Peter Versluis en Hans Stacey finishten binnen een minuut van elkaar in de 327 kilometer lange etappe naar Uyuni in Bolivia, op de vijfde dag van de Dakar Rally. Maar waar dat een dag eerder nog genoeg was voor een tweede en derde plaats, moesten de beide EVM-coureurs nu genoegen nemen met de zesde en zevende plaats, op zes minuten en 40 seconden van Kamaz-rijder Eduard Nikolaev. Waar die nu ineens vandaan kwam, was Versluis en Stacey een raadsel.

6a132fff-ef2f-48c5-9691-b2d71d94fdfc

Hoewel de klassering in de vijfde etappe een beetje tegenviel en hij al na een dag de leiding in het algemeen klassement weer moest afstaan (aan de Argentijnse Iveco-coureur Federico Villagra) was Peter Versluis toch wel tevreden over het verloop van de marathonetappe. “Gisteren heb ik een mooie tijd gereden met tweede plaats. Vandaag zag het er ook goed uit, maar zitten ons net af te vragen waarom de achterhoede zo veel tijd goed heeft kunnen maken. Gisteren finishten we met drie auto’s (Versluis, Stacey en Gerard de Rooy, red.) binnen een minuut op de eerste drie plaatsen en nu worden we 6, 7 en 8. Dat is toch raar? Vooraan beginnen kan een nadeel zijn, zeker in een echte pittige Dakaretappe als deze. Misschien hebben ze ergens een hoek afgesneden, wat wij zeker niet hebben gedaan. Daarom is het in de volgende etappe mogelijk een voordeel voor ons, dat anderen het spoor uitzetten.”

Hans Stacey stelde zichzelf dezelfde vragen en constateerde daarbij ook dat de verschillen nog altijd heel klein zijn. “Die trucks die achter ons startten konden de snelheid hoog houden omdat ze de piste niet hoefden te openen. Ze kunnen naar ons toe rijden. De strijd vooraan begint nu pas en het wordt erg interessant de komende dagen, omdat het zo dicht bij elkaar zit. Je moet af en toe een beetje mazzel hebben.”

Stacey was in de marathonetappe twee keer goed weggekomen. Na afloop van de vierde proef, het eerste deel van de marathonetappe, had hij problemen met de reactiestang van de vooras van zijn MAN. Met een snelle noodreparatie kon dat worden verholpen, maar Stacey lag er toch even wakker van. “Vanmorgen op de verbinding klapte de rechter achterband eraf,” vertelt hij. “Daardoor maakte ik me toch wel zorgen over lekke banden, omdat we nog maar twee reserves bij ons hadden. Maar het is gelukkig allemaal goed gegaan en ik heb geen tijd verloren.”