Alweer voor het zesde opéénvolgende jaar staat er een compleet raceweekend op de agenda in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september is het weer zover.Tot in tegenstelling van de “normale” ovalraces, die altijd op de zondag worden verreden, is enkele jaren geleden geintroduceerd, om het voor de vele Britse ovalrace coureurs zo interessant mogelijk te maken om eens naar het Zuid-Oost Groningse Ter Apel af te reizen, een heel weekend autosport bedreven worden. Naast de gebruikelijke Nederlandse en Duitse coureurs zullen nu ook zo’n 20 Britse deelnemers de oversteek maken om mee te gaan strijden om de titels. Onder hen is ook Engelsman Dave Leech die in juli in het Engelse Ipswich de wereldtitel wist binnen te halen bij de 2litre Hotrods.

 

 

Na de twee maanden durende zomerstop maken de vele ovalracingcoureurs zich op voor hun het hoogtepunt van het ovalracing seizoen. En daarnaast naderd de ontknoping in de strijd om de NK en NNO titels ovalracing 2019, die zullen beslist worden tijdens de finale-races op zondag 29 september. Bij de verschillende Hotrod klasses in het programma zijn naast de punten voor dit Nederlandskampioenschap, de grote titelwedstrijden dit weekend de inzet. De 2.0 Hotrods, de klasse die ook in Groot Brittannie actief is, zullen strijden om het Spedeworth Motorsports “HDF Recycling” National Championship en de “Emming Motorentechniek” Dutch Open titel 2019. De mannen van de National Hotrods zullen strijden om de “Teuben Logistics” EuroMaster titel. Tijdens het weekend staan dan ook nog eens de spectaculaire Classic Hotrods op het programma. Deze klasse met voornamelijk historische Ford Escorts en Anglias is een ware hype in Engeland en brengt het ovalracen zoals dat in de jaren ’70 en ’80 werd verreden terug op het Ter Apeler asfalt. Een kleine tien deelnemers uit Engeland en Noord-Ierland zullen uit gaan maken wie de eerste Dutch Open titel in deze klasse op zijn naam mag gaan zetten. De racefans die houden van contactklasses binnen het ovalracen komen ook ruimschoots aan hun trekken. De 2l Saloon Stockcars zijn beide dagen te gast voor hun 2e wedstrijd van het NNO baankampioenschap.

 

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met deelnemers tussen de 11 en 16 jaar, is het Wout Hoffmans uit het Limburgse Boxmeer die knap aan de leiding van het Nederlandskampioenschap gaat. Door zijn tweede positie in het dagklassement tijdens de voorgaande wedstrijd heeft hij momenteel een voorsprong op naaste belager Thijs Methorst uit het Friese Parrega van twee punten. Zij worden gevolgd door Jana Kuper uit Rütenbrock, Jorden Vowinkel uit Ommen en Fabian Baer, de regerend kampioen uit Mönchengladbach, maakt de top vijf compleet. Tim Klose staat tijdens zijn eerste seizoen op een keurige zesde positie.

 

Rookie Rods
In het tweede seizoen van de Rookie Rods hebben er steeds grote deelnemersvelden aan de start verschenen. Dat zal tijdens het Speedweekend niet anders zijn, dan gaan de coureurs namelijk strijden om de Gouden Helm trofee. Uit het brabantse Nuland is het Sander van der Heijden die de koppositie in het kampioenschap momenteel in handen heeft. Dorpsgenoot Niek van de Akker volgt op een tweede positie. Regionale favorieten in deze klasse zijn onder andere Tim Tiben uiten Rutenbrock, Stefan Arends uit Roswinkel en Damon Schulte uit Ter Apel. In diverse kwalificatie races zullen de coureurs punten verzamelen voor de finale om de Gouden Helm trofee.

 

 

 

Spectaculaire Saloon Stockcars te gast
Voor het eerst staan de 2L Saloon Stockcars dit jaar zowel op zaterdag als zondag van het Speedweekend op het programma. Deze contact klasse zorgde eerder dit seizoen al voor veel spektakel op de korte baan. Ook nu zullen ze met een groot deelnemersveld naar Ter Apel afreizen. Met zo’n twintig deelnemers  waaronder hoogst waarschijnlijk ook Engelse deelname beloven het wederom spectaculaire races te worden, waarbij onderling contact door middel van de stalen bumpers in te zetten niet geschuwd gaat worden.

 

Groot internationaal deelnemersveld 2.0 Hotrods
Het speedweekend is voor de 2.0 Hotrods in Nederland het hoogtepunt van dit seizoen. Tijdens het speedweekend in Ter Apel wordt op zaterdag gestreden om het prestigeuze “HDF Recycling” National Championship titel terwijl op zondag de “Emming Motorentechniek” Dutch Open titel op het programma staat. Naast de coureurs vanuit Nederland en Duitsland zal er ook dit jaar weer een grote groep ervaren deelnemers uit Groot Brittanië het water oversteken om de strijd aan te gaan. Zij zullen de Britse Spedeworth Motorsports organisatie vertegenwoordigen, met wie NNO Ter Apel, al enkele jaren een succesvolle samenwerking kent. Onder hen #303 Gavin Botfield, hij stond tijdens alle eerdere edities van het NNO Speedweekend aan de start en won in 2015 en in 2018 het National Championship in Ter Apel. Ook #43 Paul Wright is een bekende naam in 2.0 Hotrod racing en wist al vele titels binnen te slepen. Maar wat te denken van #928 Dave Leech, hij lijkt dit seizoen “on fire” te zijn, met zowel het binnen halen van de Wereld- als de Europese titel moet hij zeker tot één van de topfavorieten worden gerekend. Eén van de regionale favorieten is ongetwijfeld Gerton Boes uit Coevorden, hij heeft dit jaar laten zien één van de snelste auto’s van het deelnemersveld te hebben. Met meer dan dertig deelnemers aan de start beloven het ook dit jaar weer enerverende races worden. De coureurs zullen voorafgaand aan beide finales telkens plaatsingsmanches rijden om zo zoveel mogelijk punten te scoren voor de startopstelling van de finale. Met een schuin oog wordt er dit weekend uiteraard ook gekeken naar het Nederlandskampioenschap waar het hele seizoen in Ter Apel voor wordt gereden. Helmut Laumen gaat in dat kampioenschap aan de leiding voor Mario Baer, Rik van der Linden, Manfred Baer en Jeroen Laurijssen.

 

 

Blijft EuroMaster titel National Hotrods dit jaar wederom in het Noorden?
De “Teuben Logistics” Euromaster titel wordt dit jaar alweer voor de veertiende keer verreden. Van de voorgaande dertien edities wist routinier John van den Bosch uit Rosmalen de titel maar liefst zeven keer op zijn naam te schrijven. Hij zal dit seizoen met een compleet nieuwe auto zijn eerste meters gaan maken op het circuit in Ter Apel tijdens het Speedweekend, of hij zich dan ook meteen kan gaan mengen in de strijd om de titel valt nog te bezien, alhoewel meer dan 40 jaar race-ervaring wel een groot pluspunt is. Reimon Bos uit Noord Sleen is gezien zijn prestaties dit seizoen en de tussenstand in het NK de grote favoriet. Afgelopen seizoen wist hij voor het eerst deze prestigeuze EuroMaster titel op zijn naam te schrijven. Maar wat te denken van snelle mannen als Mark Teuben, Johan Sanders en Erik Emming allen uit Ter Apel, zij zijn het hele seizoen al zeer succesvol bij de National Hotrods.

Kortom, er liggen twee prachtige wedstrijddagen in het verschiet op het ovale asfalt van autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Op zaterdag 31 augustus starten de races om 14:00 uur en zullen tot ongeveer 21:00 uur in de avond duren. Op zondag 1 september starten de races om 11:30 uur.

 

 

Resterende wedstrijddata Int. Nederlands Kampioenschap Ovalracing 2019

zaterdag 31 augustus & zondag 1 september
SPEEDWEEKEND

Ronde 5; Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing 2019 + Saloon Stockcars

National Championship & Dutch Open 2.0 Hotrods, EuroMaster National Hotrods
Aanvang zaterdag 1 september; 14:00 uur (einde ongeveer 21:00 uur)
Aanvang zondag 2 september; 11:30 uur (einde ongeveer 17:30 uur)

zondag 29 september

Ronde 6; FINALES Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing 2019 + Saloon Stockcars

 Overige races:
13 oktober (Autocrossdag, autocrossers komen eenmaal per jaar in actie op het ovale asfalt van autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel )

Waar:
Autosportstadion “de Polderputten” Ter Apel (Hanetangerweg 5a)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voorzitter/Secretaris Noord Nederlandse Ovalracing;
Frits d’Haan, Klaverkamp 39, 7908 MK  Hoogeveen, Tel: 0528 265036.
E-mail: info@ovalracing-terapel.nl