De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang, want komend weekeinde (19 t/m 21 augustus) staat Circuit Park Zandvoort geheel in het teken van het Zandvoort Masters Weekend, een van de hoogtepunten van het seizoen op het nationale Nederlandse autosportcircuit. Het Zandvoort Masters Weekend is een evenement met internationale allure, maar natuurlijk wordt de Nederlandse inbreng niet vergeten. In alle klassen die het weekeinde aan de start verschijnen, komen Nederlandse coureurs of teams in actie: van de Formule 3 tot de ADAC GT Masters, van de ADAC TCR Germany tot aan de Renault Clio Cup. En het evenement is gratis te bezoeken: kaarten die toegang geven tot het duinterrein zijn kosteloos te downloaden via www.cpz.nl. Via de website kunnen ook tribune- en paddockkaarten worden besteld, die in de voorverkoop goedkoper zijn.

ADAC GT Masters, Lausitzring 2016 GER - Foto: Gruppe C

Tijdens de 26e editie van de prestigieuze ‘Masters of Formula 3’ zal er geen Nederlandse winnaar in de voetsporen van Max en Jos Verstappen of Tom Coronel treden, want een Nederlandse coureur moeten we dit jaar in de Formule 3 node missen. Daarentegen is er natuurlijk wel het nationale team Van Amersfoort Racing, dat de Nederlandse eer in de Formule 3 al sinds vele jaren hoog houdt. De renstal, tegenwoordig gevestigd in Zeewolde, brengt tijdens de Masters een drietal Dallara-Mercedes-Formule 3-auto’s aan de start voor de Brit Callum Ilott, de Braziliaan Pedro Piquet en de Fransman Anthoine Hubert.

In de ADAC GT Masters, het andere hoofdnummer van het weekeindprogramma, staan daarentegen maar liefst zeven Nederlandse rijders op de inschrijflijst. Na Duitsland is ons land daarmee de best vertegenwoordigde natie in het startveld van de serie, die als sterkste nationale GT3-competitie van Europa beschouwd wordt. Jaap van Lagen en Kelvin Snoeks (beide HB Racing WDS Bau-Lamborghini), Christiaan Frankenhout (MRS GT-Racing-Nissan), Xavier Maassen (Aust Motorsport-Audi), Peter Hoevenaars (Montaplast by Land Motorsport-Audi), Loris Hezemans (Callaway Competition-Corvette) en Jeroen den Boer (Schubert Motorsport-BMW) zijn de deelnemers die komend weekeinde op Circuit Park Zandvoort hun thuisraces beleven.

6 Callum Ilott (GBR, Van Amersfoort Racing, Dallara F312 - Mercedes-Benz), 10 Niko Kari (FIN, Motopark, Dallara F312 - Volkswagen), FIA Formula 3 European Championship, round 6, race 1, Zandvoort (NED), 15. - 17. July 2016 *** Local Caption *** +++ www.hoch-zwei.net +++ copyright: HOCH ZWEI / Thomas Suer +++

Voor Van Amersfoort Racing is het een dubbel druk weekeinde, want naast de ‘Masters of Formule 3’ staat voor het team ook de deelname aan de ADAC Formule 4 op het programma. In deze Duitse instapklasse in de formulewagenracerij, die voor het eerst op Zandvoort rijdt, komen de Zwitser Moritz Müller-Crepon, de Canadees Kami Laliberté-Moreira, de Nederlander Leonard Hoogenboom en de Australiër Joey Mawson voor Van Amersfoort Racing in actie. Mawson komt daarbij als leider in de tussenstand naar Zandvoort. Andere Nederlandse deelnemers in de serie zijn Janneau Esmeijer, die rijdt voor het Team Timo Scheider van de tweevoudig DTM-kampioen, en Job van Uitert, die door het ervaren Zwitserse team Jenzer Motorsport is ingeschreven.

Een nieuwe aanwinst in het Duitse autosportlandschap is de ADAC TCR Germany, waarin wordt gereden met toerwagens volgens het internationaal snel in populariteit toenemende TCR-reglement. Hier komt de Nederlander Bas Schouten in actie met een SEAT Leon Cup Racer, die wordt ingezet door het Nederlandse team ST Motorsport. Schouten, die voorafgaand aan het weekeinde op Circuit Park Zandvoort de zevende plaats in de tussenstand inneemt, stond dit seizoen al een keer op het podium, een succes dat hij voor eigen publiek natuurlijk graag wil herhalen.

ADAC TCR - 2. Event 2016 - Sachsenring, GER - Foto: Gruppe C

In de Spezial Tourenwagen-Trophy (STT), waarin al drie decennia lang wordt gereden met even krachtige als indrukwekkende GT’s en toerwagens, is Jan van Es uit het Gelderse Zoelen de enige Nederlandse deelnemer. Hij komt uit met een Porsche 993 GT2 in de hoogste klasse, de divisie voor toerwagens en GT’s met motoren groter dan 5500 cc. Daarin neemt hij het op tegen rijders met diverse andere Porsches, maar bijvoorbeeld ook een BMW E 46 V8 Kompressor, een Corvette en een Mercedes-Benz SLS AMG GT3.

Het contrast tussen de grote bolides uit de STT en de compacte cupracers in de Renault Clio Cup had nauwelijks groter kunnen zijn, maar de competitie is in beide gevallen natuurlijk fascinerend. In de Renault Clio Cup op Zandvoort, een combinatie van de Renault Clio Cup Benelux en de Renault Clio Cup Central Europe, mag vanuit de Benelux-klasse worden gerekend op de deelname van Team Bleekemolen met in ieder geval René Steenmetz en Michael en Sebastiaan Bleekemolen, alsmede Marcel ter Horst namens Invitra Racing. Wellicht dat ook Melvin de Groot nog in actie komt, dan ook voor Team Bleekemolen. In de Renault Clio Cup Central Europe rijdt Zandvoorter Dillon Koster met zijn eigen Certainty Racing Team.

Persbericht - Zandvoort Masters Weekend 2016-pre4-6-Clio

Volop Nederlandse inbreng dus tijdens het Zandvoort Masters Weekend, dat aanstaande vrijdag om 8.00 uur al van start gaat met de eerste vrije trainingen en kwalificaties. Op zaterdag loopt het programma van 8.00 tot 18.15 uur, met al diverse races. Op zondag wordt er van 8.00 tot 16.55 uur gereden.

Meer informatie, het tijdschema en de gratis duinkaart zijn te vinden op www.cpz.nl.

Persbericht - Zandvoort Masters Weekend 2016-pre4-5-STT