Met nog 10 weken te gaan tot de start van het nieuwe Belcar Endurance Championship kondigt het team van Bas Koeten Racing deelname aan met een Wolf GB08 Sport Prototype. De Italiaanse volbloed racer wordt bemand door het drietal Stienes Longin, Thomas Piessens en Sven van Laere. Bijna 30 teams hebben zich reeds aangemeld voor het kampioenschap dat inmiddels is uitgegroeid tot een serie van vijf evenementen. 24 Hours of Zolder vormt daarbij het hoofdonderdeel, maar ook het legendarische Spa-Francorchamps staat dit jaar op de agenda.

Belcar 01

Longin en Piessens leerden elkaar in 2013 kennen toen ze beiden een Renault Clio bestuurden in het BGDC kampioenschap. Het jaar erop deelden ze een BMW in dezelfde klasse. In dat jaar overwon het duo in het eindklassement en in 2015 werden ze vice-kampioen. Longin wist voorts in 2015 ook nog beslag te leggen op de Rookie titel in de Nascar Elite 2 klasse. Piessens legde inmiddels al vier maal de 24 Hours of Zolder en eenmaal 24h Dubai af, dus kan op relevante ervaring bogen. Sven van Laere is de meest ervaren man van het drietal met maar liefst 10 deelnames aan 24 Hours of Zolder op zijn naam. Ook kwam Van Laere meerdere seizoenen met succes uit in het toenmalige Belcar kampioenschap. De laatste jaren trof men Van Laere onder meer aan in de Porsche Benelux Challenge en enkele lange-afstandsraces.

Belcar 02

Bas Koeten: “Onze crew kijkt uit naar de samenwerking met Sven, Thomas en Stienes. Ze kennen de Wolf nog niet, dus we gaan ze stap voor stap begeleiden richting de eerste race. De auto heeft de potentie om telkens voor de top 3 in het Belcar Endurance Championship te kunnen gaan, dus daar ligt onze gezamenlijke ambitie. We hebben de rijders afgelopen tijd uitvoerig gesproken en we spreken dezelfde taal, letterlijk en figuurlijk.”

Belcar 03

Onlangs presenteerde Circuit Zolder de nieuwe reglementen voor het Belcar Endurance Championship welke voor tenminste drie jaar zullen gelden. Er werd onder meer een normtijd voor prototypes, GTs en silhouettes ingesteld, maximale stintlengtes werden aangepast en de verdeling van rijtijd onder de deelnemende rijders werd aangescherpt. Voorts is het bandenreglement vrij en de allersnelste equipes moeten iets indammen qua rondetijd vanwege de opgelegde normtijden. Jelle Koeten: “In de aanloop naar het nieuwe seizoen zijn we als team betrokken geweest bij de totstandkoming van deze reglementen, samen met andere deelnemers uit het kampioenschap, waaronder enkele GT-teams. De prototypes worden zeker beïnvloed door de wijzigingen in de reglementen, maar we zijn nog steeds overtuigd van de mogelijkheid om met de prototypes vooraan te strijden. Er zijn goede keuzes gemaakt omtrent stintlengtes en verdeling van rijtijd over de rijder. Hierdoor wordt de kopgroep breder hetgeen voor publiek en rijders alleen maar voor meer wedstrijdspanning zorgt. Onze focus ligt op het rijden van constante rondetijden en het rijden van zo lang mogelijke stints binnen de geldende regels. Met deze regels verwachten we zeker zoveel animo vanuit de piloten voor prototypes als afgelopen jaar het geval was.”

Belcar 04.JPG

De rijders zullen in maart het seizoen aanvangen met een testdag op Circuit Zolder om de auto te leren kennen. De competitie gaat vervolgens in het weekend van 09/10 april van start tijdens Masters Historic Racing op Circuit Zolder. Het tweede evenement vindt plaats op Spa-Francorchamps tijdens de Spa Euro Race. De Syntix Superprix op Circuit Zolder is net als afgelopen jaar weer opgenomen op de Belcar kalender, ditmaal in het eerste weekend van juli. Half augustus staat 24 Hours of Zolder op de agenda en het seizoen wordt in het weekend van 08/09 oktober op Circuit Zolder afgesloten tijdens het American Festival met onder meer de Nascar Whelen Euro Series, een evenement dat vorig jaar drukbezocht was.

Belcar 05