Als veelgevraagd instructeur zat Jaap van Lagen de afgelopen jaren overal ter wereld achter het stuur van vooral Porsche racewagens. De 41-jarige coureur uit Ede mengt zich komend weekeinde weer zelf in de competitie. In het kielzog van de Formule 1 barst in Barcelona de Porsche Mobil 1 Supercup 2018 los.

 

Jaap van Lagen coachte tot in het Midden-Oosten coureurs in de mondiale Porsche cups om zijn ervaring over het afstellen en racen te delen. “Ik ben gemiddeld 120 dagen per jaar onderweg om te coachen.” Maar: eenmaal een racer altijd een racer. Jaap miste het pure cupracen: de uitdaging om die laatste tiende van een seconde uit de Porsche 911 te halen met een perfecte afstelling, die foutloze vliegende ronde en het spiegel aan spiegel racen om een positie.

Winnende combinatie
“Het doel was een stoeltje bij een topteam. Daar heb ik een paar jaar aan gewerkt en het is fantastisch dat het is gelukt.” Met Fach Auto Tech verraste Jaap in 2015 iedereen door als gastrijder de meest prestigieuze race van het jaar in Monaco vanaf pole position te winnen. Nu is de winnende combinatie herenigd voor een volledig seizoen in de aansprekendste Porsche cup: de Supercup in het programma van de Formule 1.

Na een paar jaar afwezigheid begint Jaap dit weekeinde aan de Porsche Supercup 2018 met het Zwitserse topteam. “De testdagen zijn perfect verlopen. Alex (Fach, teameigenaar, red.) heeft de GT3-cup auto’s en alles eromheen zo goed voor elkaar, dat het echt een feest is om bij Fach te rijden”, geniet de Edenaar. “Het zorgt voor heel veel rust. Ik kan me concentreren op de kwalificatie en het racen, en dat is een enorme luxe.”

 

Seizoen rustig opbouwen
Waar Max Verstappen successen najaagt in de Formule 1, is Jaap de man met een missie in de Porsche van Fach Auto Tech. “Ik ben fit, scherp en heb zin om te laten zien wat ik kan. Ik besef dat ik wedstrijdritme mis ten opzichte van de andere mannen voorin. Ik ga het seizoen dan ook rustig opbouwen. Om mee te kunnen doen in het kampioenschap is het belangrijk om elke wedstrijd punten te pakken.”

Op het circuit van Catalonië nabij Barcelona staat voor Jaap op vrijdagavond de vrije training op het programma, zaterdagmiddag van 13.30 tot 14.00 uur de kwalificatie, waarna op zondagmiddag van 12:45 tot 13:20 op het scherp van de snede wordt geracet. “Tijdens de officiële testdagen bleken de onderlinge verschillen bijzonder klein. Het gaat in de Supercup om honderdsten van een seconde, om de details. Dat is precies waarom ik zo graag in de Porsche Supercup race.”

Jaap van Lagen wordt gesteund door: Ciass Ede, Duits bouwmaterialen, Energy Bullets, FEBO, Gebr. Stroomberg, Joalpe.eu, Oranjedak, Orient Shipping Rotterdam, Polskamp Meat Industrie, RaceArt, Tegels Meijer Sanitair, Topparken, Urban Interest en Zantingh.