Het vierde weekend van het Italiaans Formule 4 kampioenschap heeft drie top-10 uitslagen en een hoop punten opgeleverd voor Job van Uitert. Op een zonovergoten circuit van Mugello was de Jenzer Motorsport coureur terug aan het front en hield hij stand in de bovenste regionen van de titelstrijd.

Op het Toscaanse circuit kwalificeerde Job zich met een veertiende en een elfde tijd zich redelijk, al had er met name in de eerste sessie meer in gezeten: “Het zit ongelofelijk dicht bij elkaar, de top twintig staat binnen een seconde, en als je dan net niet al je beste bochten aan elkaar knoopt voor een perfect rondje dan sta je ineens buiten de top tien”, legt Job uit in de wetenschap dat hij met dat perfecte rondje in de top vijf thuishoorde.

Gebrand om dat te laten bewijzen stond hij aan de start van de eerste race. Een goede start zorgde er voor dat hij een plekje wist te pakken, een plekje wat hij na een paar ronden alweer moest inleveren. Ronde na ronde vocht Job om de twaalfde en dertiende plek waarbij hij naar voren kwam. Job beet zich vast in de wedstrijd en finishte uiteindelijk als tiende, aansluitend bij een groepje dat vocht om de zevende plaats. “Dit was geen slechte race en qua racepace zitten we er toch wel goed bij, alleen als je ver terug start blijft het moeilijk om heel veel punten te scoren”, was het harde oordeel na de race.

De tiende plaats betekende dat Job als tiende mocht starten in race twee. Opnieuw maakte hij een plekje goed bij de start en bevond hij zich in een groepje dat nagenoeg dezelfde rondetijden reed. “Mugello is een fysieke baan, met veel lange doordraaiers dus inhalen is niet zo heel makkelijk”, aldus Job die heel even op de achtste plek kwam te liggen maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de negende plaats.

Door de reversed grid regel werd Job’s negende plek omgezet in een tweede startplaats in de derde race. Bij de start kwam de blauw-zwarte Jenzer Motorsport auto in de mangel en kwam de 17-jarige Dongenaar na de eerste ronde door als vierde. Heel even schoof hij terug naar de vijfde plek voor hij zich herstelde en aan leek te sluiten bij het gevecht om de podium plaatsen. Met name de snelheid aan het eind van de race was sterk maar na 11 ronden racen kwam Job net een seconde tekort voor het ereschavot.

“De derde race was jammer qua uitslag omdat ik denk dat er meer in had gezeten. In het kampioenschap heb ik wel mezelf bevestigd en sta ik nu vijfde, ondanks het feit dat ik niet alle races heb gereden en ga ik er alles aan doen om daar de komende races te scoren!”, was het overtuigde commentaar van Job na het weekend.

Het eerstvolgende weekend in het Italiaans F4 kampioenschap vindt plaats op 10 en 11 september op Vallelunga maar voordat het zover is racet Job op 6 en 7 augustus op de Nurburgring en op 19 en 20 augustus op zijn thuiscircuit van Zandvoort in het Duitse ADAC Formel 4 kampioenschap.