Autocoureur Tijmen van der Helm heeft zich zondag op overtuigende wijze in de kijker gereden. Het zestienjarige talent uit Den Hoorn won als jongste deelnemer de tweede race van het weekeinde tijdens de laatste ronde van de Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland. Het betekende voor Tijmen zijn eerste winst in de prestigieuze raceklasse die als voorbereiding geldt op het nieuwe seizoen. 

 

 

Voor het weekeinde hadden Tijmen en zijn team Kiwi Motorsport nog ingezet op een plaats in de top tien, maar tijdens de trainingen op de baan Manfeild: Circuit Chris Amon bleek al snel dat hij die ambitie naar boven kon bijstellen. In vier van de vijf trainingen reed hij snelste tijd. “Omdat het zo goed ging, dachten we aan de top vijf en misschien de top drie. En toen wonnen we de tweede race”, zei de tevreden rijder. “Mijn winst was mijn mooiste moment in de autosport tot nu toe.”

Vorig jaar debuteerde hij met MP Motorsport in de autosport in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. De Castrol Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland gelden voor hem als een stap hogerop in voorbereiding op het komende seizoen. Dat het een prestigieuze klasse is, blijkt wel uit het feit dat er onder anderen rijders met Formule 3-ervaring meedoen, twee rijders uit de Red Bull-Stal en rijders uit het Renault F1-opleidingsprogramma.

 

 

“Je merkt soms dat ze meer ervaring hebben, maar daar leer je van”, aldus Tijmen die de eerste twee ronden van het kampioenschap moest overslaan omdat hij op dat moment nog geen zestien was. “Dit soort jongens zorgt ervoor dat het niveau een stuk hoger ligt dan wat ik kende van vorig jaar in de Formule 4. Dat maakt het ook lastiger natuurlijk. Dat ik dan zelfs een race heb gewonnen, was ver boven verwachting.”

Tijdens de eerste race startte Tijmen – die in kwalificatie voor de eerste race vijfde was geworden – van de vijfde plaats. De snelle Zuid-Hollander had een uitstekende start, maar vooraan kwam de rijder op poleposition slecht weg. Tijmen kwam daardoor klem te zitten, verloor daardoor een plek en kwam zo als zesde door de eerste bocht. “Daarna is het me helaas niet gelukt in te halen en ben ik zesde geworden.”

 

 

Tijdens de laatste race moest hij op de veertiende plaats starten. Hij had opnieuw een goede start en hij lag weldra op de tiende plaats. Op dat moment kwam de safety car de baan op. Tijmen: “Bij de herstart remde ik een bocht aan de buitenkant aan en iemand schoof naar buiten. Ik zat er te dicht bij en kon hem niet meer ontwijken.” Het betekende helaas een uitvalbeurt. “Dat was echt jammer”, zo was zijn logische reactie.

Uiteindelijk keek Tijmen tevreden terug op zijn weken in Nieuw-Zeeland, waar hij aan drie van de vijf raceweekeindes meedeed. De racewinst in het laatste weekeinde was natuurlijk een opsteker van jewelste. “Ik ben tevreden, zeker over het laatste weekend. Ik ben klaar voor de volgende stap.”