Komend weekend wordt op vrijdag 20 en zaterdag 21 september één van de belangrijkste en zwaarste rallywedstrijden van Nederland verreden. Aan de start staan meer dan honderd deelnemers. Een 13-tal daarvan strijden met een auto uit de R5 categorie, de koningsklasse van de Nederlandse rallysport. Eén van deze equipes is het team van Rally Team Leemans. Roald Leemans zal, genavigeerd door Christiaan-Paul van Waardenburg, de Citroën DS3 R5 over de 14 klassementsproeven sturen. Zij hebben van de organisatie het startnummer 5 toebedeeld gekregen.

Tot nu toe bleek dit jaar voor het team een jaar met diepte-, maar toch ook met de nodige hoogtepunten. “De eerste wedstrijden dit jaar hadden we steeds pech met onze auto,” kijkt Roald terug. “In de ELE Rally en de GTC Rally konden we echter de nodige successen boeken. We hebben gaandeweg dit jaar besloten niet te strijden voor welk kampioenschap dan ook, maar te kiezen voor een jaar om te leren. Niet alleen ikzelf als rijder, maar het gehele team. Het onderhoud aan de auto, de afstellingen van de auto en bijvoorbeeld op welke banden die auto het beste presteert. Allemaal zaken die we ons eigen moeten maken en waar we steeds meer progressie in boeken.”

Om dit leerproces zo efficiënt mogelijk te laten zijn, schreef het team zich afgelopen zomer ook in voor de Short Rally Kasterlee. Tijdens deze wedstrijd was het Remco van Overdijk die de honneurs waarnam op de navigatorstoel. Het team wist in deze Short Rally van Kasterlee een fraaie derde plaats in de eindrangschikking te behalen, achter cracks als Piet van Hoof en Erik van Loon. “Een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn,” zegt Roald.

De Hellendoornrally kent dit jaar 14 klassementsproeven, waarvan 82% van het wegdek verhard is. De deelnemers leggen iets meer dan 170 kilometer op snelheid af. Op vrijdagavond worden de eerste vier klassementsproeven verreden terwijl op de zaterdag de overige tien zullen worden afgewerkt. De start van de eerste klassementsproef is vrijdagavond om even voor 19:00u voorzien. Op de zaterdagmorgen rond 9:30u zal de eerste klassementsproef van de dag van start gaan.

Het servicepark is gelegen op het industrieterrein ’t Lochter in Nijverdal. Het Parc Fermé is, net als het start/finishpodium voorzien op het terrein van Manege ’t Oale Spoor in Hellendoorn.

Foto: Edwin Hengelman