Twee zesde plaatsen na sterk gereden inhaalraces en twee keer de beste in de WTCR Trophy voor privérijders: dat was het resultaat voor Tom Coronel in het voorlaatste raceweekeinde van het seizoen in de FIA WTCR – World Touring Car Cup op het Bahrain International Circuit in Sakhir. “Jammer dat we in de kwalificatie twee honderdste tekort kwamen. Anders had ik verder naar voren gestaan. Nu moest ik flink wat plaatsen goedmaken, maar dat is mooi gelukt. Ik ben erg tevreden met dit weekeinde”, zei Coronel, die in actie kwam met de Audi RS 3 LMS van het Comtoyou DHL Team Audi Sport.

Voor het achtste raceweekeinde van het seizoen – hoewel er op de Nürburgring geen race werd verreden – was de FIA WTCR te gast in Bahrein, waar de serie in actie kwam in het voorprogramma van de acht-uursrace van het FIA WEC, het WK lange-afstandsracen. “Gaaf hier, een mooi complex en de eerste race reden we op vrijdagavond in het donker, maar met de floodlights was het prachtig”, zei Tom Coronel. “Bovendien vond er hier ook een internationale vliegshow plaats, waarvoor constant die jets kwamen overvliegen, ook wel een bijzondere ervaring!”

Coronel begon het raceweekeinde in het Midden-Oosten met de zevende tijd in de eerste vrije training en de elfde tijd in de tweede sessie. “We hadden verwacht dat we in de kwalificatie redelijk makkelijk in de top twaalf zouden kunnen zitten, waarmee je dan doorgaat naar Q2 en kans maakt op een plek voorin vanwege de omgekeerde startopstelling van de top tien voor de tweede race, maar voor een plek in de top twaalf kwamen we helaas net twee honderdste van een seconde tekort, waardoor ik voor beide races 13e op de grid stond”, zei Coronel.

In de eerste race, verreden op vrijdagavond, klom Coronel goed op naar voren, wist de ene na de andere concurrent te passeren en kwam uiteindelijk als vierde over de eindstreep, maar de wedstrijdleiding gaf hem een tijdstraf van vijf seconden vanwege een wat te enthousiaste inhaalactie op Attila Tassi. “In mijn optiek was het een race-ongeluk, maar goed, dat hoort erbij. De snelheid was in ieder geval goed”, zei Coronel, die inclusief de tijdstraf als zesde geklasseerd werd. Daarmee was hij ook de beste privérijder, waarvoor hij tijdens de prijsuitreiking op het podium de bijbehorende trofee in ontvangst mocht nemen.

De tweede race werd op zaterdagochtend verreden. “Het was ongelooflijk heet”, berichtte Coronel, “dus we wisten van tevoren al dat het belangrijk was om goed huis te houden met de banden. De startfase was heel hectisch, er gebeurde heel veel voor me, maar ik heb heel ‘safe’ gereden, niets geriskeerd en zo kwam ik opnieuw goed naar voren. Met de banden bleek het inderdaad heel lastig. Het was heel glad, het is bepaald niet gemakkelijk om met een voorwielaandrijver overstuur te hebben, maar het is uiteindelijk allemaal goed gelukt.” Net als daags ervoor werd Coronel als zesde geklasseerd, waarmee hij opnieuw de beste privérijder was.

“Een goed weekeinde”, aldus Coronel terugblikkend. “Ik heb heel goed gewerkt met mijn engineer voor het vinden van de juiste afstelling, wat ook duidelijk gelukt is. Met name de gemiddelde racesnelheid was heel goed, daarmee zat ik makkelijk bij de top drie. Dat was goed om te weten. Wel jammer dat er geen top-drie-klassering algemeen in zat, maar dat moet dan volgende keer in Jeddah maar gebeuren!” Daar, in Saoedi-Arabië, wordt van 25 tot en met 27 november de seizoensfinale verreden, tevens het allerlaatste weekeinde in de historie van de FIA WTCR – World Touring Car Cup, die na dit seizoen geen voortzetting meer krijgt.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl