Met een nieuw team en een nieuwe monteur direct de derde plaats halen in het algemeen klassement tijdens het zeer sterk bezette BNL-kampioenschap, karter Kay van Berlo kon het nauwelijks geloven. De vijftienjarige rookie uit Veghel bewees zondag op het circuit van Ostricourt nu al bij de snelsten van Europa te horen in de seniorenklasse.

Kay van Berlo  RX A81F7684

Omdat zijn broertje Glenn verstek moest laten gaan wegens een blessure, was het aan Kay om de familie-eer hoog te houden op de Franse piste. Hoewel het gevoel vooraf al goed was en Kay de baan in Ostricourt zijn favoriete noemt, moest het wel allemaal nog gebeuren. De talentvolle rijder van RR Racing rijdt dit jaar na slechts één jaar bij de junioren voor het eerst bij de senioren en moet in de klasse, in theorie althans, nog veel ervaring opdoen.

Dat wilde niet zeggen dat hij zich nog niet met de top kan meten. Want in de kwalificatie van zaterdag was het meteen raak. Kay snelde daarin naar een knappe vierde tijd. Na succesvol verlopen heats (respectievelijk derde en tweede), liet hij in de finale zien dat die uitstekende uitslagen geen toeval waren. Hij denderde naar een razendknappe tweede plaats. “Ik ben er echt heel blij mee”, zei Kay.

“De snelheid was zaterdag al echt goed.  Het klikte gewoon in het team. Ik heb internationaal dit seizoen nog niet echt voorin kunnen meedoen, en nu wel. Daar kan ik wel aan wennen. Ik was sowieso al met vertrouwen hier heen gegaan. De klik met mijn nieuwe monteur Ribert Kuijpers is goed, het vertrouwen is goed en dat ik nu data met een teammaat kan vergelijken is erg fijn.”

Daarmee doelde Kay op Rinus van Kalmthout die ook sinds afgelopen weekeinde bij de senioren uitkomt voor het nieuwe team van Ramon Rietveld. “Dat ik me nu kan vergelijken met Rinus, daar haal ik heel veel uit. We hebben elkaars data. Voorheen was ik op mezelf aangewezen en had ik dus geen vergelijk.”

Dat de nieuwe constellatie waarin Kay zijn wedstrijden afwerkt het juiste effect heeft, bewezen zijn resultaten op het circuit van Ostricourt wel. “Eerder dit jaar was ik in de BNL en de Euromax nog niet één keer in de top tien geëindigd. Nu sta ik gewoon op het podium. Dat had ik echt niet durven dromen.”

Die podiumplaats in het algemeen klassement had Kay uiteraard niet alleen te danken aan zijn uitstekende optreden op zaterdag, ook zijn prestaties op zondag mochten er wezen. Na een wat mindere kwalificatie (zestiende tijd), slaagde Kay er toch in zich van voren te melden. Na de elfde en achtste plaats in de heats, rukte hij tijdens de finale op naar een knappe zesde plaats in een internationaal topveld. “Aan het begin van de kwalificatie begon het te regenen en iedereen stond op dat moment op slicks”, duidde Kay zijn resultaat in de kwalificatie. “Ik was als derde op de baan. Ik had wel een goed gevoel bij mijn ronden, maar ik had niet in de gaten dat achter me nog harder werd gereden. Dan ga je niet verder pushen omdat je bang bent dat je anders over de limiet gaat.”

Toch was dat geen belemmering voor opnieuw een topresultaat in de finale van zondag. Daarin reed hij naar een knappe zesde plaats en verzekerde zich daarmee van de derde plaats in het algemeen klassement. Dat was overigens niet het enige waar Kay ‘heel blij’ mee was. “Ik heb dit weekend niet normaal veel geleerd. Als je ook maar één foutje maakt, komt meteen een hele groep rijders je voorbij. Daardoor ga je tijdens de race beter nadenken om fouten te voorkomen. Dat is gelukt. Ik ben dan ook heel tevreden over de finales en het eindresultaat!”

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten gesteund door Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto’s, Home Autotainment Benelux, IBC Personeelsdiensten, Herenhuys en Van Berlo Bedrijfsvloeren.
Fotograaf Bas Kaligis

Kay van Berlo RX A81F3340