Racing Team Holland by Ekris Motorsport is er in geslaagd om in het openingsweekend van de GT4 European Series de leiding in het (pro-)kampioenschap te bemachtigen. Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende reden met de nieuwe Ekris M4 GT4 en toonden op het legendarische circuit Autodromo Nazionale di Monza de snelheid van hun veelbelovende raceauto. Het duo eindigde zaterdag de eerste wedstrijd na spectaculaire duels als tweede. De eerste race met de M4 verliep voor Simon Knap en Rob Severs gesmeerd. In het internationale en competitieve startveld van 27 GT-auto’s werden zij als derde geklasseerd. Pieter-Christiaan van Oranje en Tim Coronel reden eveneens onder de vlag van Racing Team Holland. Ondanks technische tegenslag reed het BMW M3 GT4-duo op zondag een knappe inhaalrace en kwam tot een elfde klassering.

GT4series Monza  22-24.04.2016 Photographer Chris Schotanus

Na de winterstop reisde de GT4 European Series voor de openingsraces af naar het Italiaanse Monza. In het rijderskwartier ging veel aandacht uit naar de twee Ekris M4’s GT4 van Racing Team Holland en ook op het snelle asfalt deed de raceauto direct van zich spreken. Ricardo van der Ende zette in het sterkste GT4-veld sinds jaren de eerste pole-positie op zijn naam.

Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende: ‘Mooier openingsweekend ondenkbaar’

De eerste GT4-race was er een om in te lijsten. Van der Ende vocht spannende duels uit en het lukte hem de koppositie te behouden. Bernhard van Oranje nam het tijdens de pitstop van zijn teamgenoot over en wist na spectaculaire gevechten een tweede plaats uit het vuur te slepen.

Bernhard van Oranje: “Ik heb echt genoten hoe Ricardo in de eerste race weg kon rijden. Ik was positief verbaasd. Ik dacht dat we achterhaald zouden worden door de concurrentie, maar ik kon mooi vanaf P1 verder. De M4 heeft veel tractie, maar een Maserati heeft nóg meer. Het lukte me daarom niet deze achter me te houden, maar we hadden eigenlijk geen mooier openingsweekend kunnen wensen. We kunnen nog veel leren over de auto, dus er zit nog progressie in.”

Ricardo van der Ende: “Twee jaar geleden begonnen we met een visie over hoe we een raceauto zouden moeten ontwikkelen. Ik ben trots op onze M4 en dit weekend valt alles op z’n plek. We gaan na het eerste weekend aan de leiding van het kampioenschap, dus we hebben de verwachtingen voor honderd procent waargemaakt.”

In race 2 finishte het tweetal als vijfde in de pro-klasse.

GT4series Monza  22-24.04.2016 Photographer Chris Schotanus

Simon Knap en Rob Severs: ‘Complimenten aan het team’ 

Simon Knap en Rob Severs raceten op Monza voor het eerst met de Ekris M4 GT4. Met een derde positie in de openingswedstrijd, kan het tweetal terugkijken op een zeer geslaagde kennismaking. De tweede manche leverde een interessante inhaalrace op, waarbij het duo als zevende werd geklasseerd.

Rob Severs: “We rijden in een mooi internationaal startveld, waar het niveau erg hoog ligt. We nemen het op tegen dikke Maserati’s, Chevrolet Camaro’s, KTM’s en Porsches en coureurs met DTM- en WTCC-ervaring. Complimenten aan het team; de wagen presteerde direct goed. De Ekris M4 is gloednieuw, dus als je dan meteen met de voorste groep kan meedoen, is dat erg mooi.”

Simon Knap: “Het is altijd weer spannend om aan de start te staan voor de eerste races van het seizoen. We kunnen tevreden zijn met de snelheid. Dit geeft ons veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. ”

Pieter-Christiaan van Oranje en Tim Coronel: ‘Geweldig om terug te zijn’

Ook Pieter-Christiaan van Oranje en Tim Coronel kwamen in actie. Een lekkende olieleiding zorgde er voor dat het Racing Team Holland-duo nog voor de start van de eerste race moest opgeven en de tweede wedstrijd achteraan moest beginnen. Toch liet tweetal zich niet door tegenslagen weerhouden en reed naar een elfde eindklassering.

Pieter-Christiaan van Oranje: “Ik vind het geweldig om terug te zijn. Met Tim heb ik een goede teamgenoot. Door een pechduiveltje heb ik weinig kilometers kunnen maken, maar we hebben laten zien de strijd aan te kunnen. Gelukkig is er geen schade aan de auto en zijn we er tijdens de volgende op het stratencircuit van Pau weer bij. Dat is onbekend terrein voor ons, dus ik ben benieuwd.”

De volgende races staan gepland voor het weekend van 14 en 15 mei op het stratencircuit van Pau in Frankrijk.

GT4series Monza  22-24.04.2016 Photographer Chris Schotanus

GT4 European Series – Autodromo Nazionale Monza – 22 – 24 april 2016

Race 1: 1. Anselmi / Sernagiotto, Maserati Trofeo MC GT4, 25 ronden in 53:44.362 minuten, 2. Van der Ende / Bernhard van Oranje, Ekris M4 GT4, +6.034 seconden, 3. Knap / Severs, Ekris M4 GT4, +7.543 en niet gestart: Coronel / P.C. van Oranje, BMW M3 GT4.

Race 2: 1. Monti, Maserati Trofeo MC GT4, 20 ronden in 45:02.297 minuten, 2. Huisman / Braams, Chevrolet Camaro GT4, +0.196 seconden, 3. Beelen / Nooren, Chevrolet Camaro GT4, +0.533, 5. Van der Ende / Bernhard van Oranje, Ekris M4 GT4, +2.323, 7. Knap / Severs, Ekris M4 GT4, +3.981 en 11. Coronel / P.C. van Oranje, BMW M3 GT4, +7.789.

U kunt de verrichtingen van de heren van Racing Team Holland volgen via updates op Twitter en Facebook, en www.ekrismotorsport.nl!

Photographer Chris Schotanus