Het nieuwe seizoen van het Nederlands Rally Kampioenschap is voor Yanninkk Vrielink op de best mogelijke wijze begonnen. Samen met navigator Harm van Koppen schreef Vrielink in de Ford Fiesta R5 de 35e editie van de Zuiderzeerally op zijn naam.

In het Nederlands Historic Rally Kampioenschap ging de winst naar Antoine Biesheuvel en navigatrice Saskia Bleijenberg.

Ceremoniële start
De opening van het Nederlands Rally Kampioenschap startte spectaculair met de ceremoniële start op het Van Heutszplein in het stadscentrum van Kampen. Meer dan 100 ingeschreven deelnemers, waaronder een recordaantal van vijf Hyundai i20 N Rally2’s, reden onder de startboog in de Hanzestad. Totaal werd de rally verreden over drie maal drie klassementsproeven op Kampereiland, IJsselmuiden/Wilsum en Kamperveen.

Listige proeven
Al vroeg in de rally zat voor topfavoriet Kevin van Deijne de rally erop. Een probleem aan de ophanging Hyundai i20 N Rally2 vroeg in de tweede klassementsproef van IJsselmuiden naar Wilsum zorgde voor opgave voor de regerend Nederlands kampioen. Van Deijne was niet de enige met problemen. Ook Richard Pex en Johan Findhammer in de Škoda Fabia RS Rally2 kenden hun Waterloo in Kampen. De listige omstandigheden op de
derde klassementsproef zorgde ervoor dat Pex en Findhammer genoodzaakt waren op te geven.

De gehele dag stond in het teken van de weersomstandigheden. Zo kwamen alle seizoen wel voorbij in de regio. Van zon tot regen en hagel en wind.

‘Zonder problemen naar de winst’
Yannink Vrielink startte deze 35e editie van de Zuiderzeerally in een compleet nieuwe Ford Fiesta R5. Ondanks de meer dan 35 seconden voorsprong op nummer twee Ingo ten Vregelaar en Raoul Werger in de Škoda Fabia RS begonnen de heren rustig. “We begonnen op save. De bandenkeuze hadden we overgenomen van Hans Weijs Jr, namelijk startten op regenbanden. Voor ons pakte die keuze perfect uit. De laatste boucle gingen wij in met een voorsprong op Ingo en Raoul. Waardoor de bal bij hen lag.” “De eerste wedstrijd van het kampioenschap, een nieuwe auto, in de regen en zonder problemen naar de winst te rijden. Dat maakt deze overwinning heel vet.”

De laatste podiumplek werd ingenomen door Michiel Bexc en Sander van Barschot in de Ford Fiesta Rally2.

Historisch
Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg wonnen overtuigend de Historisch Zuiderzeerally met een voorsprong van 41.6 seconden op Marcel Ludwig en Manon Los in de Audi Quattro.

Foto’s: Johan Vis

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl