Bij de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort zijn de bezoekers getrakteerd op een fraai autosportspektakel. Twee dagen lang werd volop gestreden om de zeges in verschillende wedstrijden. In totaal kwamen er op zaterdag en zondag maar liefst zeven competitieve velden aan de start, die volop voor actie zorgden.

Een van de trekpleister van het evenement was het SMP F4 NEZ Championship, waarin jonge talenten uit Rusland, Spanje, Finland en Nederland in gelijkwaardige Formule 4 bolides streden om de hoogste trede van het Zandvoortse erepodium. Tijdens de drie races lieten de drie Nederlandse coureurs, Richard Verschoor, Jarno Opmeer en Danny Kroes goed van zich horen. Zo pakten Verschoor en Opmeer een tweede en derde positie in de openingsrace, vlak achter de Fin Tuomas Tujula. In de tweede race was het Opmeer die de winst pakte. Juho Valtanen eindigde als tweede, gevolgd door Tujula. De afsluitende wedstrijd van het weekend werd eveneens een prooi voor Opmeer, die daarmee het weekend perfect wist af te sluiten. Verschoor reed lange tijd aan de leiding, maar kreeg een drive through penalty vanwege een valse start. Hierdoor zakte Verschoor weg en kon Opmeer profiteren. Tujula pakte de tweede plaats. De laatste podiumplek ging naar Alexander Vartanyan. Danny Kroes finishte het weekend twee keer in de top 6.

Zandvoort 14 mei 2016. Pinksterraces Circuit Park Zandvoort. Foto: Chris Schotanus

Interessant waren ook de races van de Marcel Albers Memorial Trophy. De wedstrijden, ter nagedachtenis aan Marcel Albers, trokken twee volle startvelden met diverse Formule Ford Kent bolides. De strijd in het veld was als vanouds en de populaire slipstreamgevechten van snelle Formule Fords keerden terug in de duinen. Uiteindelijk won Niall Murray beide wedstrijden in de eerste groep. In de tweede groep ging de zege naar Eric Heudicourt bij de eerste wedstrijd. De tweede manche werd gewonnen door Nicolas Beloou. In de grote finale, waarbij de beste coureurs uit beide startvelden in actie kwamen, ging de zege naar Stephen Daly. Uiteindelijk was de winstmarge 0,6 seconden op de als tweede geklasseerde Patrick Pasma. Melroy Heemskerk maakte het podium compleet.

Te gast was tevens de Clio Cup Benelux, die vanwege het 40-jarig jubileum van Renault Cupraces in Nederland ook enkele Cup auto’s van weleer op de startopstelling mocht verwelkomen. Beide wedstrijden werden een reclame voor de Renault cupraces, met veel actie op de baan en sportieve gevechten. Melvin de Groot pakte de zege in de eerste race, op slechts 0,1 seconden gevolgd door Mika Morien. De derde plaats werd een prooi voor de vader van Mika, Ronald Morien. De uitslag van race 2 was bijna een kopie, met wederom een spannende finish, in het voordeel van De Groot. Mika Morien finishte ook ditmaal als tweede. De laatste podiumplaats werd ingenomen door Certainty-coureur Dillon Koster.

Bijzonder waren ook de twee wedstrijden van de Deutscher Tourenwagen Cup (DTC), een Duitse wedstrijdserie die in actie kwam met een competitief startveld met snelle toerwagens als de Mini Cooper, Ford Fiesta en Audi A3. Fredrik Lestrup reed met zijn Besaplast Mini Cooper naar de winst. Heiko Hammel finishte als tweede, gevolgd door Milenko Vukovic. In de tweede race stelde Hammel orde op zaken en pakte de winst, voor Vukovic en Steve Kirsch.

Daarnaast kwam de CityBug Cup in actie. Vijftien auto’s verschenen aan de start bij het eerste Zandvoortse optreden van dit nieuwe kampioenschap. Opvallend was de zege van Mika Morien in race 1 en 2. De jonge coureur combineerde zijn deelname aan de CityBug Cup met racen in de Clio Cup Benelux. De zeges kreeg Morien niet cadeau. In race 1 was de voorsprong slechts 0,1 seconden op Willem Meijer. Ook in de tweede manche gaf Meijer zich niet zomaar gewonnen en was het verschil op de streep 0,3 seconden. De derde wedstrijd werd beslist in het voordeel van Robin van Leliveld. Morien finishte als tweede, gevolgd door Luca Bettini.

Ook de Historic Monoposto Racing serie beleefde mooie races op de Zandvoortse duinenpiste. Valerio Leone won daarbij beide wedstrijden in zijn March 783 Formule 3 bolide. David Leone pakte in de ochtendrace nog de tweede plaats, maar in de middagrace ging deze eer naar Kees van der Wouden jr. Voor Van der Wouden was het een tweede bezoek aan het podium, want bij de ochtendrace finishte hij nog als derde.

SMP NEZ F4 Championship

Race 1: Thomas Tujula, 13 ronden in 27:33.369 (121.91 km/u). 2. Richard Verschoor, op 0.558 3. Jamo Opmeer, op 0.764.

Race 2: Jamo Opmeer, 11 ronden in 20:16.353 (140.22 km/u). 2. Juho Valtanen, op 0.014 3. Thomas Tujula, op 0.581.

Race 3: Jamo Opmeer, 12 ronden in 29:25.741 (105.37) km/u). 2. Thomas Tujula, op 0.317 3. Alexander Vartanyan, op 0.674.

Marcel Albers Memorial Trophy – Heat 1

Race 1: Niall Murray, Van Diemen RF99, 11 ronden in 20:35.251 (138.07 km/u). 2. Melroy Heemskerk, Myale GV-15-K, op 6.140. 3. Stephen Daly, Ray GR11, op 7.566.

Marcel Albers Memorial Trophy – Heat 2

Race 1: Eric Heudicourt, Mygale SJ03, 11 ronden in 21:45.190 (130.67 km/u). 2. Conor Murphy, Van Diemen RF83, op 17.498. 3. Nicolas Beloou, Van Diemen RF90, op 17.673.

Race 2: Nicolas Beloou, Van Diemen RF90, 10 ronden in 20:50.637 (123.97 km/u). 2. Conor Murphy, Van Diemen RF83, op 5.712. 3. Maxime Lebreton, Van Diemen RF90, op 47.482.

Marcel Albers Memorial Trophy – Finale

1. Stephen Daly, Ray GR11, 14 ronden, in 26:18.984 (137.47 km/u). 2. Patrick Pasma, Mygale SJ08, op 0.613. 3. Melroy Heemskerk, Mygale GV15-K, op 1.517.

Clio Cup Benelux

Race 1: Melvin de Groot, 16 ronden in 31:45.608 (130.18 km/u). 2. Mika Morien, op 0.152 3. Ronald Morien, op 16.171.

Race 2: Melvin de Groot, 16 ronden in 31:35.953 (130.84 km/u). 2. Mika Morien, op 0.192 3. Dylan Koster, op 24.641.

Deutscher Tourwagen Cub

Race 1: 1. Frederik Lestrup, DTM Mini JCW, 15 ronden in 28:38.942 (135.30 km/u). 2. Heiko Hammel, Ford Fiesta ST, op 4.646. 3. Mienko Vukovic, Audi A3, op 10.994.

Race 2: 1. Heiko Hammel, Ford Fiesta, 14 ronden in 27:0.400 (133.87 km/u). 2. Mienko Vukovic, Audi A3, op 11.182. 3. Steven Kirsch, DTC Ford Fiesta ST, op 12.402.

Citybug Cup

Race 1: Mika Morien, Toyota Aygo, 11 ronden in 29:27.608 (96.49 km/u). 2. Willem Meijer, Toyota Aygo, op 0.145 3. Thomas Verhoek, Peugeot 107, op 0.663.

Race 2: Mika Morien, Toyota Aygo, 11 ronden in 28:54.278 (107.28 km/u). 2. Willem Meijer, Toyota Aygo, op 0.389 3. Robin van Leliveld, Toyota Aygo, op 0.389.

Race 3: Robin van Leliveld, Toyota Aygo, 11 ronden in 28:12.499 (100.77km/u). 2. Mika Morien, Toyota Aygo, op 0.729. 3. Luca Bettini, Toyota Aygo, op 1.252.

Historic Monoposto Racing

Race 1: 1. Valerio Leone, March 783 2000cc 11 ronden in 20:11.163 (140.82 km/u). 2. Davide Leone, March 783 2000cc, op 16.915. 3. Kees van der Wouden, Royale RP30, op 33.948.

Race 2: 1. Valerio Leone, March 783 2000cc 11 ronden in 20:13.583 (138.48 km/u). 2. Kees van der Wouden, Royale RP30, op 27.687. 3. Carly Meskes, March 743, op 33.841.

Foto’s: Chris Schotanus