Hij is één van de jongste karters in de Rotax Max Senioren-klasse, maar ondanks een relatief gebrek aan ervaring, was dat geen enkele belemmering voor Flynt Schuring. De pas veertienjarige coureur uit Den Dolder liet zaterdag tijdens de derde ronde van het NK zien dat hij een uitstekend regenrijder is. Op het circuit van Spa troefde hij iedereen af en pakte zo heel knap zijn eerste overwinning bij de Senioren.

 

 

“Ik ben echt blij. Rijden in de regen gaat me meestal wel goed af”, zei Flynt direct na de race met een grote lach op zijn gezicht. “Het is een echt goed weekend voor me. Eindelijk op het podium en ook nog mijn eerste overwinning. Ik ging meteen in bocht één naar de eerste plek. Daarna heb ik gewoon mijn race gereden. Ik heb niet gepusht of zo.”

Het leverde hem een voorsprong op van maar liefst acht seconden op de zeer ervaren nummer twee, die dik dubbel zo oud was als Flynt. En tijdens de race had de snelle Utrechter soeverein zijn rondjes gereden, niemand die ook maar bij hem in de buurt kwam.

Hoewel Flynt in de regen dus de man to beat bleek, zat het zaterdag sowieso wel goed met zijn snelheid. Want hij had zich op een zeer verdienstelijke vijfde plaats gekwalificeerd. Daarna was hij in de prefinale – op een droge baan – van vijf naar drie gereden. Toen het eenmaal begon te regenen, was dat voor hem des te meer reden om te hopen op een podiumplaats.

 

 

Flynt is lang, zeker voor zijn leeftijd, en kon die lengte in de regen uitstekend gebruiken om het gewicht in de kart te verplaatsen. “Ik wist daarom dat ik snel zou zijn. Ik heb ook veel in de regen getraind en het lukt meestal gewoon. Maar ik had niet verwacht te winnen.”

Racen op een natte baan heeft voor een belangrijk deel te maken met voertuigbeheersing en dat leverde hem direct een paar plaatsen winst op. Want waar er twee rijders voor hem bij de start rechtdoor gingen bij bocht één, ging Flynt ze eenvoudig aan de binnenkant voorbij. “Daar heb ik de leiding gepakt. In de rest van de race was het voor mijn gevoel heel makkelijk. Omdat ik op kop reed, had ik geen last van spray van andere rijders.”

Zo pakte de rijder van topteam JJ Racing als jonkie tussen al die ervaren rijders dus zijn eerste overwinning bij de Senioren. Het is een overwinning die hem vermoedelijk voor altijd zal bijblijven, dacht Flynt. “Ik ben er echt enorm blij mee”, zei hij. “Dit is zo gaaf.”

Een dag later werd in Spa ook de vierde ronde van het NK gehouden. Daarin werd hij op een droge baan zevende in de prefinale en vierde in de finale. Opnieuw het bewijs dat Flynt de snelheid heeft om voorin mee te doen.

Het bood bovendien perspectief voor de andere twee kampioenschappen die hij dit seizoen rijdt: het BNL-kampioenschap en de Rotax Max Challenge Euro Trophy. “Heel dit jaar al gaat het elke week beter. Hopelijk kan ik dit jaar nog vaker op het podium komen!”

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl