Mees Houben heeft in het Italiaanse Cremona met twee sterke inhaalraces een weekend dat moeilijk begon volledig goedgemaakt. In de derde kwalificatieheat wist het 12-jarige Nederlandse karttalent op te klimmen van de elfde naar de vijfde positie en verzekerde zich daarmee van een finaleplaats bij de tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy. In de finale wist Houben vervolgens met fraaie acties en door goed te profiteren van fouten van andere rijders vanaf startplek dertig op te klimmen naar de zestiende positie. “Het was een heel pittig weekend, maar uiteindelijk kunnen we zeker tevreden zijn”, aldus Nico Houben, de vader van Mees.

De tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy, een competitie van karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar waarin gestreden wordt met identiek materiaal, werd verreden op het Italiaanse circuit van Cremona. Zowel in de vrije trainingen als in de kwalificatie kon Mees Houben maar moeilijk de snelheid vinden, waardoor het 12-jarige karttalent uit Heerlen in het 50 deelnemers tellende veld als 23ste werd geklasseerd. Het verschil tussen de eerste 32 rijders bedroeg echter niet meer dan één seconde. Zoals reglementair vastgelegd werd er na de kwalificatie van motoren gewisseld en met zijn nieuwe motor ging het voor Houben opeens een stuk makkelijker.

In de eerste kwalificatieheat liep de als twaalfde gestarte Nederlander echter tegen een tijdstraf op waardoor hij als veertiende werd geklasseerd. In de tweede kwalificatieheat sloeg de pechduivel nog erger toe. Houben was goed op weg richting een mooie klassering toen hij hard van achteren werd aangereden en met een losse bumper moest opgeven. Omdat alleen de eerste 36 rijders uit de drie kwalificatieheats zich plaatsen voor de finale, wist Houben dat het op zondag een lastige klus zou worden.

In die derde kwalificatieheat liet Houben echter zijn talent meer dan overtuigend zien. Vanaf plek elf wist de Nederlander op te rukken naar de vijfde positie en verzekerde zich daarmee toch nog van een plek in de finale. In de finale gaf Houben zijn dag een nog mooier vervolg. Met opnieuw een aantal fraaie inhaalacties, door goed om de problemen heen te rijden en te profiteren van fouten van andere rijders, wist Houben op te klimmen van de dertigste naar de zestiende positie. Daarmee sloot de Nederlander na een lastig begin de tweede ronde van de FIA Karting Academy Trophy toch met een goed gevoel af.

“Na de kwalificatie had Mees het best even lastig. Hij kwam niet aan de tijden die hij eerder bij het testen op Cremona reed. Na die motorwissel ging het meteen beter. In de tweede heat was hij al goed onderweg toen hij werd aangereden. In heat drie zag je dat hij geleerd had van de bandenslijtage die hem eerder in Genk opbrak. Toen hij zag dat hij de vierde plaats toch niet meer kon halen, is hij heel voorzichtig met zijn banden omgegaan om ze zo te sparen voor de finale. In de finale kon hij van zijn betere banden profiteren en bleef daarnaast netjes rijden om aan het eind nog iets over te hebben. Dat was echt een slim gereden race van hem. Veertien plekken winnen is mooi, zeker als je ziet dat er op de vrij smalle baan van Cremona eigenlijk maar één echt spoor is waar rubber ligt, kom je daar buiten, dan begin je meteen te glijden. Dit was echt het maximaal haalbare”, vatte een tevreden op de zondag terugkijkende Nico Houben de wedstrijddag samen.

De derde en afsluitende ronde van de FIA Karting Academy Trophy wordt van 2 en 4 september verreden in het Franse Le Mans.

Op Cremona mocht er toch nog een Nederlander op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. In de klasse KZ ging de overwinning namelijk naar Senna van Walstijn.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl