Het Toyota GAZOO Racing World Rally Team heeft voor het eerst sinds zijn terugkeer in het World Rally Championship (WRC) in 2017 de Rally van Mexico gewonnen. Rijder Sébastien Ogier en navigator Julien Ingrassia pakten met de Toyota Yaris WRC het goud tijdens deze loodzware gravelrally.

De Rally van Mexico werd vanwege de internationale uitbraak van het COVID-19-virus ingekort. De finish vond al op zaterdagavond plaats en niet op zondag. Daardoor konden alle teams nog tijdig naar huis reizen voordat internationale reisverboden van kracht werden.

Overtuigende voorsprong
Sébastien Ogier domineerde de rally en nam al na de tweede etappe op vrijdag de leiding in het klassement. Die positie gaf hij niet meer uit handen. Sterker nog: zijn voorsprong werd groter en groter. Ogier won uiteindelijk met een verschil van maar liefst 27,8 seconden op de nummer 2.

Alle drie auto’s in top vijf
Ogier heeft de Rally van Mexico nu al zes keer gewonnen, in een periode van acht jaar en in vier verschillende auto’s. Door zijn overwinning in de Rally van Mexico in de Toyota Yaris WRC staat Ogier op de eerste plaats in het rijderskampioenschap. Op de tweede plaats staat teamgenoot Elfyn Evans, die met navigator Scott Martin vierde werd in Mexico. De derde Toyota Yaris WRC rijder, de 19-jarige Kalle Rovanperä eindigde met navigator Jonne Halttunen de rally als vijfde en staat nu vierde in het kampioenschap.

Teamklassement
Toyota GAZOO Racing rijdt voor het WRC-seizoen 2020 met drie nieuwe coureurs. Zesvoudig WRC-kampioen Sébastien Ogier, meervoudig rallywinnaar Elfyn Evans en de rijzende ster Kalle Rovanperä. Die keuze werpt zijn vruchten af, want Toyota staat na de overwinning in Mexico met een voorsprong van 21 punten op de eerste plaats in het teamklassement.

Toyota president Akio Toyoda: “We hebben de Rally van Mexico eindelijk gewonnen. Sinds onze terugkeer in het WRC in 2017 hebben we in Mexico diverse tegenslagen gehad. In de eerste twee jaar was er sprake van oververhitting. Onze technici hebben sindsdien veel werk gestoken in de doorontwikkeling van het koelsysteem. En nu staan we op het podium. Bedankt Sébastien en Julien!”

Betrouwbaar en snel
Sébastien Ogier: “Het was een topweekend. Het gevoel na de start was direct goed. De auto presteerde perfect, was betrouwbaar en zeer snel. Dit zijn goede punten voor het kampioenschap.”

Kaj Lindström, sportief directeur van het Toyota GAZOO Racing World Rally Team: “We hadden het de eerste twee keer in Mexico moeilijk, maar we hebben geleerd van onze fouten. Nu zijn onze drie auto’s in de top vijf geëindigd. Ik ben niet alleen trots op Seb en Julien, maar Ogier ook op Elfyn, die foutloos reed, en op Kalle, die ook uitstekend presteerde in een van de moeilijkste rally’s voor een rookie.”

Rally van Argentinië uitgesteld
Op de WRC-kalender is de Rally van Argentinië de volgende uitdaging, maar dat evenement is vanwege de internationale COVID-19-epidimie uitgesteld. Daardoor is de Rally van Portugal (21-24 mei) het eerstvolgende WRC-evenement.