Dit weekend werd in Barcelona de finale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux verreden. Tijdens dit Blancpain GT Series weekend kwamen ook de GT4 European Series, het Franse F4 kampioenschap, de GT Sports Club en natuurlijk de Blancpain Endurance Series aan bod.

 

Met een spanning die past bij een kampioenschapsweekend zakten, op één na, alle deelnemers van de Cup Challenge Benelux af naar Barcelona. Een mooi gevuld startveld van 35 wagens, waarvan 18 Benelux wagens en 17 wagens van de Franse Carrera Cup.

De qualifying sessies op vrijdag werden nog onder een stralende zon verreden. Tijdens de eerste qualifying zette Ayhancan Güven (Attempto Racing) de beste tijd, gevolgd door Dylan Derdaele (Belgium Racing) en Xavier Maassen (DVB Racing). In de B-klasse was Glenn Van Parijs (Belgium Racing) de snelste, met onmiddellijk achter zich Yannick Hoogaars (Speedlover) en John de Wilde (Speedlover).

Tijdens Race 1 op zaterdagnamiddag nam pole-sitter Güven de leiding, gevolgd door kampioenschapsrivalen Maassen en Derdaele. Achter hen was het Carrera Cup Frankrijk deelnemer Jung die hard het beton trof en daarmee direct voor een safety car zorgde. In hetzelfde gedrang raakte ook de stuurinrichting van Ziad Geris (GP Elite) beschadigd, wat hem tot de eerste Cup Challenge Benelux uitvaller maakte.

Hoewel leider Güven na de herstart met zijn 4e plaats algemeen ver voor zijn Benelux collega’s uitreed, was de strijd tussen Derdaele en Maasen, respectievelijk op de 8e en 9e plek algemeen, in volle gang. Het beslissende moment kwam in ronde zeven; in een grote stofwolk ging Maassen wijd in de laatste bocht en zag Derdaele aan de horizon verdwijnen. Diverse deelnemers uit de Franse Carrera Cup gingen hem voorbij, maar in de Benelux klasse bleef zijn 3e plaats gehandhaafd, ondanks een aanstormende Glenn van Parijs. Aan de kop wist Güven eenvoudig te winnen en kon zelfs een 3e plaats in het algemene resultaat bijschrijven. Ook in de B-klasse hield de kampioenschapsleider goed stand, met zijn klasse-zege zette Van Parijs een belangrijke stap richting een eindzege op zondag. Pierre Piron (Mediacom) en John De Wilde vervolledigden het podium.

 

 

Race 2 op zondag, en tevens ook de finale race in het kampioenschap, ging onder een grijze hemel van start. Maar ondanks de wet race condities, bleef iedereen op slicks. Met Maassen op de pole en Derdaele vlak achter hem, was de spanning op de grid te snijden. En hoewel iedereen wist dat de ontknoping van het kampioenschap snel zou naderen, had niemand verwacht dat het beslissende moment zó snel zou komen. Nog voordat de eerste ronde voorbij was konden de tv-camera’s al inzoomen op een chaotische crash tussen Maassen, Derdaele en één van hun Franse collega’s. Waarbij Maassen tijdens de opvolgende safety-car periode zijn beschadigde achtervleugel nog kon laten repareren, was voor Derdaele zijn race, en daarmee de hoop op een kampioenschapszege, onverbiddelijk voorbij. Het feest was dit jaar voor Nederlands in plaats van Belgisch Limburg; Xavier Maassen werd voor de tweede maal kampioen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Ondanks het feit dat de twee kampioenskandidaten buiten beeld waren, ging de strijd vooraan op spannende wijze verder, zeker nadat de steeds sterker vallende regen de baan zeer gevaarlijk begon te maken. Güven wist zijn mindere kwalificatie niet alleen om te zetten in winst van het Benelux klassement, óók racete hij zich gestaag naar voren tot een derde plaats algemeen. Achter hem reed David Saelens een foutloze race richting een tweede plaats van het Benelux podium. Nog daarachter wist een échte kampioen zijn seizoen in stijl af te sluiten: Glenn van Parijs nam de vlag als derde in het algemene Benelux resultaat en als eerste in de B klasse. Het maakte hem een overtuigend kampioen in de B-klasse van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Pierre Piron mocht opnieuw het tweede podiumtrapje betreden. Ziad Geris werd op de valreep 3de en sloot zo zijn weekend toch nog mooi af.

De eerste editie van het Junior Program werpt al zijn vruchten af. Nieuweling Glenn Van Parijs sleepte al dadelijk een kampioenschapstitel in de wacht. Ayhancan Güven reed zich op vaak spectaculaire wijze internationaal in de kijker. En ook de andere juniors mochten dit seizoen enkele podia op hun naam schrijven. Met nog een paar proeven te gaan, zal ook deze ‘titel’-strijd nog spannend worden.

 

 

Kersvers algemeen kampioen Xavier Maassen begon vol vertrouwen aan de laatste race, ook al was het verschil miniem, maar op deze ontknoping was ook hij niet voorbereid. “Het seizoen was uitermate spannend en ook tijdens dit laatste weekend werden de punten nauwgezet in de gaten gehouden. We hielden rekening met diverse scenario’s, maar deze ontwikkeling konden we niet voorspellen. Uiteraard is het leuker om het kampioenschap te bevestigen met een podium, maar ik ben wel uitermate fier op mijn tweede kampioenschapstitel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.”

Glenn Van Parijs blikt zeer tevreden terug op een geweldig eerste seizoen: “Ik heb tijdens mijn eerste jaar in de circuitracerij een enorme progressie gemaakt. Het weekend in Barcelona was de bekroning hiervan. Op dit prachtige circuit ging alles super, van de eerste vrije training tot en met de laatste race. Mijn keuze voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, na mijn internationale karting ervaring, bleek de juiste.”

Ook de organisatie blikt terug op een geweldig seizoen. Series Manager Steven Stichelbout: “We zijn fier wat we als jong kampioenschap met een kleine gedreven crew in 5 seizoenen bereikt hebben. We hebben een serie vanaf nul opgebouwd, zekerheid gecreëerd voor teams die de keuze voor Porsche gemaakt hebben en sinds dag één met ons meegegroeid zijn en we hebben een stevige positie uitgebouwd in de Benelux markt én daarbuiten.

 

 

We kijken nu al uit naar seizoen 2018; met de komst van de nieuwe wagens, een uitdagende en internationale kalender en de bevestiging van enkele nieuwe teams en piloten zetten we de ingeslagen weg verder.