Jeroen Bleekemolen is zaterdag op de vijfde plaats geëindigd tijdens de 12 uur van Sebring. Samen met Ben Keating en Felipe Fraga kwam de 37-jarige coureur in een Mercedes AMG-GT3 uit voor het team van Riley Motorsports. De extra kilo’s die de Balance of Performance met zich mee bracht, legden een nadruk op de zware race op het Amerikaanse circuit. 


De traditionele 12 uur van Sebring vond plaats daags na de WEC-race. De IMSA-wedstrijd begon zoals de 1000 Mijl eindigde: met veel regen. “Maar er waren ook droge perioden. Het is altijd spannend in Sebring, het meest hobbelige circuit ter wereld. Dat maakt het enorm zwaar voor de coureurs.” In Sebring reed Jeroen voor Riley Motorsports. “Dat is één van de beste teams in Amerika. Zij hebben al enorm veel gewonnen als team, maar ook met de auto’s die ze gebouwd hebben. Ze hebben meerdere malen de 24 uur van Daytona gerund door Ganassi en het GTLM kampioenschap in IMSA met de Viper.”

De kwalificatie, gereden door amateur Ben Keating, werd bemoeilijkt door de extra kilo’s. “Onze auto was nog nooit zo zwaar. Dat merk je uiteraard wel. In de meeste andere kampioenschappen is de Mercedes zo’n 50-60 kilo lichter. Toch heeft Ben onze auto in het middenveld weten te zetten. Hij heeft het goed gedaan. Ben is één van de snelste amateurs ter wereld. In Sebring was hij weer volop in gevecht met professionele coureurs.”


Ondanks de extra kilo’s wist het team nog lange tijd op kop van de GTD-wedstrijd te rijden. “Door de Balance of Performance waren we niet snel”, zegt Jeroen. “Maar met een goede strategie, pitstops en goede herstarts hebben we toch lang op kop gereden. Na vier uur racen lagen we op P1 en ook net na acht uur racen weer. Ik heb mooie acties kunnen maken en heb echt genoten. Er wordt hier gevochten voor elke millimeter. Vooral de herstarts na de yellows zijn extreem. Dan lijkt het net oorlog. Iedereen vecht hard en er is veel contact. Maar dat is racen in Amerika, altijd spannend tot het einde.”

Het IMSA-kampioenschap vormt dit jaar het hoofdprogramma voor Jeroen. “Het zijn 10 lange afstand races met de Mercedes AMG GT3. Verder doe ik de 24 uur van Le Mans in de Ford GT. Ik zou de volledige Intercontinental GT Challenge rijden voor Black Swan Racing in de Porsche GT3 R. Dat programma is helaas gestopt na een enorme crash in Bathurst een paar weken geleden van Tim Pappas. Hij heeft zijn arm en heup op twee plekken gebroken, dus zal in 2019 niet meer in actie komen. Nu ben ik aan het kijken wat ik in plaats daarvan nog kan doen.”