Na twee spannende races op het circuit van Zandvoort werd Theo van den Berg gehuldigd als eerste kampioen in de dit jaar gelanceerde Mercedes-Benz SLK Cup. Maar de jonge en talentvolle Niels Nipperus deed er alles aan om dat te voorkomen: hij won beide races afgetekend en werd nipt tweede in de titelstrijd, waarin Erwin Klippel beslag legde op de derde plaats.

mercedes-benz-slk-cup-v-l-n-r-erwin-klippel-3e-initiator-nico-biesheuvel-kampioen-theo-van-den-berg-en-niels-nipperus-2e-vieren-het-kampioenschap-van-de-mercedes-benz-slk-cup-161016

De tweede race op het zomerse Circuit Park Zandvoort moest kort onderbroken worden toen Wout de Graaff met zijn SLK over de kop vloog en ondersteboven op het asfalt bleef liggen. De 65-jarige De Graaff mankeerde niets en was later al weer vol plannen voor het komende seizoen. Debutant Karel Prins (73!) moest ook met schade huiswaarts keren nadat hij in de Hugenholtzbocht spinde – toch had hij bij zijn debuut ook voldoende de smaak te pakken gekregen om volgend seizoen een vervolg aan zijn autosportambities te geven, nadat hij jarenlang op motorfietsen racete.

Vier debutanten kunnen ook niet wachten tot volgend jaar; Jim Ringelberg huurde nu nog een SLK, omdat zijn eigen auto nog niet klaar was, maar maakte indruk in Race 2 door van de 10e plaats op te rukken naar de vierde plek. Maar ook de 24-jarige Joey van Beek had zich geen beter debuut kunnen wensen: met zijn fraaie groene SLK reed hij in Race 1 meteen naar de tweede plaats (!) en in Race 2 werd hij 5e. Johan de Rouw had al in een endurance race gereden met de SLK, maar debuteerde nu in de cup met een mooie 10e plaats in Race 2. En dan was daar nog Kimberley van Drunick; met haar 16 jaar en alleen een imposante kart carrière was zij een bijzondere nieuweling. Zij genoot dan ook van haar eerste autorace en weerde zich kranig. In Race 2 eindigde ze net buiten de top-10: “Maar dit is geweldig – ik ga zeker proberen er volgend seizoen het hele jaar bij te zijn.”

mercedes-benz-slk-cup-een-lang-lint-slks-duiken-onder-aanvoering-van-joey-van-beek-de-gerlachbocht-in-tijdens-de-dnrt-finaleraces-op-zandvoort-161016

In Race 1 liet Niels Nipperus overduidelijk blijken dat hij nog steeds geloofde in de titel: hij ging van pole position van start en nam meteen afstand. Daarachter ontspon zich een mooi gevecht om de overige podiumplaatsen, waarbij debutant Joey van Beek indruk maakte door de tweede plaats voor zich op te eisen voor Theo van den Berg. Na een korte pauze stonden bij de tweede race nog 17 SLK’s aan de start. De onfortuinlijke Karel Prins had te veel schade opgelopen bij zijn crash in de eerste race en kreeg zijn auto niet meer op tijd gereed. Ook Dirk Garvelink keerde eerder huiswaarts, met motorproblemen. Niels Nipperus won na de ‘code rood’ situatie het korte, maar spannende tweede deel van de race met miniem verschil. Theo van den Berg werd tweede en stelde daarmee zijn titel veilig. Gert-Jan Konijnendijk pakte zijn eerste podiumplek van het seizoen!

mercedes-benz-slk-cup-indrukwekkend-deelnemersveld-in-het-succesvolle-eerste-seizoen-van-de-mercedes-benz-slk-cup-161016

Hoewel er tijdens deze DNRT Finaleraces meer schade werd gereden dan in alle eerdere races van het seizoen samen kon initiator Nico Biesheuvel niet meer dan tevreden terugkijken op het eerste seizoen: “Met Pasen stonden wij met 10 auto’s aan de start en nu al met 19. Er hebben 27 coureurs aan een of meer races meegedaan – daarvan zullen de meesten volgend jaar proberen een heel seizoen te gaan rijden en er komen nog steeds nieuwe aanvragen binnen. De verwachting is dan ook dat we volgend jaar met minimaal 25 auto’s het seizoen zullen starten. In Theo van den Berg hebben we een welverdiende kampioen, maar ook alle andere rijders, jong en oud, man en vrouw, hebben vooral enorm veel plezier beleefd aan dit eerste seizoen van de Mercedes-Benz SLK Cup.”