In aanloop naar het NK Karten organiseert Kart Academy op zaterdag 26 maart na het succes van de Grand Prix van Zwolle nu ook een Grand Prix op het circuit van Outdoor Karting Vaals. De race is exact hetzelfde als een Formule 1-race, inclusief vrije training, kwalificatie, rijdersparade en races waarbij er wordt gestreden voor de selectie van het NK-4takt Chrono Karting. Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor jong en oud uit de omgeving. Zo kunnen kinderen vanaf 7 jaar, tussen de 135 en 160 cm, gratis meedoen aan kartlessen onder leiding van diverse wereld- en Nederlands kampioenen. Middels deze lessen kunnen liefhebbers kennismaken met de kartsport en hun eerste meters maken op de racebaan in Vaals. Daarnaast komt de Histokart Club Nederland weer bijeen en rijden zij na ruim 25 jaar weer een race op de baan in Vaals in hun historische karts. Voor meer informatie en aanmelden zie:  www.kartfestival.nl

History meets the future
De gratis kartlessen tijdens de Grand Prix van Vaals worden mede mogelijk gemaakt door ID Engines die als doel heeft om karten toegankelijker en betaalbaarder te maken. De lessen worden gegeven door voormalig wereldkampioen Ricardo Romkema en Mercedes AMG coureur Indy Dontje. Gedurende de wedstrijddag zijn er verschillende momenten beschikbaar om deel te nemen. Kinderen hoeven zich vooraf niet aan te melden en kunnen zich op de dag zelf melden in het restaurant. Het thema van de Grand Prix van Vaals is ‘History meets the future’. Tijdens de rijdersparade rijden namelijk ook een aantal kart coryfeeën mee uit het verleden want karten is immers voor alle leeftijden. Tijdens de demonstraties zijn de mooiste karts van de Histokart Club Nederland te bewonderen. Deze karts rijden voor het eerst sinds ruim 25 jaar weer op de baan in Vaals.

Arthur Dontje, eigenaar ID Engines en oprichter Kart Academy, kijkt enorm uit naar de Grand Prix in Vaals: “Ik zet mij al ruim 10 jaar in om karten zo toegankelijk mogelijk te maken. Met die gedachten hebben wij het budgetvriendelijke ID Engines-concept geïntroduceerd en ook Kart Academy opgericht. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe talenten. Toen ik zelf jong was heb ik ook gereden op de baan van Outdoor Karting Vaals. Dat maakt het extra bijzonder om daar nu aanwezig te zijn tijdens de Grand Prix, waar we hopelijk veel nieuwe, jonge karttalenten kunnen stimuleren en ontdekken. Hoe gaaf is het dat je door Nederland, België en Duitsland kart, maar dan op één baan. Het is van groot belang dat iedereen mee kan doen en op een laagdrempelige manier kennis kan maken met de kartwereld, de plek waar jonge kartliefhebbers zich kunnen ontwikkelen tot coureurs. Daarom kan iedereen met en zonder eigen kart meedoen en geven wij gratis lessen aan de allerkleinsten.”

De Grand Prix van Vaals
Alle kinderen die meedoen aan de Grand Prix in Vaals rijden in een ID Rocky Kart en worden onderverdeeld in twee klasse: F1 (ervaren licentie rijders met wedstrijdervaring), F2 (beginnend rijders zonder licentie). De kwalificatie wordt gereden zoals tijdens de officiële wedstrijden van het Nederlands Kampioenschap. Tijdens de kwalificatie wordt niet tegen elkaar geracet, maar een tijd neergezet. De startopstelling van de race wordt net als bij de formule 1 bepaald aan de hand van de snelste rondetijden. De races bepalen uiteindelijke de startopstellingen van de volgende races. De kampioenen zijn degenen die de meeste punten hebben die zowel meededen aan de Grand Prix van Vaals als de Grand Prix van Zwolle die twee weken geleden plaatsvond op Kartcentrum Zwolle. Daarnaast worden er onder de deelnemers die alleen de Grand Prix in Vaals hebben meegereden uitgeroepen tot dagwinnaars.

Programma

07:00 uur        Circuit open

08:00 uur        Inschrijving bij organisatie + motorloting en motor ophalen bij ID Engines

09:00 uur        Rijdersbriefing in Parc Ferme

09:30 uur        Start programma

10:15 uur        Veiligheidskeuring (tot 11:15 uur)

12:20 uur        Rijdersparade alle deelnemers

17:00 uur        Prijsuitreiking