Voordat we beginnen met het etappeverslag van vandaag, 6-1 (stage 5), willen we jullie eerst nog even informeren over de afloop van het nachtelijk avontuur van Michiel en Edwin. Vanwege technische problemen met hun Arcane waren zij erg laat binnen: half twee ’s nachts (lokale tijd)! Maar het goede nieuws is dat ze dus daadwerkelijk gefinisht zijn na bijna de gehele proef (465km) in het donker afgelegd te hebben. Ondanks die moeilijkheidsgraad konden ze toch stukken circa 100 kilometer per uur halen, en dat in de woestijn in het pikkedonker. Aan het einde van de proef werd navigeren haast onmogelijk waardoor Edwin met een zaklamp voorop is gaan lopen. In een Oued (rivierdal) dat vol stond met water heeft hij zo een begaanbaar pad gevonden. Later bleek dat er andere deelnemers daadwerkelijk in dat dal gestrand waren en bleek deze voettocht dus een juiste keuze. De één noemt het een bijzondere ervaring, de ander een bizar avontuur.

Gelukkig konden vanmorgen dus allebei de Arcane Racing Auto’s aan de start verschijnen. Vandaag was het weer een lange dag van 398 km proef en 210 km verbinding. De auto van driver Hans Weijs en co-driver Tim Rietveld liep wederom heel erg goed. De navigatie was weliswaar lastig bij 2 waypoints maar na even gezocht te hebben, vonden ze daar ook snel weer de juiste route. De duinen werden met de stijgende temperatuur steeds zwaarder voor ze. Het was echter mooi om te zien dat de duinen dan ook veranderen van kleur. Een waar schouwspel voltrok zich voor hun ogen. Verder zat er een deel trial-rijden in de route, en dat was met name spannend langs grote ravijnen. Ook etappe 5 werd door Hans en Tim met een mooi resultaat afgerond. Ze haalden een 11e plaats in het dagklassement en staan nu 18e in het algemeen klassement van de Lightweight T3’s. Een mooie dag weer voor die twee.

Ook Michiel Becx en Edwin Kuijpers reden een goede etappe. Ze zijn in het daglicht aangekomen in het bivak en dat was erg fijn, als je het tenminste vergelijkt met de dag ervoor. Alles liep vandaag dan ook gesmeerd en ondanks één lekke band, hebben ze een fijne rit achter de rug. De duinen waren erg goed te doen. De Arcane lijkt hiervoor gemaakt omdat hij heel mooi over de toppen heen “wipt”. Tijdens het laatst deel van de etappe kwam er nog een moeilijk element bij. Vanwege de laaghangende zon konden ze de piste bijna niet meer zien, maar gelukkig had dit geen negatieve gevolgen.

Morgen rijden we in etappe 6 een proef van 348 kilometer rondom Riyadh en die bestaat uit zand, duinen en aarde. Gas erop dus, mannen. You got this!