels en Grouwels respectievelijk de ranking bij de Rookies en in PRO-AM aanvoeren.

De volgende afspraak is op 6 en 7 juli op het legendarische circuit van Imola in Italië.

MEER INFO

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl