Fireant Rally Team maakte in de derde etappe van de Morocco Desert Challenge veel verloren tijd goed. Het team schoof meer dan 35 plekken op in het klassement. Rijder Jaap Betsema stuurde zijn Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering behendig door het afwisselende terrein, op aanwijzing van navigator Terry L. Madden. Hoewel Fireant Rally Team de etappe door materiaalpech achterin het deelnemersveld startte, profiteerde het van de vele navigatiefouten van concurrenten.

De derde etappe van de MDC was zowel technisch als snel, met een zeer gevarieerd terrein. Grote rotsen, rivierbeddingen, opgedroogde zoutmeren en de Afrikaanse savanne wisselden elkaar in hoog tempo af. Deelnemers maakten dan ook vooral veel navigatiefouten. Fireant Rally Team wist tijdverlies te voorkomen, liep slechts tien minuten tijdstraf op en kon aan het eind van de race alle checkpoints afvinken. “Vandaag hebben we veel punten kunnen scoren”, blikt Jaap Betsema terug op zijn race. “We kijken dan ook vol goede moed naar de komende etappes, waarin we vooral in de duinen goed snelheid kunnen maken”, aldus Betsema, in het dagelijks leven hoofd van de Friese bouwonderneming Betsema Groep.

Begindagen vol pech

De eerste twee dagen van de MDC leverden Fireant Rally Team veel pech op. Op weg naar Plage Blanche, het startpunt van de eerste etappe, schoot zonder aanwijsbare oorzaak de uitgangsas uit de behuizing. Monteurs Tom Robbrechts, Jan Zandee en Klaas Oenema repareerden het mankement aan de kant van de weg en de Bowler Nemesis verscheen op tijd aan de start. Tijdens de lastig te navigeren race misten Betsema en Madden enkele checkpoints en liepen zij tijdstraffen op voor snelheidsovertredingen.

De tweede etappe was ruim 400 kilometer lang en ging van Abetteh, het eindpunt van de eerste dag, naar Smara. Het parcours kende enkele technische stukken, maar bood vooral veel kans de snelheid van de Bowler Nemesis te benutten. Deze werd echter opgehouden door een SXS die niet wilde wijken, ondanks meermaals gebruik van de Sentinel. Toen Betsema en Madden de SXS buiten de racetrack wilden passeren, zagen zij een diepe greppel over het hoofd. Het duo ging er op hoge snelheid doorheen. Te snel, zo bleek later. 200 meter verwijderd van de verplichte lunchlocatie brak de rechter voorwielophanging af en moest de Bowler Nemesis verder op een sleepwagen.

Vol vertrouwen na derde etappe

Na twee etappes vol pech deed Fireant Rally Team in de derde etappe van de Morocco Desert Challenge (MDC) waar het voor gekomen was: punten pakken. Het team werkte de hele nacht door om de opgelopen schade te herstellen en was uiteindelijk pas om vijf uur ’s ochtends klaar. Rijder Jaap Betsema kon dus weer voluit van start in de derde etappe. Ruim 370 kilometer later bereikte de Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering de finish in Assa, na buitengewoon werk van navigator Terry L. Madden. Met de succesvolle derde etappe achter de rug ziet Fireant Rally Team de komende dagen met veel vertrouwen tegemoet.

De vierde etappe voert Fireant Rally Team door een van de grootste militaire zones van Marokko, waar zij in onbewoond gebied slechts een militair checkpoint tegenkomen. De snelle tracks met de harde grond zullen de wagen opnieuw tot het uiterste testen. Daarna volgen de etappes door de duinen, die vooral in stage 5 en 7 het raceparcours domineren. “Ondanks de materiaalpech op de eerste en tweede dag, ben ik tevreden over onze prestaties”, aldus Jaap Betsema. “De uitstekende derde etappe belooft veel goeds voor de komende etappes.”