Tijdens de Zuiderzeerally beleefde Roald Leemans zijn debuut in zijn Citroën DS3 R3T. Na een aanvankelijk wat lastig begin van de wedstrijd, kwam de in Hank wonende rijder beter in zijn ritme en begon hij aan een opmars in het klassement, om uiteindelijk als dertiende te eindigen.

“Ik ben voorzichtig aan begonnen,” zegt Roald Leemans daar zelf over. “Ik heb er niets aan als ik die wagen direct tegen een boom zet. We hebben het probleem met de onbalans op hogere snelheid zo goed als opgelost en ik moet nog echt het vertrouwen in de auto vinden. Ik ben daarom maar voorzichtig begonnen want een betere ervaring dan een wedstrijd finishen is er niet.”

Over wat hij gaat doen in de Centraal Nederland Rally is hij kort en duidelijk: “De knop gaat echt wel een standje verder omhoog!” Het tempo gaat, als het aan Roald ligt, omhoog. “We moeten de grenzen van die DS3 gaan opzoeken. Ook ik moet nog zoveel leren. Het rijdt toch echt heel anders dan een Astra. Zo veel meer koppel, vermogen, remkracht en een wegligging om u tegen te zeggen.” Echt helemaal voluit gaat Roald nog niet. “Dat is voor nu nog een stapje te ver. Dat zal moeten groeien, samen met het vertrouwen in de auto en mijn eigen leerweg,” aldus Roald.

 

 

De afgelopen dagen heeft Roald diverse keren getest met de auto en wat zaken aangepast, maar zal toch moeten leren omgaan met de eigenschappen van de wagen. Het rubber waarop deze auto staat kent geen keuze. Dat moet van Franse makelij zijn. Toen de wagen op Italiaans rubber stond, was er op hoge snelheid namelijk geen land mee te bezeilen.

In samenwerking met het Belgische My Racing wordt nog flink aan de wagen gewerkt. De wagen is door een engineer van My Racing helemaal nagelopen en er zijn inmiddels diverse tests gehouden. Ook de versnellingsbak heeft een update gehad.

Navigator Christiaan Paul van Waardenburg laat weten dat er in de Zuiderzeerally voorzichtig is begonnen. “Een spiegeltje er af, dat kan nog. Een complete hoek van de auto af is geen optie,” vertelt hij. Dat levert dan in de wedstrijd geen ervaring op en het kost handen vol geld. Het budget is niet onbeperkt,” gaat hij verder.

Niettemin zet het tweetal in de Centraal Nederland Rally letterlijk en figuurlijk een tandje bij. Zowel de DS3 wordt een standje hoger gezet, als bij de mannen wordt een knop verzet. “We moeten wel,” zegt Christiaan Paul van Waardenburg. “Willen we leren en progressie blijven boeken, zullen we toch steeds wat harder moeten gaan.” In de klasse R3T is de enige andere inschrijver de Deen Thomas Andersen met de Peugeot 207 RC.

De strijd in het midden van het land wordt uitgevochten over 8 klassementsproeven en beslaat zo’n 110 wedstrijdkilometers. Het serviceterrein is gelegen aan de Veemweg op industrieterrein de Harselaar. Dit industriegebied bood in het verleden al diverse keren plaats aan een rally.

Foto: Edwin Hengelman