In deze bizarre tijden waarin wij allen worden geleefd en geraakt door de uitbraak van het Corona-virus heeft het Bestuur Sectie Rally (BSR), onderdeel van de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF), het advies gegeven aan het KNAF bestuur om het Nederlands Rally kampioenschap te annuleren voor 2020. Met dit advies heeft het KNAF bestuur afgelopen week ingestemd.

 

 

Besluit
Het annuleren van de kampioenschappen is niet over één nacht ijs gegaan. Door te luisteren naar diverse rally organisatoren heeft het BSR het weloverwogen advies geschreven en verstuurd. “Wij hebben dit advies geschreven aan het KNAF bestuur omdat wij vinden dat wij op deze manier de druk voor de organisatoren van de ketel konden halen. De Zuiderzeerally die als eerste niet verreden zou gaan worden vanwege het Corona-virus, is bezig met een datum in het najaar. Wij willen hen de gelegenheid geven, en andere organisatoren die hun wedstrijden ook niet meer kunnen organiseren, om een mooie wedstrijd neer te zetten met minder druk van het kampioenschapsreglement.” Licht voorzitter van het BSR Bart Luijbregts toe. “Om een kampioenschap te organiseren ben je gebonden aan wedstrijdkilometers, nu vervalt die regelgeving en krijgt de organisator de vrijheid om onder andere een kleiner en compacter evenement te organiseren voor de rally equipes.” Aldus de voorzitter.

 

 

Compacte evenementen
Door de gelegenheid te creëren om compacte evenementen te organiseren hoopt het BSR dat er dit jaar toch nog rally gereden kan worden. Luijbregts: “Rally rijden is een hobby waarin heel veel mensen plezier beleven. Wij willen dat mogelijk maken ook voor de grote groep die in de middenklasse of in een instapklasse rijdt. Deze groep beslaat 60% van het deelnemersveld. Dit zijn mensen die het budget over het hele jaar uitsmeren en die niet het budget hebben om in een paar maanden alle wedstrijden te rijden. Als die groep dus niet komt komen de organisatoren weer in de problemen en dat willen wij op deze manier voorkomen.”

Sponsoren
Om een rally te organiseren zijn de organisatoren ook afhankelijk van sponsoren. Deze sponsoren worden ook veelal geraakt door het Corona-virus en kunnen geen ondersteuning meer bieden voor de rally evenementen. Door de wedstrijden compacter te maken is er minder budget nodig en kunnen de organisatoren alsnog een evenement organiseren.

 

 

Veiligheid
Tijdens de compacte evenementen waartoe organisatoren kans krijgen om deze mogelijk te maken staat de veiligheid nog steeds hoog in het vaandel. Alle veiligheidsmaatregelen die bij kampioenschapswedstrijden horen zullen ook gehanteerd worden bij de compacte evenementen. Het BSR hoopt dat er dit najaar nog een aantal rally evenementen georganiseerd kunnen worden en dat de rallysport nog beoefend kan gaan worden, echter is dit natuurlijk geheel afhankelijk van de besluiten van de overheid en het RIVM aangaande het Corona-virus die we dienen te volgen.