In Mexico Stad beleefde Jaap van Lagen een succesvolle seizoensfinale van de Porsche Supercup ondanks een onterechte tijdstraf. Met een zesde en dertiende plaats droeg de coureur uit Ede belangrijk bij aan een unicum voor zijn team. Voor het eerst in hun bestaan greep Martinet by Almeras het zilver in het teamkampioenschap. 

Zoals traditioneel in de Porsche Supercup heeft de seizoensfinale met twee races altijd plaats op een exotische locatie. Dit jaar was gekozen voor Mexico. “Ik was hier al eens eerder geweest en Mexico-Stad blijft een indrukwekkende wereldstad. Het circuit is ook erg gaaf; heel anders dan anders en zeer technisch”, vertelt Jaap van Lagen.

Met twee keer een twaalfde tijd in de kwalificatie was de missie in Mexico voor Jaap van Lagen nog niet zo eenvoudig. Maar na een prima start van de eerste race ontweek Jaap op zaterdagmiddag bovendien handig twee gespinde collega’s, waardoor hij vanaf p12 opeens mee kon knokken om de vijfde plaats.

“Het waren geweldige duels met onder meer mijn landgenoot Larry ten Voorde.” De harde maar faire strijd leverde Jaap van Lagen uiteindelijk een zeer verdienstelijke zesde plaats op. En die zesde plaats voegde ook weer 10 punten toe aan het teamtotaal. Ook op zondagmiddag – in het voorprogramma van de F1-race – kende de Edenaar weer een prima start.

Na drie bochten had de Edenaar twee plekken buitgemaakt. Het snelheidsverschil met de mannen voor hem was zo klein, dat Jaap finishte als tiende. Na de race kreeg de Nederlander echter nog een 5 seconden tijdstraf voor tracklimits, wat p13 betekende. “Ik heb protest aangetekend en met de stewards mijn onboard beelden bekeken. Hieruit bleek inderdaad dat ik niets fout had gedaan, maar de straf kon niet worden teruggedraaid…”

Op bijna 10.000 kilometer van Nederland overheerste niettemin de blijdschap na het winnen van de Rookie-titel door Jaap’s Turkse teamgenoot Ayhancan Güven én het winnen van het vice-kampioenschap. “Ook de tweede plaats bij de teams betekent heel veel voor het team. Het was ze nog nooit gelukt. Heel fijn en gaaf dat ik hieraan heb bij kunnen dragen!”

Zelf besluit Jaap van Lagen het seizoen met een keurige tiende plaats in de eindstand van Porsche Supercup. “Met iets meer geluk had ik bij de beste vijf gestaan. In Boedapest haalde ik de finish niet, op Hockenheim finishte ik als vijfde, maar werden geen punten toegekend door de ingekorte race.”

De snelle Edenaar hoopt het komende seizoen weer van de partij te zijn in de Supercup. “Ook tijdens de Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort rijdt de Porsche Supercup in het voorprogramma van de Formule 1. Het zou echt geweldig zijn om ook daar aan de start te staan! Of het lukt gaan we zien. Ik wil in ieder geval alle sponsoren en fans bedanken voor hun steun dit seizoen.”