Dankzij de populariteit van Max Verstappen neemt de belangstelling voor het karten flink toe. Daar speelt Kartfestival op in. De missie van dit nieuwe evenement: nieuw karttalent vinden en hen vervolgens helpen de stap te maken van clubniveau naar dat van het Nederlands kampioenschap. De eerste race van dit nieuwe initiatief was zaterdag een groot succes. Waar de organisatie hoopte op tussen de dertig en veertig deelnemers meldden zich maar liefst vijftig jonge rijders op de buitenbaan van Skelterclub Hoeksche Waard in Strijen.

 

 

Mede-initiatiefnemer Arthur Dontje was dan ook een blij man. “Het is één groot feest geweest”, zei hij tevreden. “Er is een grote massa hobbyrijders die niet de stap maakt naar wedstrijden rijden; hopelijk hebben we vandaag de eerste impuls gegeven om dat te veranderen. Het is eenvoudig van opzet. Bij ons is het zaterdagochtend aankomen en ’s avonds terug naar huis.”

De dag op kartbaan in Strijen was de eerste in het kader van het Kartfestival. Er wordt gereden in de klassen Honda Cadet, Parolin Rocky en RK1. Dontje en zijn organisatie zoeken bewust de kleinere circuits op voor het evenement. “Daar leer je sturen en omgaan met de juiste strategie. Het is ook minder duur. Er zijn tijdens het festival lagere inschrijfgelden dan bij andere kartwedstrijden en tijdens de races wordt ook niet gebruikgemaakt van blauwe vlaggen (waarmee wordt gezwaaid als een rijder een andere rijder op een ronde dreigt te zetten).

 

 

Om in het Groningse Vledderveen ook bij de tweede ronde van het Kartfestival op 7 juli veel rijders aan de start te krijgen, heeft de organisatie een fraaie actie bedacht. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd en er wordt zelfs startgeld gegeven in de vorm van een gratis set banden! “Dat doen we om de rijders te belonen voor het feit dat ze zo’n eind zijn komen rijden om te kunnen racen”, aldus Dontje. “Coureurs zullen zien dat je op die baan echt leert sturen.”

Hij benadrukt dat het Kartfestival geen concurrentie is voor de clubwedstrijden van kartclubs en het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono. “Juist niet, we hopen dat jonge rijders de stap maken van onze wedstrijden naar de clubwedstrijden en het NK. Dat ze een stapje verder gaan. Je hoeft niet veel geld en geen licentie te hebben om toch te kunnen racen. Dat is de bedoeling van het Kartfestival. En dan zijn wij blij als rijders straks willen doorstromen. Ik heb nu al gezien dat er heel veel goede jongens bij zitten.”

 

 

Na de tweede ronde in Vledderveen doet het Kartfestival op 22 september ook nog Kartcentrum Lelystad aan. Op 17 oktober staat – onder voorbehoud – een testdag gepland op het circuit van Assen. Dat is een week voor de vijfde ronde van het NK viertakt van Chrono.

Foto’s: fotograaf Bas Kaligis