Slechts anderhalf jaar geleden werd de eerste TCR-race ooit gereden, maar de formule is sindsdien zo wijd verspreid dat coureurs, teams, publiek en media niet meer om deze succesformule voor toerwagens heen kunnen. Het team van Bas Koeten Racing was in mei 2015 met coureur Bas Schouten reeds van de partij op Valencia en de Salzburgring en nam daarmee het voortouw in de Benelux. Het TCR wagenpark werd rap uitgebouwd en groeide begin 2016 tot vier SEAT Leons. Dat het team een rotsvast vertrouwen heeft in de series van bedenker Marcello Lotti wordt nu onderstreept door de officiële aankondiging dat het team vanaf nu ook in actie gaat komen met de recent gepresenteerde Audi RS 3 LMS TCR auto’s. Deze aankondiging gaat gepaard met een bezoek aan de Essen Motorshow waar de stand van Audi Sport bezocht werd door een afvaardiging van het team.

a1610627_medium

In navolging van de lancering van TCR International Series in 2015 werden in 2016 meer dan 10 lokale en regionale TCR kampioenschappen georganiseerd. Daarnaast werden eigen divisies ingericht in onder meer 24h Series en het VLN kampioenschap. Bas Koeten Racing vloog begin april twee TCR auto’s in naar het Formule 1 evenement in Bahrein om daar met twee lokale rijders aan de start te staan van de TCR International Series. Met Bas Schouten werd het enorm competitieve TCR Germany kampioenschap afgewerkt en daarnaast stond driemaal een tweetal auto’s aan de start van TCR Benelux. Bij de openingsrace op Spa-Francorchamps was het Tom Coronel die één van de auto’s van Bas Koeten Racing bemande. Coronel: “TCR is een fantastische klasse, bereikbaar voor een grote groep rijders en super interessant voor publiek. Close racing zoals dat met toerwagens hoort. Het breidt zich uit als een olievlek, de opmars is overduidelijk. Een succesformule.”

Eind september presenteerde Audi Sport het allernieuwste wapen in de TCR strijd: de Audi RS 3 LMS TCR. Bas Koeten: “Al sinds begin van dit jaar waren we op de hoogte van de ontwikkeling van de nieuwe Audi. We hebben ons enthousiasme voor de Audi de laatste paar weken niet onder stoelen of banken geschoven, het is gewoon een prachtige auto. Onderhuids zien we dezelfde techniek terug als bij de SEAT Leon TCR en VW Golf TCR. Uitstekend totaalpakket, dat weten we inmiddels als geen ander. Om die reden hebben we begin oktober reeds een bestelling gedaan bij Audi Sport. Begin 2017 worden de auto’s geleverd, we kunnen niet wachten om ze in ontvangst te nemen bij Audi Sport in Neuburg.”

a1610625_medium

Wim Koeten: “In de lange afstandsraces van de 24h Series en Touring Car Endurance Series hebben we in 2015 en 2016 laten zien dat de TCR auto’s snel en betrouwbaar zijn. Het aantal technische uitvalbeurten? Nul, en dat terwijl we ruim 300 uur op de klokken hebben gezet. Samen met de rijders draaien we als een geoliede machine, echt teamwork. Bij de laatste 24-uurs race in Brno hadden we slechts 48 minuten totale pittijd en de eerstvolgende had 1:07 uur. We hadden slechts 12 pitstops nodig. Daarmee zorgden we ervoor dat we op P5 overall eindigden, direct achter twee Ferrari’s, een Mercedes SLS AMG GT3 en een Porsche 991 Cup en vóór alle GT4s en SP3 auto’s. En dat met een drietal gentlemen rijders. Daar zijn we trots op.”

Voor 2017 worden reeds sinds halverwege dit jaar gesprekken gevoerd met potentiële rijders en partners. Jelle Koeten: “Het kwam dit jaar vroeger dan ooit op gang. Dit zal door drie redenen komen: autosport zit overduidelijk in de lift, TCR wordt zeer aantrekkelijk gevonden en rijders willen met ons praten vanwege onze ervaring en uitgebreide mogelijkheden om door te groeien. TCR is de toekomst voor Bas Koeten Racing, vandaar ook de uitbreiding met de nieuwe Audi RS 3 LMS TCR auto’s. Die zullen naast de SEAT Leon TCR auto’s ingezet gaan worden.” Komend seizoen wil het team in meerdere TCR kampioenschappen verschijnen: TCR Benelux (6 evenementen in Nederland en België, auto wordt gedeeld door twee coureurs), TCR Germany (7 evenementen in Duitsland, Nederland en Oostenrijk), de recent aangekondigde TCR Middle East serie die in de Europese winterperiode plaatsvindt en TCR International Series. Laatstgenoemde serie presenteerde kort geleden haar nieuwe kalender waarop niet minder dan drie F1 evenementen prijken waaronder zelfs de Grand Prix van Monaco. Naast deze TCR kampioenschappen zal Bas Koeten Racing opnieuw in de 24h Series en Touring Car Endurance Series van organisator Creventic deelnemen.

a1610624_medium

Bas Koeten besluit: “De komende weken zullen we intensief contact hebben met potentiële rijders. We zijn zeer tevreden over de fraaie kalenders die de organisatoren hebben aangekondigd. Daarnaast werken we aan een partnerprogramma om alles naar een hoger plan te kunnen tillen. Met talentvolle rijders willen we in 2017 echt gaan scoren in aansprekende TCR kampioenschappen. Hoe sneller we kunnen beginnen met de voorbereidingen, hoe beter we in april aan de start verschijnen. Rijders die zich willen aansluiten bij een team met een groot wagenpark en uitgebreide ervaring op het gebied van afstelling, data, video en techniek roepen we dan ook op snel contact op te nemen. Een kennismakingssessie met de auto en de crew kunnen we elk moment inplannen. Wij zijn er klaar voor!”

Voor meer informatie:

Bas Koeten Racing

T:             +31 (0) 228 567 537 (Office)
M:           +31 (0) 6 265 222 16 (Jelle)
E:             jelle@baskoetenracing.nl