Daniël Ligier (14) uit Den Haag is toegelaten tot het Franse Formule 4 kampioenschap. Hij heeft met succes het selectieproces afgelegd bij de FFSA (Fédération Française du Sport Automobile) Academy in Le Mans. Hij gaat in 2020 het Formule 4 kampioenschap rijden, dat bestaat uit zeven races op verschillende circuits in Frankrijk, België en op Zandvoort. De start van het seizoen 2020 is uitgesteld vanwege de coronacrisis en begint nu in augustus. Daniël racet op het circuit van Zandvoort op 26-27 september 2020.

 

De FFSA organiseert dit kampioenschap samen met Renault en andere sponsors om talentvolle jonge coureurs uit de hele wereld de kans te bieden om hun racecarrière te lanceren en hopelijk uiteindelijk op te klimmen naar Formule 1. In 2020 wordt Daniël gecoacht door Denis Plichet, die instructeur was bij Winfield, het meest bekende trainingscentrum voor autoraces ter wereld, met een trackrecord van 33 Formule 1-coureurs. Plichet, die 30 jaar ervaring heeft met het opleiden van coureurs, is nu met pensioen en neemt maar een paar studenten per jaar aan. Hij coachte onder meer Formule 1-coureurs Pierre Gasly en Jean-Éric Vergne.

Werken aan winnen
Daniël Ligier is begonnen met karten bij het Nederlandse PDB Racing Team. Hij nam deel aan drie Nederlandse kampioenschappen in 2019 en won in de categorie GK4 Junior Nationaal. Racen is Daniëls passie en hij ziet er enorm naar uit om dit jaar de overstap te maken van karten op hoog niveau naar Formule 4. “Ik vind het heel spannend, het is een enorme stap en ik moet me meteen aanpassen aan de nieuwe auto. Ik houd van de adrenaline die door mijn lichaam gaat door de snelheid. Ik ben klaar om deze uitdaging aan te gaan,” zegt Daniël. “Ik werk eraan om uiteindelijk te gaan winnen!”

 

Grote stap
Het afgelopen jaar werd hij gecoacht door Luc Willemse, die tot een paar jaar geleden zelf Europese en wereldkampioenschappen karten reed. “Tijdens het coachen zag ik dat Daniel dingen snel oppakt en erg leergierig is. Dit geeft vertrouwen dat hij deze grote stap van karten naar Formule 4 aankan,” zegt Luc. “Een Formule-auto is anders dan een kart, maar hij zal toch veel hebben aan de ervaring die hij heeft opgedaan tijdens het karten. Hij is met zijn veertien jaar erg jong, maar dat hij deze stap nu al maakt, geeft hem veel tijd om zich te ontwikkelen in de Formule-auto’s.”

Nederlands en Frans
Daniël Ligier heeft de Nederlandse en Franse nationaliteit en zit op de International School of The Hague in Den Haag. Hij verhuist in augustus 2020 naar Le Mans, Frankrijk om daar naar de ‘Pole Espoir’ topsportschool te gaan, waar hij zijn opleiding kan voortzetten terwijl hij zich tegelijkertijd volledig richt op het racen. Je kunt zijn prestaties volgen op Facebook via www.facebook.com/danielligierracing of op Instagram via www.instagram.com/danielligierracing