Wat doe je zodra de levering van een erg succesvol model stopt? Davytec Engineering vergaarde enorm veel kennis en was enorm succesvol met zijn raceuitvoering van de BMW F22 M240i. Nu dat verhaal ophoudt, gaat het bedrijf uit het Zuid-Hollandse Valkenburg verder met de opvolger hiervan, de G42 M240i. Het ene hoofdstuk sluit en het andere opent, net als het orderboek.

Toen in 2020 Davytec Engineering begon met de bouw van zijn snelle variant op basis van de F22 2 Serie, had het niet kunnen weten hoe succesvol dit verhaal zou worden. Mede door de auto uit Valkenburg ontstond een nieuwe eenheidsklasse onder de naam BMW Racing Cup. Eigenaar Davy Lemmens vertelt: “In totaal hebben we 85 van deze auto’s gebouwd en afgeleverd. Nu zijn ze letterlijk op, want BMW verkoopt de F22 niet meer. De aanvragen blijven echter bij ons binnenrollen, vanuit kampioenschappen en trackdayorganisatoren overal ter wereld. Vandaar het besluit om een nieuwe versie te ontwikkelen, uitgaande van de actuele 2 Serie G42, die op het platform van de 3 Serie rust.” Terug naar de tekentafel, dus.

Multi-inzetbaar
Net als bij de F22 verkiest Davytec Engineering de M240i boven de M2. “De M2 is niet alleen veel duurder in aanschaf, de onderdelen zijn ook prijzig en bij de F-Serie weegt hij zeventig kilo meer. Bij de nieuwe G42 scheelt het overigens nog veel meer in gewicht. Wij bouwen een multi-inzetbare racer, die goedkoop moet zijn om te runnen.” Af-fabrieks geniet het type van de tweede generatie B58-krachtbron, de heerlijke drieliter zes-in-lijn reeds met een enkele turbo en standaard al goed voor 374 pk. Deze motor heeft zijn potentie en betrouwbaarheid bewezen in de F22. De G42 staat op het platform van de BMW 3 Serie en verschilt hiermee op alle fronten van zijn voorganger. “Zo goed als niets is meer uitwisselbaar tussen de oude en de nieuwe, behalve de wielen. Daarvoor heb ik zelf adapters ontworpen, om het makkelijk te houden. Hiermee is het zelfs mogelijk om over te stappen op wielen met een centrale moer.”

Dashboard van één kilogram
Een serieuze en snelle auto blijft het hoofddoel voor het bedrijf uit Zuid-Holland. Gewichtsbesparing vormt een hot issue voor engineer Lemmens, terwijl de running costs zo laag mogelijk moeten blijven. “Ieder onderdeel heb ik opnieuw bekeken en met onze leveranciers herzien. Zo is samen met VA Engineering de rolkooi volledig vernieuwd en daarmee besparen we achttien kilo opzichte van het oude model. De carrosserie was altijd een heikel punt en dat konden we oplossen met een volledig nieuwe widebody-kit met overzetpanelen. Ze laten zich bij de G42 in tien minuten wisselen en zagen in de carrosserie hoeft maar minimaal, terwijl de set van glasvezel enorm licht is. Dankzij het door ons ontworpen dashboard van slechts één kilogram besparen we dertien kilo. In totaal weegt onze nieuwe G42 net als de F22 1400 kilo in volledige racetrim en hij voldoet aan alle eisen van de FIA.” Achter in de 2 Serie huist een 120 liter grote brandstoftank, geschikt voor endurance. Het onderstel kreeg aan de voorzijde uniballs aangemeten en blijft verder origineel. Lemmens ontwierp zelf een offcenter-topmount voor de AST Suspension-schokdempers, wat meer caster mogelijk maakt.

Politieagenten aan de poort
De eerste nieuwe coupé stond een halfjaar stil door strubbelingen met de software. Bij de eerste doorbraak nam Lemmens direct het besluit om de auto te demonteren, maar wel op een manier dat er altijd een weg terug was. Afgelopen zomer kwam het besluit om ’m volledig te strippen en ervoor te gaan. “Het was een soort trial-by-error. De nieuwere auto’s hebben zoveel software aan boord dat je bij ieder onderdeel dat je demonteert moet kijken wat er gebeurt. Je krijgt hachelijke taferelen; afgelopen jaar stonden er drie politieagenten aan de poort toen we ’s avonds nog bezig waren. De beveiliger kwam hier aan de deur vragen of alles goed ging. Tijdens het testen met de software en het demonteren van de G Serie had onze auto namelijk naar BMW een signaal gestuurd dat er een ernstig ongeluk gebeurd was. Ik wist dus dat ik de connectie met de fabriek moest uitschakelen. Gelukkig heb ik de kennis om alles in huis zelf te programmeren en flashen. Zo ben ik er ook achter gekomen dat we niet om de enorme infoschermen in de BMW heen kunnen. Gaan we die ook meteen gebruiken voor de datalogging.”

GT4-rondetijden
Naast het herprogrammeren van de complete auto neemt Davytec ook de motor en versnellingsbak onder handen. “Motorisch kunnen we alle kanten op, afhankelijk waarvoor je de auto wilt inzetten. 525 pk en 750 newtonmeter persen we er wel uit, mocht je dat willen. De ZF 8HP-transmissie blijkt helemaal bizar in mogelijkheden. Hier kunnen we alles aanpassen en programmeren; de ECU ervan is zelfs veel groter dan die van de B58-motor. Schakelen gaat overigens alleen nog met de paddels op het Fanatec-stuurwiel, net als het bedienen van alle functies in de auto. Onze nieuwe G42 rijdt al snellere rondetijden dan de F22 en dat met standaardvermogen. We zitten nu met de auto op GT4-rondetijden en het geluid blijft binnen de perken, zelfs op Circuit Zolder.” Genoeg om trots op te zijn voor Lemmens. “Ondanks de gewichtsbesparingen hebben we niet bespaard op veiligheid en zoals gezegd liggen de running costs laag. In principe moeten de remschijven een jaartje meegaan. Mocht iemand het nog gekker willen, dan kan ik er wel zeventig kilo extra uit halen. Een ander uitlaatsysteem en een kleinere accu brengen het gewicht verder omlaag, maar de kosten gaan dan omhoog.”

Nieuwe mensen aantrekken
Hoofdstuk twee met in de hoofdrol de BMW G42 M240i heeft vooralsnog een open eind. Lemmens: “Ik heb geen idee wat de toekomst gaat brengen. Op dit moment is dit exemplaar het enige dat zijn voltooiing nadert. Hier in de werkplaats staat echter een tweede om op te bouwen en een derde verblijft bij de spuiterij. We zijn nog altijd druk met testen en de laatste kinderziektes wegwerken, maar onze nieuwe 2 Serie is nu al een succes. We zien dankzij een goede deal met onderdelenleverancier R.Tec uit België en Dusseldorp BMW dertig stuks van de G42 tegemoet en daarom we hebben besloten om nieuwe mensen aan te trekken. Van zes mensen gaan we naar acht en drie daarvan zullen fulltime auto’s bouwen, terwijl het bodywork voortaan rechtstreeks bij de spuiter in Leiden gebeurt. Het moet mogelijk zijn om er eentje per week in elkaar te zetten. Op dit moment staat de teller op 112 verkochte exemplaren, dus hoeven we ons in de komende jaren niet te vervelen!”


Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl
