Jayden Thien heeft in het Italiaanse Adria bij de eerste ronde van de FIA Karting Academy Trophy in de finale een vijftiende positie behaald. Het pas 12-jarige Nederlandse karttalent had zich als zeventiende voor de finale geplaatst en reed daarin zelfs even op een achtste positie. In het vervolg van de wedstrijd moest Thien echter weer wat posities prijsgeven om na een felle strijd als vijftiende te worden geklasseerd. “Ik had er iets meer van verwacht want ik weet dat ik beter kan. De snelheid was er niet helemaal, maar ik heb dit weekend wel heel veel geleerd”, blikte Jayden Thien terug.

Op het Italiaanse Adria Karting Raceway werd afgelopen weekend de openingsronde van de drie wedstrijden tellende FIA Karting Academy Trophy verreden. De FIA Karting Academy Trophy is een competitie waaraan wordt deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen. Gedurende het evenement moet er onderling ook nog van motor worden gewisseld. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige in het Limburgse Susteren woonachtige Jayden Thien.

Dit jeugdige Nederlandse karttalent behaalde vorig jaar de Belgische titel en de tweede plaats in het Benelux kampioenschap Minimax, domineerde in Oostenrijk het Rotax Grand Festival en was bij de Rotax Max Grand Finals in Italië op weg naar de wereldtitel toen hij in de laatste ronde door een tegenstander van de baan werd gereden. In de FIA Karting Academy Trophy wordt echter met een ander type motor gereden. De overstap vanuit de Minimax is daarmee groot, waarbij de coronamaatregelen de voorbereiding in wedstrijdverband voor de jonge Nederlandse karter flink verstoorden.

In de testsessies zat Thien in zijn groep rond de achtste positie om vervolgens in de kwalificatie de tiende tijd op de klokken te zetten, goed voor een achttiende positie in het 32 deelnemers tellende veld van jonge karttalenten. Daarmee mocht Thien in de drie heats van een negende respectievelijk tiende startpositie vertrekken. Met een uitstekende start lag de Nederlander in heat één meteen vierde, maar moest gaandeweg de wedstrijd wat posities prijsgeven om als achtste te worden geklasseerd. In de tweede heat was Thien in de eerste ronde bij een crash betrokken, viel terug naar plek vijftien om vervolgens na een mooie inhaalrace beslag te leggen op plek negen, een klassering die hij ook in heat drie liet noteren. Daarmee plaatste Thien zich als zeventiende van de 32 rijders voor de finale.

In de finale wist Thien na een uitstekende start in de eerste ronde uit de problemen te blijven en kwam als tiende door. Even rukte de Nederlander zelfs op naar plaats acht, maar hij miste de snelheid om deze positie vast te kunnen houden. Na een felle strijd waarin Thien zowel moest aanvallen als fel verdedigen, legde hij na twintig ronden beslag op de vijftiende positie.

“Ik had er meer van verwacht, zeker omdat ik weet dat ik beter kan. In de trainingen kwamen we al wat tekort en lukte het maar niet om het gat richting de koplopers te dichten. Met een achttiende kwalificatiepositie kon ik dan ook niet tevreden zijn. Ook in de wedstrijden misten we de snelheid om de gewonnen posities vast te houden. Er is nog gekeken naar de afstelling van de kart maar die hadden we perfect op orde. Omdat alleen de koplopers en laagst geklasseerde rijders van motor moesten wisselen, en wij daar dus niet bij zaten, hebben we niet kunnen zien of we daar wellicht iets tekort kwamen. Al met al ben ik teleurgesteld, maar heb ook ontzettend veel geleerd. De volgende wedstrijd is in het Belgische Genk en dat is min of meer mijn thuisbaan. Daar ga ik me goed op voorbereiden want ik wil laten zien dat ik deze uitverkiezing om namens Nederland aan de FIA Karting Academy Trophy mee te doen waard ben”, aldus een teleurgestelde maar strijdvaardige Jayden Thien.