Met twee ijzersterke races op het circuit van Spa-Francorchamps hebben Kelvin Snoeks en zijn Georgische teamgenoot Shota Abkhazava de leiding in de Pro-Am-klasse van de Lamborghini Super Trofeo Europe overgenomen. In de eerste race op vrijdag kwamen zij als winnaar in de Pro-Am en vierde algemeen over de finish, op zaterdag werden Snoeks en zijn gentleman teamgenoot tweede in Pro-Am en negende overall. “Een fantastisch weekend op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps. We waren echt één van de snelste auto’s op de baan, zeker in de tweede race toen ik op de derde positie streed om de leiding in de race. Helaas gooide een ongunstige safetycarperiode net bij het openen van de pitwindow het veld weer door elkaar, maar de tweede plaats in Pro-Am bracht ons toch aan de leiding in onze klasse”, vertelt Snoeks tevreden.

 

 

Het weekend op het beroemde circuit in de Belgische Ardennen in het voorprogramma van de 24 uur van Spa begon voor Snoeks met een succesvolle vrije training onder regenachtige condities. “Ik ging op regenbanden naar buiten en de auto voelde direct goed. Bijzonder, want de auto stond vrij stijf op een droogweerafstelling, maar ik was direct snel.” In de tweede vrije training kwam de groene Lamborghini Huracán LP620-2 Super Trofeo van Snoeks echter duidelijk snelheid tekort. Zelfs op nieuwe banden verloren zij op het rechte eind 15 km per uur ten opzichte van de concurrentie. Na de training bleek de katalysator verbrand, waarop zijn Artline Team Georgia direct aan de slag ging om een nieuwe te monteren.

Toen de kwalificatiesessies op vrijdagochtend begonnen was de nummer 33 Lamborghini weer in topconditie. Abkhazava reed in de eerste sessie op nieuwe banden een keurige negende tijd. Toen Kelvin Snoeks aan zijn kwalificatie begon reed hij in de regen de snelste tijd. De regen stopte echter al snel en de baan werd steeds droger, waadoor hij terugzakte in de klassering. In de slotfase had de Hoofddorper nog één ronde om naar voren te komen en dat deed hij uitstekend. In een ultieme poging kwalificeerde hij zich op de derde positie en creëerde daarmee een prima uitgangspositie voor de tweede race op zaterdag.

Bij de start van de eerste race op vrijdagmiddag wist Abkhazava in het veld van 31 Lamborghini Huracán LP620-2 Super Trofeo’s zijn negende startplaats vast te houden. Toen Snoeks het stuur overnam kwam hij op een zesde plaats overall de baan op en in zijn stint wist hij al snel op te klimmen naar de vierde positie. Het gat naar de raceleider was maar liefst 15 seconden en hoewel Snoeks elke ronde sneller was en inliep op zijn voorgangers, kwam hij uiteindelijk als vierde op negen seconden achter de winnaar over de finish. “Een prima race, we zijn winnaar in de Pro-Am klasse en doen goede zaken voor het klassement,” wist Snoeks.

 

Vanaf de derde positie lukte het Kelvin Snoeks niet om bij de start van de tweede race naar voren te komen. In het gedrang naar de eerste bocht in La Source verloor hij twee posities, maar toen een ronde later twee rijders voor hem elkaar raakten kon Snoeks zijn derde positie weer terugpakken. De drie rijders op kop waren beduidend sneller dan de achtervolgers. Snoeks zat op de bumper van zijn landgenoot Rik Breukers, kon het tempo uitstekend volgen en zag de Belg Lagrange in zijn spiegels steeds verder verdwijnen.

Toen na 25 minuten racen de pitwindow open ging kwamen enkele rijders uit het middenveld direct binnen voor de verplichte pitsop en rijderswissel. De kopgroep was in volle strijd en reed door, maar precies op dat moment kwam de safetycar de baan in vanwege een incident. Dat betekende dat de pitstraat direct dicht ging en Snoeks en de rijders voor hem hun pitstop dus nog niet konden doen. Het veld kwam weer bij elkaar en reed enkele ronden achter de safetycar.

Met nog een kleine 20 minuten op de klok werd de race herstart. Snoeks kwam daarbij een moment onder druk van Lagrange, maar pareerde uitstekend en liep in de daarop volgende raceronde direct weg van zijn achtervolger. Met een goede seconde voorsprong kwam Snoeks de pitstraat in voor de rijderswissel. De pitstop verliep prima, maar toch kwam Abkhazave pas als zesde de baan weer op. De rijders die de vroege pitstop hadden gemaakt profiteerden namelijk optimaal van de safetycarsituatie en hadden de leiding in de race overgenomen. De teamgenoot van Snoeks moest ook nog toestaan dat enkele coureurs hem passeerden en kwam als negende over de finish, tweede in de Pro-Am-klasse.

 

“Erg jammer dat we de derde positie niet hebben kunnen vasthouden. De safetycarperiode was echt in ons nadeel. Maar we hebben dankzij deze eerste en tweede plaats op Spa-Francorchamps in onze klasse nu de leiding in het klassement overgenomen, dus we zijn zeer tevreden”, lacht Snoeks blij.

De volgende races van de Lamborghini Super Trofeo Europe vinden plaats op 16 en 17 september op de Duitse Nürburgring. Daar zullen Kelvin Snoeks en Shota Abkhazave er alles aan doen om hun leidende positie in het Pro-Am klassement te verdedigen.