Kas Haverkort heeft op de Hungaroring tijdens de zesde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine zijn eerste overwinning in deze titelstrijd geboekt. De wijze waarop het 18-jarige TeamNL-talent dit deed was indrukwekkend. De voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander pakte in de kwalificatie de poleposition, leidde van start tot finish en zette ook nog eens de snelste raceronde op zijn naam. Een echte clean sweep dus voor Haverkort die meer dan vier seconden wegreed bij de concurrentie. In de tweede wedstrijd moest Haverkort door een mislukte kwalificatie vanaf de veertiende plaats beginnen, zat lang vast achter een aantal langzamere tegenstanders en werd uiteindelijk als twaalfde geklasseerd.

Met de zesde ronde op de Hungaroring trapte het Formula Regional European Championship by Alpine de tweede seizoenshelft af van de tien ronden tellende titelstrijd. Op de bochtige Hongaarse baan is een goede startpositie uiterst belangrijk. Kas Haverkort wist zich tot nu toe in bijna iedere race voor de tweede of derde startrij te kwalificeren, maar een positie op de eerste rij was nog net niet gelukt. Op de Hungaroring bracht het 18-jarige TeamNL-talent daar in de kwalificatie voor race één radicaal verandering in. Met een prachtige ronde van 1:38.655 troefde Haverkort met maar liefst 0,150 seconden de nummer twee in zijn groep af, was met afstand de snelste rijder van het totale veld en pakte daarmee zijn eerste poleposition in het Formula Regional European Championship by Alpine.

Vanaf plek één was Haverkort uitstekend weg en omdat achter zijn rug meteen gestreden werd om de tweede positie, kon de Van Amersfoort Racing-coureur in de eerste ronde al een gaatje slaan van één seconde. In de 19 ronden tellende race kwam de leidende positie van het TeamNL-talent geen moment in gevaar. Regelmatig verbeterde Haverkort de snelste raceronde en liep steeds verder uit op de nummer twee. Aan de finish bedroeg het gat maar liefst 4,3 seconden, terwijl de nummer drie zelfs op 19,1 seconden werd gereden door de ontketende Nederlander. Daarmee een echte clean sweep voor Haverkort, poleposition, winst en snelste raceronde, waarbij de VAR-coureur ook nog eens van start tot finish aan de leiding reed. Een dominanter optreden was dit jaar nog niet eerder gezien in het FRECA.

De kwalificatie voor de op zondag te verrijden tweede race verliep voor Haverkort een stuk minder dan gedacht. De VAR-coureur kreeg de snelheid die er op zaterdag zo makkelijk uitkwam niet op de baan en bleef steken op plek zes. Omdat vervolgens ook nog eens zijn snelste ronde werd afgenomen, resulteerde dit in een zevende plaats in zijn groep en dus de veertiende startpositie voor de tweede race van het weekend. Bij de start wist Haverkort meteen drie tegenstanders te passeren maar zat vervolgens lang vast op de elfde positie. Uiteindelijk lukte het Haverkort om in ronde elf de tiende positie over te nemen, viel ook weer terug naar plek dertien om uiteindelijk als twaalfde de finish te passeren. Een tegenvaller na het zo dominante optreden in race één.

De 16-jarige Laurens van Hoepen startte de eerste race op de Hungaroring vanaf de dertiende positie, wist in de aanvangsfase enkele plekken winst te boeken en passeerde als elfde de finish. In de tweede wedstrijd startte de voor het Franse ART Grand Prix uitkomende Nederlander op plek achttien en legde beslag op de vijftiende positie.

Foto’s: Dutch Photo Agency

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl