Robert de Haan heeft bij de derde en afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy in het Belgische Genk beslag gelegd op een uitstekende vijfde plaats. Het 12-jarige Nederlandse karttalent reed een tweetal sterke kwalificatieheats om in de finale, waarin De Haan als negende van start ging, opnieuw met fraaie acties plaatsen goed te maken. Esmee Kosterman miste door een blessure een groot deel van de voorbereidingen op de wedstrijd in Genk. De 13-jarige inwoonster van Wijk bij Duurstede weerde zich echter dapper, maar kwam uiteindelijk twee posities tekort om een plaats in de finale af te dwingen.

De derde en afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie voor karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar, werd verreden op het voor de Nederlandse karters bepaald niet onbekende Belgische circuit van Genk. Robert de Haan is met zijn 12 jaar een van de jongste rijders van het uit 42 deelnemers bestaande veld. De inwoner van Eerbeek had met een tiende plaats bij de tweede ronde al zijn visitekaartje afgegeven en deed dat in Genk opnieuw.

In de vrije trainingen was het Nederlandse talent steeds in de top vijf te vinden. De kwalificatie verliep echter niet helemaal naar wens waardoor De Haan genoegen moest nemen met een elfde plaats, goed voor een zesde respectievelijk vijfde startpositie in de drie kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen. Direct na de start van de eerste heat zat het voor De Haan ook tegen waardoor hij enkele plaatsen verloor, om zich vervolgens te herstellen en als achtste de finish te passeren. Dat was pas het begin van een nog veel sterker vervolg van het weekend, want in de tweede heat finishte De Haan op een uitstekende vierde plaats, om heat drie als zesde te beëindigen. Daarmee dwong de 12-jarige Nederlander een negende startplaats in de finale af. Ook daarin liet De Haan zijn talent eens te meer zien door met fraaie acties diverse concurrenten te passeren en uiteindelijk beslag te leggen op een sterke vijfde positie. Daarmee eindigde De Haan voor de tweede keer op rij in de punten en sloot hij het kampioenschap op een twaalfde plaats af.

Esmee Kosterman had door een blessure niet alleen de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy moeten missen, maar omdat de 13-jarige inwoonster van Wijk bij Duurstede pas weer twee weken in training was, gingen ook de voorbereidingen op de wedstrijd in Genk aan haar neus voorbij. In dit sterke veld brak dit de Nederlandse kartster in de kwalificatie op waardoor Kosterman vanaf de 21ste startplaats aan haar kwalificatieheats moest beginnen. Met een veertiende plaats in heat drie weerde Kosterman zich echter uitstekend en kwam uiteindelijk maar twee plekjes tekort om zich voor de finale te plaatsen.

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Genk: “Robert heeft zeer goed gereden en het maximale eruit gehaald. Met name in de laatste twee heats en de finale was hij erg sterk en weer heel snel. Robert is pas aan zijn eerste jaar op dit niveau bezig en een van de jongste deelnemers, dan is dit gewoon een keurig resultaat. Esmee is er door die blessure een tijd uit geweest en had niet de voorbereiding die nodig is om te scoren. Ze was pas net weer twee weken in training en dat wreekt zich in zo’n lang en intensief weekend. Het werd daarmee moeilijk voor haar, maar ze heeft doorgezet en er het beste van gemaakt.”

Hankook tires, FIA Formula 3 European Championship, round 5, race 2, Red Bull Ring Spielberg (A) – 31. May – 2. June 2012 *** Local Caption *** +++ www.hoch-zwei.net +++ copyright: HOCH ZWEI / Thomas Suer +++