Jarno Opmeer heeft op de Hungaroring zijn eerste punten gescoord in de Eurocup Formule Renault 2.0. In de eerste race van het weekend liet het KNAF Talent First-autorensporttalent zich van zijn beste kant zien door van de 15e naar de achtste plaats op te rukken. Graag had de 17-jarige KTF Renault Sport Academy-coureur die vorm herhaald in de twee races van zondag, maar daarin had hij het net zo zwaar als Richard Verschoor, die in alle drie races geen punten wist te scoren. In een weekend boordevol tegenslag reikte de 16-jarige KTF Red Bull Junior niet verder dan een 18e plaats in de derde race van het weekend.

Het was op de Hungaroring de eerste keer dit seizoen dat er drie races werden verreden in de Eurocup Formule Renault 2.0 – enige compensatie voor het feit dat de talenten een maand stil hadden moeten zitten. Voor iedereen een uitgelezen kans om veel punten te scoren, ook voor beide MP Motorsport-coureurs, maar op een circuit waarop het traditioneel moeilijk inhalen is, was een goede kwalificatie de basis. Tegelijk wisten de teamgenoten dat ze het moeilijk zouden krijgen zonder voorkennis op het nieuwe asfalt van de Hungaroring.

Verschoor liet zich daar echter weinig aan gelegen liggen en lag goed op stoom in de eerste kwalificatie. Maar toen sloeg de pech toe: de Red Bull-junior was op koers naar een startplek op de eerste rij, maar vijf seconden voor het voltooien van zijn ronde ging de rode vlag uit. Daardoor moest hij genoegen nemen met P8. In de eerste race liep het vervolgens slecht af: in een openingsfase vol incidenten werd Verschoor na vijf ronden van de baan gekegeld.

“Ik had een supergoede start en lag meteen zesde, maar in de eerste bocht gingen twee eraf en die namen mij mee”, vertelt Verschoor over zijn hectische eerste ronden. “In de tweede bocht gingen er nog een paar af waar ik omheen moest rijden. Toen kwam de safety car. Na de herstart had ik er net een paar ingehaald en lag ik alweer zesde toen er eentje vol in mijn zijkant schoot.”

Met een 15e stek in de kwalificatie leek Opmeer wat achter te blijven, maar in de race kwam hij sterk voor de dag: ook de Renault-junior startte goed en won daarmee meteen een stel plaatsen. Daarna schoof hij meer posities op door de crashes voor hem. De safetycarperiode in de openingsfase hielp hem bovendien om zijn banden te sparen. Zo klom Opmeer op naar de achtste plaats bij de finish. Daarmee behaalde hij zijn eerste vier punten in de Eurocup Formule Renault 2.0.

“Het is positief dat we van de nul af zijn”, vindt Opmeer, “maar we hadden niet de snelheid die we wilden. In de eerste race moest ik het vooral van mijn goede openingsronde hebben, want inhalen was vrijwel onmogelijk. Je voorligger moet eigenlijk een foutje maken of het snelheidsverschil moet erg groot zijn. Dat speelde me parten aan het slot van de laatste race, waarin ik de banden niet tot aan het eind kon goedhouden en ik drie plaatsen verloor.”

Voor Verschoor bleef het op zondag in mineur gaan. Hij hoorde in de tweede kwalificatie bij de grote groep die vanwege het overschrijden van track limits zijn snelste ronde kwijtraakte.
Een 24e plaats in de kwalificatie voor de tweede race leidde naar een 25e plaats in een race waarin hij ook weer veel in contact kwam met andere auto’s. Zijn 18e startplaats voor de derde race werd dezelfde positie bij de finishvlag, maar omdat Verschoor uit de pitstraat moest starten, moest hij daarvoor toch nog heel wat auto’s inhalen.

“Het lijkt wel alsof die jongens anders gaan rijden als ze een Red Bull-auto in hun spiegel zien!”, vertelt Verschoor over zijn moeilijke tweede dag. “Het was een weekend om te vergeten. Al heb ik qua racen superveel geleerd, want ik heb veel moeten inhalen. Maar ik kijk nu liever vooruit naar de Nürburgring over twee weken.”

Ook Opmeer kwam in de tweede race niet verder dan zijn startpositie: vertrokken en gefinisht als 14e. Voor de derde race leek er meer in te zitten, want een negende plek in de kwalificatie leek een goede uitgangspositie voor meer punten. Jammer genoeg bracht Opmeer het in de race niet verder dan de 12e plaats.

De twee KTF-talenten treden over twee weken weer aan in de Eurocup Formule Renault 2.0. Nu zijn ze relatief dicht bij huis te bewonderen, op 15-16 juli op de Nürburgring.

Richard Verschoor bedankt zijn partners Red Bull, KNAF Talent First, VKV groep.nl, VMT en MP Motorsport.