Wisselende weersomstandigheden bepaalden in belangrijke mate het verloop van de beide FIA-WTCC races op de sinds 2012 bestaande Moscow Raceway in Volokolamsky. Op deze bijna vier kilometer lange racepiste in de regio Moskou realiseerde Tom Coronel met de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze een vierde en zevende startpositie.

In de kwalificatie had de Nederlander lange tijd zicht op een tiende positie en daarmee de pole position voor de eerste race. Maar, de onderlinge verschillen waren erg klein en die prachtige uitgangspositie kon ook zo maar door een ander ingenomen worden. Een beetje gokken durfde Tom wel, maar niet te veel. Om die reden bleef hij met de DHL-gele bolide tot het laatst op de baan en verbeterde uiteindelijk zijn tijd. Dat resulteerde in de startposities, die naar het oordeel van Coronel recht doen aan waar hij in het veld zou moeten staan. Op zaterdag wisselden de omstandigheden van weer en baan elkaar veelvuldig af en op racezondag verschenen bij de opwarmronde de eerste grote regendruppels op de ramen. Voor de wedstrijdleiding reden om er een ‘wet race’ van de te maken. Dat gaf rijders en teams de mogelijkheid om zelf een keus te maken voor banden met meer of minder profiel. Tom Coronel startte op regenrubber.

8

In de eerste race was het zaak om zonder schade op het asfalt te blijven en de finish te halen. De Roal Motorsport Cruze had het zwaar op de natte piste, maar Tom ging de strijd met anderen aan. Hij won iets en verloor iets en manifesteerde zich tussen de zesde en achtste plaats. Niet slecht, gegeven de omstandigheden. Halverwege de race meldden de sportcommissarissen dat twee rijders een ‘Drive Through’ kregen, omdat zij niet op de juiste plek in het startvlak hadden gestaan. Een van hen was Tom Coronel, die daarmee terugviel en als twaalfde eindigde. Race twee begon voor Tom in de openingsbocht met een kort uitstapje buiten de nog steeds spekgladde baan. Binnendoor schoven de nodige concurrenten langszij. Even later kreeg hij een tikje, belandde weer naast de baan, maar dit keer met een ontzette achteras. Hierdoor werd de auto bijna onbestuurbaar. Dat betekende een pitsbezoek en einde race voor de Nederlander.

99

Na afloop meldde Tom Coronel: “In de kwalificatie voelde alles goed aan. Het waren veranderlijke condities, dan weer nat en dan weer droog. Ik reed rond een 8e ,9e of 10e positie en dat is waar wij met het oog op de omgekeerde grid ook het liefste staan. Uiteindelijk werden het een vierde en een zevende plaats. Eigenlijk weer beter dan verwacht. Maar alles was door het wisselende weer heel moeilijk in te schatten. Opmerkelijk trouwens, dat we dit seizoen nog in ieder FIA-WTCC weekend regen hebben gehad. Dat is volgens mij vrij uniek. In de eerste race veel strijd gehad. Met Nick Catsburg, Nobert Michelisz, Tiago Monteiro en Yvan Muller. Het was af en toe flink duwen en trekken maar wel leuk. Zelf een foutje gemaakt en met veel overstuur de bocht uitgekomen, maar verder liep het lekker. Tot het moment dat ik van het team te horen kreeg dat ik een Drive Through had gekregen. Dat op zich is voor mij al redelijk bijzonder. Ik kan mij niet heugen dat ik zo’n straf heb gehad. En later hoorde ik de reden en die vond ik wel heel bijzonder. Niet juist in het startvlak staan, het zal, maar ik had er nooit eerder van gehoord. Goed, dan kom je terug op de baan, heb je nog een gevecht met Chilton en wordt twaalfde algemeen en vierde privateer. Heel eerlijk denk ik dat er meer in had gezeten. Race twee was kort. Ik verremde mij in eerste bocht ging rechtdoor, kwam de baan weer op en kreeg een tikje van Mehdi Bennani. Dit keer was de schade aan de achterkant zo groot dat ik niet meer verder kon. Jammer, want daarmee bleven er hier kostbare punten liggen. De volgende baan is Villa Real. Die hoort voor mij in het rijtje Hongarije, Marokko en Japan. Circuits waar ik het over het algemeen goed doe, dus laten we daar dan maar van uitgaan. Het is ook de laatste race in deze regio. Daarna gaan we naar Argentinië en Azië. Oh en wat ik zeker nog even wil melden is dat Nick Catsburg het hier natuurlijk super gedaan heeft.”

7

Uitslag Opening Race Moscow Raceway:

1. Gabriele Tarquini (Ita) 15 ronden in 29:39.384;
2. Nicky Catsburg (Ned) op 4,782 beiden Lada Vesta WTCC;
3. Yvan Muller (Fra) Citroën C-Elysée op 16,062;
4. Hugo Valente (Fra) Lada Vesta WTCC op 23,683;
5. José-Maria López (Arg) Citroën C-Elysée op 28,092
12. Tom Coronel (Ned) ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1 op 51,753.

Race 2 (Main Race):

1. Nicky Catsburg (Ned) 17 ronden;
2. Gabriele Tarquini op 1.011 beiden Lada Vesta WTCC;
3. Norbert Michelisz (Hon) op 13,681;
4. Rob Huff (GBr) op 20,120;
5. Tiago Monteiro (Por) op 25,497 allen Honda Civic WTCC

Tom Coronel Roal Motorsport Chevrolet Cruze TC1 uitgevallen in openingsronde.

FIA WTCC kalender 2016

07: WTCC Race of Portugal (Vila Real), 24-26 juni
08: WTCC Race of Argentina (Termas de Río Hondo), 6-7 augustus
09: WTCC Race of Japan (Motegi), 3-4 september
10: WTCC Race of China (Shanghai), 24-25 september
11: WTCC Race of Thailand (Buriram), 5-6 november
12: WTCC Race of Qatar (Losail), 24 – 25 november.

Tom Coronel wordt in het FIA WTCC 2016 seizoen gesteund door: 
DHL, Eurol Lubricants, Tricorp Workwear, ERU Prestige, TW Steel -big in oversized watches-, Equinix, Bouwgroep Dijkstra Draisma, 4.Brands, Lesonal, Allsecur, Farmlight Lampoil, ASC Group, Playseat, Intrax, Super-B, RSII Advan Racing en CM.