Een rallyteam dat helemaal uit vrouwen bestaat is nog steeds een unicum in de cross-country rallywereld. Ook dit jaar strijdt Rallyteam Les Gazelles als enige 100% damesteam mee tussen de mannen bij de auto’s in de Tuareg Rallye in Algerije.

Heel veel zandduinen

Van 16 tot en met 23 maart 2019 wordt in Algerije de Tuareg Rallye verreden, met meer dan 1200 kilometer door woeste bergen, uitgestrekte woestijnen, droge rivierbeddingen en majestueuze zandduinen. Het is de eerste keer dat de deze rally naar Algerije gaat, dat bekend staat om de imposante duinen. Voor Sascha Bloemhoff (teamcaptain en piloot) en Gerda Lauwers (navigator) juist een reden om voor deze uitdagende rally te kiezen.

Vrouwen schaars in de rallywereld

Damesteam Les Gazelles nam al eerder succesvol deel aan cross-country rally’s in Marokko en Tunesië, maar niet eerder in deze samenstelling. “Goede vrouwelijke navigatoren zijn zeldzaam. Goede vrouwelijke navigatoren die ook nog technisch zijn al helemaal”, vertelt team Sascha. “Gerda is opgeleid als monteur en nog steeds werkzaam in de autobranche en die combinatie maakt haar goud waard.” De goedlachse Gerda vult aan dat enige voorzichtigheid op zijn plaats is, omdat zij al wel eerder genavigeerd heeft, maar nog nooit off-road in zulk complex terrein.
“Gelukkig hebben we samen getraind,” meldt Gerda, “maar de  zandduinen in Algerije zullen nog wel even iets anders zijn dan de paden in ons Brabantse land”.  Ze zien dit in ieder geval als een mooie gelegenheid om deze teamsamenstelling te testen. Sascha en Gerda: “Als we deze rally succesvol uitrijden dan gaan we door voor meer en zullen we het team proberen uit te breiden met meer vrouwelijke monteurs.”

Andere vrouwen inspireren
Rallyteam Les Gazelles ziet geen enkele reden waarom vrouwen niet zouden kunnen excelleren in cross-country rally’s. Piloot Sascha Bloemhoff geeft aan: “Veel mensen denken dat dit een typische mannen aangelegenheid is. Ons doel is te laten zien dat dit onzin is. Onvoorspelbare situaties, vastzitten in zandduinen of een lekke band weerhouden ons er niet van om mee te rijden. Wij zien dit juist als uitdaging en hopen dat we hiermee ook andere vrouwen inspireren om groter te dromen, hun hart te volgen en hun kracht optimaal in te zetten.”

Brede steun

“We voelen ons enorm gedragen in ons doel om vrouwen op de kaart te zetten in de rallysport en de techniek”, verklaren de dames. Niet alleen Laco, Eurol, Oostendorp Auto, Rallyschild en vrouwengarage de Dames van Hurkmans, sponsoren van het eerste uur, doen weer mee. Ook de Brabantse bedrijven Avelco, TRC Advocaten, Amare, Prowork, VersID, Len Interieur en WomenWorks steunen ons. En niet te vergeten Autoschade Theo Lauwers, het bedrijf van Gerda en haar man Nick.

Volgen

De avonturen van Sascha en Gerda zijn tijdens de rally dagelijks te volgen via de facebookpagina LesGazelles.NL, Instagram LesGazelles.NL en Twitter @LesGazellesNL.

Op de website www.lesgazelles.nl is ook veel achtergrond informatie te vinden over de teamleden en hun voorbereidingen.

De voortgang in de rally is dagelijks te volgen via live tracking: https://live.owaka.com/182-tuareg-rallye-2019.

Rallyteam Les Gazelles rijdt met nummer 226.

Meer informatie over de Tuareg Rallye is te vinden op https://www.tuareg-rallye.eu/en/