Tijmen van der Helm is op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring tijdens de derde ronde van de Formule Renault Eurocup als tiende en als dertiende geëindigd. In de eerste race van het weekend was het 16-jarige TeamNL-talent in een mooi strijdend groepje beland wat uiteindelijk één punt voor het kampioenschap opleverde. In de tweede race raakte een hogere klassering al in de tweede ronde buiten beeld toen de Nederlander in aanvaring kwam met een tegenstander en daardoor een onoverbrugbare achterstand opliep. “In de gegeven omstandigheden was die tiende plaats in de eerste race het maximaal haalbare. We moeten werken aan de set-up om meer snelheid te vinden”, aldus Van der Helm.

 

 

Na een pauze van een kleine zes weken werd de Formule Renault Eurocup hervat met de derde ronde op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring. In de vrije trainingen die aan het raceweekend voorafgingen had TeamNL-talent Tijmen van der Helm weer de nodige ervaring kunnen opdoen met de voor hem relatief nieuwe auto. Hoewel de 16-jarige rijder uit Den Hoorn zijn tijd in bijna iedere sessie wist te verbeteren, bleef de voor FA Racing uitkomende Nederlander steken rond de 13de plaats. In de kwalificatie voor de eerste race verbeterde de TeamNL-rijder zich echter aanzienlijk en eiste de tiende startpositie voor zich op.

 

 

Bij de start wist Van der Helm een plaatsje winst te boeken en reed in de eerste ronden in het lint met rijders op de plaatsen zeven tot en met elf. De TeamNL-piloot kon het tempo goed volgen en leek zijn positie probleemloos vast te kunnen houden. Rond de achtste ronde begon de rijder op plek tien Van der Helm aan te vallen, waardoor de Nederlander verdedigende lijnen moest gaan rijden en de aansluiting met plek acht verloor. Even later kwam Van der Helm bij het uitkomen van een bocht met zijn achterwiel in het zand, verloor daardoor snelheid en was als gevolg daarvan een makkelijke prooi voor de rijder achter hem. De Nederlander probeerde meteen terug te slaan, maar deze poging mislukte. Door de strijd om plek negen was ook de rijder op plek elf aangesloten. Bij een uitremactie raakte deze tegenstander Van der Helm op het achterwiel waardoor opnieuw een plaats verloren ging en de FA Racing-piloot als elfde de finish passeerde. De rijder die hem geraakt had kreeg echter na afloop voor zijn actie een tijdstraf opgelegd waardoor Van der Helm alsnog als tiende werd geklasseerd en de derde plaats voor zich opeiste in het rookie klassement.

 

 

In de tweede race moest Van der Helm vanaf plek 14 starten. In de eerste ronde boekte de FA Racing-piloot een plekje winst, maar kwam bij het ingaan van de tweede ronde in de eerste bocht in de strijd om positie twaalf in aanvaring met de rijder voor hem. Als vijftiende kon Van der Helm zijn weg vervolgen en wist in de daaropvolgende ronden weer twee plaatsen goed te maken waardoor de TeamNL-rijder in ronde zes op plek 13 terechtkwam. Daar aangeland zat hij echter in niemandsland. Van der Helm reed steeds verder weg bij de rijders achter hem, maar kon ook niet in de buurt komen van de strijdende groep voor hem. Na 17 ronden passeerde Van der Helm dan ook op plek 13 de finish.

 

 

“Het was eigenlijk een beetje hetzelfde als in het vorige weekend op Imola. We hebben nog niet de juiste set-up voor de auto gevonden om er meer snelheid uit te krijgen. Daar moeten we samen met het team hard aan werken. Hopelijk valt het bij de volgende wedstrijd wat meer onze kant op. In de eerste race was in de gegeven omstandigheden die tiende plaats het maximaal haalbare. Meer snelheid zat er gewoon niet in. In race twee wilde ik de twaalfde positie overnemen, maar kreeg geen ruimte waardoor die andere rijder over mijn voorwiel schoot. Het ontstane gat kon ik nog wel dichtrijden, maar ik kreeg ook steeds meer last van mijn hand die bij die aanvaring een tik had gekregen. Bij plek dertien hield het dan ook wel op”, aldus Van der Helm, die volgende week opnieuw de baan op mag als de Formule Renault Eurocup een ronde afwerkt op het circuit van Magny-Cours.