De zevende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine heeft voor Kas Haverkort niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Op het circuit van Spa-Francorchamps startte het 18-jarige TeamNL-talent in de eerste race vanaf plek acht om met een zevende positie toch nog zes punten voor het kampioenschap mee naar huis te nemen. Door een mindere kwalificatie moest Haverkort in de tweede wedstrijd vanaf plek vijftien aan de race beginnen, om uiteindelijk als twaalfde de finish te passeren. Een tegenvaller voor Haverkort die bij de vorige ronde op de Hungaroring juist een overwinning had geboekt en dit seizoen al diverse keren op het podium eindigde.

De tien ronden tellende kalender van het Formula Regional European Championship by Alpine kent een mooie mix van totaal verschillende circuits. Na de wedstrijden op de bochtige en relatief langzame Hungaroring, stond dit weekend Spa-Francorchamps op het programma, het snelle Ardennen-circuit met zijn vele uitdagende bochtencombinaties. Kas Haverkort had dit seizoen met diverse podiumposities al aangetoond op alle soorten circuits uitstekend uit de voeten te kunnen, en na zijn meest recente winst op de Hungaroring keek het 18-jarige TeamNL-talent reikhalzend uit naar de uitdagingen van Spa-Francorchamps.

Haverkort trapte de vrije trainingen meteen goed af met een zesde respectievelijk vierde plaats in het maar liefst 33 auto’s tellende veld. De kwalificaties verliepen echter een stuk moeizamer voor de Van Amersfoort Racing-piloot. In de tijdtraining voor de tweede race bleef Haverkort in zijn groep steken op plek acht en dus moest hij daarin vanaf de vijftiende startplaats beginnen.

In de kwalificatie voor race één verbeterde het TeamNL-talent zich tot een vijfde tijd in zijn groep, goed voor de negende startpositie. Omdat een rijder door een motorwissel een gridstraf kreeg opgelegd, schoof Haverkort op naar de achtste startplek. In de eerste ronde wist de VAR-piloot meteen een positie winst te boeken om even later met een mooie inhaalactie op te rukken naar plaats zes. Even leek er zelfs nog meer in te zitten toen het groepje van drie rijders voor hem de strijd met elkaar aanging. Naarmate de race vorderde kreeg Haverkort echter zelf twee rijders op zijn versnellingsbak. De VAR-rijder probeerde nog wel te verdedigen, maar kon niets uitrichten toen ze een-voor-een op het lange rechte stuk vanuit de slipstream langszij kwamen en hem voorbij staken. De slotfase leverde nog een plekje winst op waardoor Haverkort als zevende de finish passeerde, niet de positie waarop hij vooraf gehoopt had.

Vanaf de vijftiende positie op de grid lukte het Haverkort bij de start van race twee meteen om een plekje winst te boeken. Een startcrash in de eerste bocht, gevolgd door een safetycarperiode, maakte een snelle opmars echter onmogelijk. Na de herstart wist het TeamNL-talent in de daaropvolgende ronden op te rukken naar plek twaalf. In de slotfase reed Haverkort het ontstane gat naar de groep die streed om de plekken zes tot en met elf snel dicht, waardoor er nog een finish in de top tien mogelijk leek. Kort voor het einde zorgde een crash echter opnieuw voor een safetycar, en omdat er geen herstart meer volgde, passeerde de VAR-coureur als twaalfde de finish. Na de zes kampioenschapspunten in race één, viel Haverkort daarmee in race twee dus buiten de punten, maar behield wel zijn vijfde positie in het kampioenschap. “We hadden helaas net niet helemaal de snelheid dit weekend. In een zo competitief veld wordt het dan moeilijk en strijd je niet mee om de podiumposities”, aldus Haverkort, die echter ook alweer optimistisch vooruit keek naar de volgende ronde.

De 16-jarige Laurens van Hoepen startte de eerste race op Spa-Francorchamps vanaf de 25ste positie, wist de nodige plekken goed te maken en werd uiteindelijk als 20ste geklasseerd. In de tweede wedstrijd startte de voor het Franse ART Grand Prix uitkomende Nederlander op plek negentien en passeerde als vijftiende de finish. Nadat Dilano van ’t Hoff vanwege een blessure enkele wedstrijden had moeten missen, keerde de onlangs 18 jaar geworden MP Motorsport-rijder in Spa weer terug in het veld. In de eerste wedstrijd passeerde Van ’t Hoff als 27ste de finish, om in race twee als 24ste te worden geklasseerd.

Foto’s: Dutch Photo Agency

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl